Суддя заявила про тиск щодо справи про смертельну аварію в Жмеринці. Дізналися, про яку ДТП йдеться

Суддя заявила про тиск щодо справи про смертельну аварію в Жмеринці. Дізналися, про яку ДТП йдеться
  • ДТП сталася два роки тому на вулиці Свободи у місті Жмеринці. Внаслідок наїзду іномарки загинула 15-річна жмеринчанка. 
  • Згідно з вироком суду, обвинуваченого було засуджено до п'ятьох років позбавлення волі.
  • Нині суддя Верховного суду заявила про тиск у справі щодо ДТП на Вінниччині. Хто погрожував?

Ситуація трапилася у Касаційному кримінальному суді, що є частиною Верховного суду. Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Так, суддя Валентина Щепоткіна заявила про тиск у справі щодо ДТП на Вінниччині. Після погроз суддя звернулася до Вищої ради правосуддя та Офісу генерального прокурора.

Суддя головує у цій справі. Жінка повідомила у відповідні інстанції, що на неї чинили тиск щодо справи мешканця Вінницької області, якому був ухвалений вирок за ч. 2 ст. 286 КК (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого або заподіяло тяжке тілесне ушкодження). Згідно з вироком суду, обвинуваченого було засуджено до п'ятьох років позбавлення волі.

Відео дня

Телефонував невідомий «з НАБУ»

Як розповідає суддя Валентина Щепоткіна, 8 березня 2023 року до неї зателефонував незнайомець, який представився детективом з Національного антикорупційного бюро. Чоловік повідомив, що в НАБУ отримали заяву, в якій міститься інформація про те, що адвокат засудженого намагається зібрати гроші «під суддю». Щепоткіна відповіла, що у разі якщо така заява справді надійшла в НАБУ, бюро має перевірити її достовірність. У Вищу раду правосуддя суддя спочатку вирішила не звертатись.

Однак в день розгляду справи, 4 квітня вранці, до судді знову зателефонував незнайомець, якій представився детективом НАБУ. Він сказав жінці, що «вся Жмеринка говорить про збирання грошей для судді за рішення на користь засудженого». Він додав, що Щепоткіна «повинна бути уважною» та залишити вирок Вінницького апеляційного суду без змін.

Після другого дзвінка від незнайомця Валентина Щепоткіна вирішила звернутися у вищі інстанції, оскільки незнайомець вимагав від неї конкретного рішення у справі. Тепер за цю справу візьмуться ВРП та Офіс генерального прокурора та подадуть свої висновки.

Деталі ДТП у Жмеринці

ДТП, нагадаємо, сталася 19 серпня  2021року близько 22 години на вулиці Свободи у місті Жмеринка​​​​​​. За кермом автомобіля Ford Transit перебував 31–річний жмеринчанин.

За інформацією слідства, керуючи іномаркою, водій допустив наїзд на 15-річну дівчину, яка перетинала проїзну частину дороги в невстановленому місці, — казали у відділі комунікації поліції Вінницької області.

Від отриманих травм потерпіла загинула на місці події. У поліції зазначили, що кермувальник освідуваний, він тверезий.

Слідчі розпочали кримінальне провадження за другою частиною статті 286 Кримінального Кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинило смерть потерпілого). За таке правопорушення передбачено покарання до 8 років позбавлення волі.

Журналісти «20 хвилин» переглянули переглянули матеріали по даній справі у Єдиному реєстрі судових рішень. Так, 7 грудня 2022 року Вінницький апеляційний суд виніс наступний вирок: призначити винуватицю ДТП покарання за ч. 2 ст. 286 КК України у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 3 (три) роки.

Касаційний розгляд кримінального провадження на вирок Вінницького апеляційного суду від 7 грудня 2022 року було призначено на 4 квітня 2023 року.

До початку судового розгляду суддя-доповідач заявила про неможливість розгляду кримінального провадження у цьому судовому засіданні у зв`язку необхідністю звернення суддею до Вищої ради правосуддя та Офісу Генерального прокурора з повідомленням про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя і тиску на суддю. Касаційний розгляд, у зв`язку з цим, перенесено на невідомий час.

 

Читайте також:

Надавав відпустки за гроші. На Вінниччині командир роти погорів на хабарі

ДТП у Жмеринці: чому керівник виконавчої служби хоче з винуватиці 35000 морального відшкодування?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ирен Кордон

    Зрозуміло,що пише знайома громадянина,який зробив наїзд.Всі ми звісно ходимо під Богом.Але якби їхав на допустимій швидкості,то дитина хоча б вижила.Він гнався,все було ,як в тумані.Я згадую,в мене серце кров'ю обливається.У тому  місці нема пішоходки,тому дитина перейшла дорогу не за правилами(якщо вона взагалі переходила!?)У нас нема справедливості.Завжди можна уникнути покарання.
  • Людмила Столярова

    Дівчинку дуже шкода , але за що водій понесе покарання якщо правила порушила саме вана?

    Любов Бондар reply Людмила Столярова

    Людмила Столярова вся Жмеринка про це знає😔 Звісно ж тут про це не напишуть

    Людмила Столярова reply Людмила Столярова

    Любов Бондар А де сказано у статті що він їхав 180.Якщо це так тоді я згодна

    Любов Бондар reply Людмила Столярова

    Людмила Столярова в яких правилах дозволено їхати по місту 180 + км/год?

keyboard_arrow_up