Усе може початися з ревнощів: чому важливо розпізнавати насильство

Усе може початися з ревнощів: чому важливо розпізнавати насильство
  • Кожна п’ята жінка в Україні вважає, що фізичну кривду чоловіка проти своєї дружини можна виправдати.
  • А кожна друга не вміє розпізнати психологічне й економічне насильство в сім’ї.

Такими є результати дослідження, проведеного кілька років тому Фондом ООН у галузі народонаселення / UNFPA. Як помітити «червоні прапорці» у стосунках і куди звертатися за таких обставин, розповіли в  Громадській організації «Оріана-Світ»

Історія Яніни

Яніна — вчителька української мови та літератури з Луганська. Коли у 2014-му російські війська почали обстрілювати її рідний регіон, жінка з родиною переїхала до Вінниці. Нині працює менеджеркою проєктів у громадській організації, яка допомагає постраждалим від гендернозумовленого насильства та торгівлі людьми. Історії підопічних відгукуються Яніні, оскільки 20 років тому вона й сама зазнала кривди у сім’ї.

Відео дня

«Кривдником був мій цивільний чоловік, батько старшого сина, — розповідає Яніна. — Спочатку все було ідеально, чоловік був уважним до мене, робив подарунки. Потім у якийсь момент почався психологічний тиск. З’явились дикі ревнощі. Вони доводили мене до такого стану, що я боялася подивитись на будь-кого. Не наважувалась сказати зайве слово сторонній людині, щоб не спровокувати скандал. Згодом усе це переросло у фізичне насильство: від ляпасів до побоїв».

Жінка соромилася кому-небудь розповісти про кривду. Щоб приховати синці на роботі, часто брала лікарняні або вигадувала виправдання, мовляв, «прибирала вдома і вдарилась».

«Від кривди страждала і наша спільна дитина. Фізично чоловік сина не займав, але те, що син бачив насильство, безумовно, впливало на його емоційне здоров’я, — пояснює Яніна. —  Діти часто копіюють модель поведінки своїх батьків і у майбутньому можуть прийняти позицію кривдника або постраждалого. Саме тому важливо не терпіти, а звертатися по допомогу».

Жінка змогла розірвати токсичні стосунки, хоч 20 років тому зробити це було значно складніше, ніж зараз. Тоді майже не існувало кризових центрів, притулків для постраждалих, а поліція не мала чітких інструкцій щодо протидії домашньому насильству. Яніні допомогли батьки та друзі. Вона пішла від кривдника і невдовзі створила нову сім’ю на принципах взаємоповаги і рівності. Нині має двох дітей і допомагає іншим подолати наслідки насильства.

Допомога постраждалим

Заборона працювати чи вдягати певний одяг, спілкуватися з друзями і виходити з дому, контроль за витратами і обмеження у фінансових можливостях, примус до народження дітей чи переривання вагітності, приниження гідності через образливі слова — усе це є насильством. В Україні закон передбачив для кривдника кримінальну відповідальність. Важливо не мовчати і не соромитись заявити про злочин Так само, як прийнято заявляти у поліцію про крадіжку чи хуліганство.

«У Вінницькій області створена комплексна система заходів для реагування на факти домашнього насильства і запобігання такому явищу, — коментує Алла Студілко, голова правління Вінницької обласної правозахисної організації «Джерело надії». — До цієї системи входять поліція, мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, громадські організації. Є притулки та кризові центри, де постраждалі можуть проживати тимчасово та проходити реабілітацію. Нещодавно у Хмільницькій, Могилів-Подільській та Жмеринській громадах завдяки технічній підтримці міжнародних партнерів запрацювали гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу, куди жінки можуть звернутись у разі потреби по кваліфіковану медичну і психологічну допомогу».

Згадані кабінети працюють на базі місцевих районних лікарень і приймають пацієнток  конфіденційно, безкоштовно, цілодобово. Послуги доступні для всіх жінок, незалежно від віку, місця реєстрації чи стану здоров’я. Наявність інклюзивного обладнання дозволяє оглядати осіб з інвалідністю і маломобільних жінок загалом.

Адреси гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу:

  • Жмеринська центральна районна лікарня: вул. Київська, 288;
  • Хмільницька центральна районна лікарня, вул. Монастирська, 71;
  • Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування: вул. Полтавська, 89/2.

Довідка:

 ГО «Оріана-Світ» реалізовує комунікаційну кампанію проєкту «Невідкладна медико-психологічна допомога жінкам, які постраждали від ґендернозумовленого насильства», який втілюється Українським Жіночим Фондом за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення/ UNFPA та Міністерства закордонних справ Данії. 

 

Читайте також:

На Вінниччині відкрили гінекологічні кабінети для жінок, які зазнали насильства

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up