У Вінницьких Хуторах готуються до відкриття кризового центру «Ми поруч»

У Вінницьких Хуторах готуються до відкриття кризового центру «Ми поруч»
  • Сестри-волонтерки планують відкрити кризовий центр для вагітних жінок та мам з дітьми.
  • У Вінниці вже є подібні заклади, але їх не вистачає для усіх, кому потрібна допомога.

Вінницька волонтерка з багаторічним досвідом Юлія Дякун вирішила відкрити кризовий центр «Ми поруч», аби допомогти вагітним та жінкам з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах.

— Якщо все буде гаразд, то 18 січня 2021 року у Вінницьких хуторах ми відкриємо приватний центр, — розповідає Юлія Дякун. — Я часто отримувала запити від жінок з дітьми, які опинились у скрутному становищі, наприклад, їх вигнав чоловік, або у сім’ї є проблеми з алкоголем, і їм немає куди піти, немає де жити. Раніше направляла такі сім’ї до інших волонтерів, влаштовувала їх у «Дім матері» або шукала житло, але це все було хаотично. Крім того, у вже наявних кризових центрах не завжди є достатньо місця, тому ми з сестрою Євгенією Бєлко вирішили створити свій заклад. У нас є бажання, сили і можливості допомогти вагітним жінкам і мамам з дітками.

Головною місією кризового центру буде не лише забезпечити житлом, а й допомогти жінкам змінити їхнє життя.

Відео дня

— Коли жінка захоче потрапити до нашого центру, ми будемо проводити з нею співбесіду, будемо запитувати, чи хоче мама змін, чи готова працювати, аби покращити своє життя і життя дитини, — пояснює волонтерка. — Ми направимо їх до лікаря, бо трапляються ситуації, коли мама навіть не підозрює про хворобу, свою або дитини. Вже у самому кризовому центрі їм будуть допомагати психолог і юрист. Також будемо співпрацювати з соціальною службою.

— Для кожної родини будемо розробляти індивідуальний план виходи з кризової ситуації, щоб жінки зрозуміли, як їм надалі забезпечувати сім’ю, — каже Юлія Дякун. — Якщо у них був якийсь фах, то його можна поновити й актуалізувати знання. Якщо ж жодної професії немає, то допоможемо освоїти щось просте. Подивимось, до чого у мами є нахил і запропонуємо, наприклад, спеціальні курси. Далі будемо шукати роботу. І лише коли вона пропрацює мінімум місяць, отримає заробітну платню, якої вистачить для нового житла — тоді будемо прощатися.

Щобільше, впродовж наступних трьох-шести місяців фахівці з кризового центру будуть продовжувати спостерігати за сім’єю, аби пересвідчитись, що все гаразд.

Загалом у кризовому центрі «Ми поруч» зможуть жити до 10 сімей. Зараз у будинку триває ремонт, а волонтери й небайдужі люди допомагають з облаштуванням.

— Будинок, де буде центр, — великий, двоповерховий. Спочатку ми заїдемо лише на перший поверх і продовжимо ремонтувати другий. На першому поверсі є місце приблизно для п’яти сімей. Ми хочемо, щоб у всіх було трохи власного простору, щоб кожна жінка мала кімнату, де зможе побути наодинці зі своїми дітьми. Також там передбачена кімната для занять з психологом, невелика ігрова і, зрозуміло, кухня, їдальня та вбиральня, — перераховує волонтерка. — На другому ж буде навчальний центр і три великі кімнати. Ймовірно, там житимуть мами, у яких багато дітей. Але остаточно це вирішимо вже після ремонту.

За її словами, власник будинку надав їм 11 ліжок з матрацами, два холодильники, дві мікрохвильовки, дві плити й одну пральну машину.

— Ще одну пралку докупили ми. Зараз займаємось меблями. Зрозуміло, нічого зайвого не купуємо, але вже замовили шафи у коридор і у кімнати й приліжкові тумбочки. Ще потрібно зробити кухню, — ділиться планами пані Юлія. — Поки що ми не отримуємо якоїсь вагомої системної підтримки, але вже зібрали 40 тисяч гривень від небайдужих людей. Також є люди, які готові передати нам речі, дитячі ліжечка, постіль, посуд. Ще ми звертаємось по допомогу до волонтерів і подаємось на гранти, бо щомісячні витрати на центр справді великі. А крім оренди будинку, квартплати й зарплати для працівників, потрібно купувати продукти, побутову хімію, ліки, витрати на транспорт, канцтовари для дітей і тому подібне.

Дізнатися більше про потреби центру й необхідну допомогу можна на особистій facebook-сторінці Юлії Дякун. 

Автор: Дарина ДІДИК


Читайте також:

Вінницькі поліцейські затримали чоловіка, якого підозрюють у вимаганні грошей

«Це наш козятинський камамбер», — каже власник козиної ферми, який виготовляє вишукані сири

В Україні затвердили нові правила руху для людей на візках: де можна їздити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вікторія Грабова-Нітішевська

    Журналісти, ви не знаєте, як пишеться назва населеного пункту?😡😡😡
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up