У ВНТУ відкрили меморіальну дошку легендарному ректору Івану Кузьміну

У ВНТУ відкрили меморіальну дошку легендарному ректору Івану Кузьміну
  • У Вінницькому національному технічному університеті відкрили меморіальну дошку на честь професора Кузьміна Івана Васильовича.
  • Зняли покривало з меморіальної дошки ректор ВНТУ Володимир Грабко і онук Івана Васильовича, другокурсник факультету комп’ютерних систем і автоматики ВНТУ Владислав Кузьмін.

У понеділок, 2 вересня 2019 року, у Вінницькому національному технічному університеті відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки на честь професора Кузьміна Івана Васильовича. На барельєфі зображений той Іван Васильович, який ще роздивлявся карту Вінниці і лише планував де мають бути корпуси майбутнього Вінницького політехнічного інституту, якими вони мають бути.

Професор Кузьмін до останніх днів свого життя активно працював як викладач на факультеті комп’ютерних систем і автоматики.

Відео дня

Сучасний розвиток міста Вінниця завдячує Івану Васильовичу Кузьміну, депутату міськради багатьох скликань, за його суттєвий вклад у розбудову ВПІ – нинішнього ВНТУ – найбільшого технічного університету Поділля та одного з провідних університетів України. За час свого ректорства І.В. Кузьмін спряв створенню сучасної матеріально-технічної бази ВНТУ, що компактно розташована на площі 25 га в мікрорайоні Вишенька. Нині зовнішній вигляд частини цього мікрорайону формують 12 навчальних корпусів, 6 студентських гуртожитків, житлові будинки, легкоатлетичний стадіон, льодовий палац, спортивні майданчики, їдальня та інші складові інфраструктури університету. До послуг студентів та співробітників ВНТУ бібліотека, медичний пункт, санаторій-профілакторій, оздоровчо-спортивний табір, клуб. Підтримані та розвинуті І.В. Кузьміним наукові школи університету разом з організацією ефективної творчої роботи всього науково-педагогічного колективу у кінцевому рахунку дали змогу підготувати на даний час для народного господарства України та країн ближнього зарубіжжя близько п’ятдесяти тисяч спеціалістів.

Помер Іван Васильович 5 травня 2018 року на 95 році життя.

Біографія професора Івана Кузьміна

Кузьмін Іван Васильович народився 3 лютого 1924 року в Сибіру, в селі Угуй Усть-Тарацького району Новосибірської області у робочій сім'ї. У 1942 році добровільно пішов у Червону Армію. В Серпухівському військово-авіаційному училищі служив інструктором практичного навчання, екстерном здав екзамени за середню школу і отримав Атестат зрілості. У 1956 році закінчив Військово-повітряну інженерну академію ім. проф. М. Є. Жуковського, отримав диплом з відзнакою, а в 1959 році — ад'юнктуру цієї академії та захистив кандидатську дисертацію. Цього ж року Кузьмін І. В. був призначений старшим викладачем у Харківському військово-авіаційному училищі. В 1961 році перейшов на посаду старшого співробітника та був направлений Міністерством оборони СРСР у конструкторське бюро С. П. Корольова консультантом з автоматизації стартів ракет і космічних апаратів. Приймав участь практично у всіх розробках під керівництвом головного конструктора С. П. Корольова. За його участі були створені автоматизовані старти ракет РК-98, РК-Н1, Р-73 та інших космічних апаратів. Разом з головним конструктором А. Г. Іосіфяном розробляли програму роботи супутника «Метеор». В 1964 році захистив докторську дисертацію і був призначений начальником кафедри «Системи підготовки і пуску ракет» у Харківське вище військове командно-інженерне училище ракетних військ ім. М. І. Крилова. Продовжував консультувати по автоматизації всі ракетні конструкторські бюро Москви, Дніпропетровська, Харкова та інших міст. З 1965 року отримав звання професора і з 1965 р. по 1976 р. працював завідувачем кафедри «Системотехніки», яку ж і організував, та проректором з науки Харківського інституту радіоелектроніки, а також за сумісництвом продовжував очолювати кафедру в ХВВКІУ РВ ім. М. І. Крилова.

В 1976 році Івана Васильовича Кузьміна призначили ректором Вінницького політехнічного інституту, який він очолював до 1989 року. У Вінниці Іван Васильович Кузьмін 10 років очолював обласне правління товариства «Знання», 15 років був заступником з науки голови Ради сприяння розвиткові Вінниччини, керував Харківською, потім Вінницькою радою з кібернетики і був членом бюро цієї ради Української РСР і СРСР, був членом президії Ради СРСР з обчислювальної техніки. Іван Васильович входив до складу редколегій чотирьох наукових журналів, був віце-президентом Міжнародної академії наук прикладної радіоелектроніки і керівником її Подільського відділення. З ініціативи І. В. Кузьміна у 1977 році у Вінниці для залучення до наукової роботи обдарованої молоді створена Мала академія наук. За високі досягнення в науці та вищій школі портрет І. В. Кузьміна виставлявся на Алеї трудової слави ВДНГ України. Іван Васильович до останніх своїх днів працював професором кафедри комп'ютерних систем управління, вів наукову діяльність, був членом спеціалізованої Вченої ради із захисту кандидатських і докторських дисертацій за спеціальністю «Інформаційні технологі» у Вінницькому національному технічному університеті. І. В. Кузьмін писав літературні твори, деякі з них вийшли друком, а саме «Вірші з космосу» та «Любов, труд і життя». У 2017 році науково-технічна бібліотека ВНТУ відкрила персональну експозицію І. В. Кузьміна, на якій представлені книги з власної бібліотеки Івана Васильовича, підручники, монографії, поетичні збірники автора, публікації про нього, фотографії нагород, якими був удостоєний І. В. Кузьмін та його особисті речі.

Довідка: Іван Васильович Кузьмін - доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України, академік і віце-президент міжнародної Академії наук прикладної радіоелектроніки, президент Вінницької Малої академії наук, стипендіат Президента України, ректор Вінницького політехнічного інституту з 1976 по 1989 роки. Він є автором понад 600 наукових праць і методичних посібників, з яких 22 монографії, 12 підручників та навчальних посібників, є автором більше 100 винаходів та близько 400 наукових статей.

Читайте також:

Вінницькі науковці повернулися з конференції ERASMUS+. Що цікавого побачили

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Denys

    Очень интересный был переподаватель. Человек легенда.


    "Нині зовнішній вигляд частини цього мікрорайону формують 12 навчальних корпусів, 6 студентських гуртожитків, житлові будинки, легкоатлетичний стадіон, льодовий палац, спортивні майданчики, їдальня та інші складові інфраструктури університету. До послуг студентів та співробітників ВНТУ бібліотека, медичний пункт, санаторій-профілакторій, оздоровчо-спортивний табір, клуб."
    Льдовий палац? - Вы серьезно? Его уже нет как лет 5.
    Cанаторій-профілакторій? - тоже закрыли года так 4 назад.
    Оздоровчо-спортивний табір - ездил каждый год с первого курса и после окончания университета. В этом году первый раз не был, так как студентов там нет, одни рыбаки и пенсеонеры...
  • Дональд_К

    а ремонт в степашках когда делать будете? лагерь скоро сгниет.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up