У Вінниці відкрили ще два класи безпеки — у початковій школі №5 та 24-й гімназії

У Вінниці відкрили ще два класи безпеки — у початковій школі №5 та 24-й гімназії
  • У класах безпеки діти зможуть дізнатися, що робити під час пожежі, як правильно проводити евакуацію з приміщення, а також почути про основні правила мінної безпеки, поводження на воді, першої домедичної допомоги.

Перший клас безпеки відкрили в закладах загальної та середньої освіти Вінниці восени минулого року. Загалом у школах обласного центру вже діє десять таких класів: п’ять з них відкрили в минулому році і п’ять — цьогоріч. Про це повідомляється на сайті Вінницької міської ради. 

Як зазначає директорка департаменту освіти Вінницької міськради Оксана Яценко, планується, що поступово такі класи мають з’явитися в кожному закладі освіти міста нашої громади. До кінця року запланували відкриття ще шести класів безпеки.

— Кожна школа міста має мати такі осередки для того, аби діти могли в доступній для них формі навчатися як діяти в надзвичайних ситуаціях. Це і що робити, коли щось загорілося чи щось потекло, і як поводитися на воді чи як переходити дорогу. На жаль, в умовах війни до цього ще додаються питання мінної та ракетної безпеки, — зазначає очільниця департаменту.

Відео дня

Для належної роботи усі класи безпеки забезпечені як відео, так і наочними матеріалами у вигляді спеціальних стендів, плакатів та профільної літератури, мультимедійного контенту. Класи обладнані тематичними іграшками та справжніми інструменти: лопатами, молотками, гучномовцями, аптечками та макетами вибухонебезпечних предметів. Тут також можна приміряти каску чи форму рятувальника, дізнатися, як працює вогнегасник та які види інструментів та засобів використовують у своїй роботі рятувальники.

— Класи зонально поділені на куточки з мінної безпеки, пожежної безпеки, безпеки дорожнього руху, безпеки поводження з електричними приладами. В таких класах створені всі умови, щоб діти сприймали важливу інформацію легко та з цікавістю. В залежності від віку дитини підбирається програма та спосіб її подачі. Наприклад, для дітей початкової школи вся інформація доводиться в ігровій формі. На уроках також застосовуються відеоматеріали, різні роздруківки або макети, — розповідає представник Вінницького районного управління ДСНС у Вінницькій області Михайло Горячковський.

Напередодні осінніх канікул у класах безпеки педагоги нагадували учням правила дорожнього руху, а в процесі практичних занять діти навчалися правильно переходити дорогу.

У початковій школі № 5 клас безпеки обладнали в найпростішому укритті закладу.

— У зв’язку з ситуацією в країні ми вирішили використати укриття, для того аби діти на занятті могли відпрацювати практичні навички поведінки під час повітряної тривоги чи інших ситуацій. На заняттях ми намагаємось розглянути різні можливі варіанти подій: вчимо правила дорожнього руху, знайомимо дітей з особливостями надання медичної допомоги, розповідаємо про мінну безпеку... В нинішніх умовах важливо просто навчати дитину не брати в руки незнайомі предмети та куди звертатися при їх виявленні. Оскільки у нас маленькі діти, більшість занять проходить в ознайомчому та ігровому форматі, — відзначила директорка Вінницької початкової школи № 5 Наталія Кучма.

 

Читайте також:

«Я на фронті, а дружину з дитиною виселяють». Конфлікт з переселенцем за дитсадок у Демидівці

«Нові випадки реєструємо щодня»: у Вінниці спалах захворюваності на гепатит А

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up