Урожай зернових зменшився, а експорт зріс на 41,4%. Як коментують ситуацію аграрії Вінниччини?

Урожай зернових зменшився, а експорт зріс на 41,4%. Як коментують ситуацію аграрії Вінниччини?
Фото ілюстративне
  • Аграрії завершили збирання культур ранньої групи. Найближчим часом вирощене з Вінниччини зерно планують експортувати через Молдову та Румунію.

Сільськогосподарські підприємства України станом на 25 серпня зібрали 25,3 млн тонн ранніх зернових та зернобобових культур із площі 6,6 млн га (59%).

У трійку лідерів з намолоту зерна в понад 2 млн. тонн увійшли: Дніпропетровщина, Кіровоградщина та Одещина.

Аграрії Вінниччини, Закарпаття, Кіровоградщини, Миколаївщини, Полтавщини, Сумщини, Хмельниччини, Буковини та Чернігівщини завершили збирання культур ранньої групи — про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

Відео дня

Нагадаємо, торік область зібрала 6,6 мільйона тонн зернових і зернобобових культур. Очікуване виробництво зерна цього року — 4,5-5 млн. тонн. Попри це експорт зернових Вінниччини зріс на 41,4% порівняно з першою половиною 2021-го. 

Експорт зерна збільшився

Блокада українських портів військами рф не дає Україні змоги продати надлишок харчової продукції за кордон. До повномасштабного вторгнення росії Українська держава щомісяця експортувала Чорним морем понад 6 млн.тонн зерна.

Сьогодні Україна перенаправила експорт через залізничні та автомобільні шляхи. Та вони мають нижчу пропускну здатність, ніж порти. Тим не менше експорт зернових культур значно збільшився.

Найближчим часом вирощене аграріями з Вінниччини зерно планують експортувати через Молдову та Румунію. Як повідомляють в обласній військовій адміністрації,  вдале територіальне розташування може стати конкурентною перевагою — цінова різниця у логістиці для місцевих аграріїв.

«Експорт зерна з Вінниччини відбудеться через сусідню Молдову та Румунію, — розповів голова ОВА Сергій Борзов. — Наша прикордонна область має свої плюси. Вдале територіальне розташування може стати конкурентною перевагою — цінова різниця у логістиці для місцевих аграріїв».

Фахівці зазначили, що міжнародна спільнота сподівається врятувати від голоду мільйони людей, відкривши шлях експорту зерна з деблокованих українських портів Одещини. А Вінниччина, зі свого боку, може «годувати» цілу Європу.

«Зрозуміло, що для збереження врожаю необхідні виробничі потужності елеваторів, а вони частково заповнені зерном минулорічного врожаю, — сказав очільник області. — Якщо його не продавати, то у нас запасів на 4-5 років. От тільки зерно зберігається максимум два роки, тому минулорічне уже треба продати, аби не пропало».

Нам би з торішнім розібратися

За коментарем звернулися до Павла Каленича, директора знаної агрофірми «Ольгопіль». 

Це той самий аграрій, який на четвертий день війни запропонував  фермерам Вінниччини скинутись по 100 гривень з гектара на допомогу ЗСУ. Свої перші благодійні 500 тисяч Павло Євгенович перерахував на спеціально відкритий рахунок наступного дня.

Запитали, яким буде урожай на Вінниччині. Павло Каленич відповів, що нам би з торішнім якось розібратися. Наразі керівник агрофірми намагається експортувати зернові через Румунію.

— Маємо зараз на зберіганні 15 тисяч тонн кукурудзи і 5 тисяч тонн пшениці,— говорить Павло Євгенович. — Збиралися весною продати. Але через війну вся логістика поламалась. І те, що кажуть про гуманітарну кризу в світі, це буде реально без української сільгосппродукції. А наші бюджети втратять значні кошти, які зараз дуже потрібні країні. Тому пробуємо через Румунію торгувати, але це, за нинішніх умов, непросто. 

Керівник сільгосппідприємства прогнозує, що ціни на хліб не стоятимуть на місці.

— Чи значно подорожчає хліб — зараз важко сказати. Хоча собівартість зерна зросте. Адже вдвічі подорожчало пальне, добрива, хімія, запчастини до імпортної техніки. Трохи щось перекриється минулорічним урожаєм, однак ми не зможемо втримати ціни на рівні цього року.

 

Читайте також:

Йодна профілактика у разі радіації: які, коли і кому слід вживати препарати?

Курорти Вінниччини: скільки коштуватиме оздоровитися в наших краях під час війни?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Андрій Петрович Корчинський

    Із пшениці роблять булочки!
  • Читач09

    Як бачимо Україна весь світ годує!
  • Тая Крайківська

    Своє віддамо, а самі потім з протягнутою рукою підемо, щоб з голоду не померти! Це капєц!
  • Олег Каськов

    Урожай зменшився,а експорт зріс? Колись вже була схожа ситуація. 90 років тому...

keyboard_arrow_up