У Вінниці відкрили приватний дитсадок з бюджетними місцями. Скільки платитимуть батьки?

У Вінниці відкрили приватний дитсадок з бюджетними місцями. Скільки платитимуть батьки?
  • На початку року в місті відкрили новий дитсадок. 
  • Його звели за інвестиційною угодою забудовники ЖК «Авалон» і передали на баланс міськради. А міська влада запустила тут перший в Україні приватно-комунальний дитсадок, де 20 зі 100 місць дістануться діткам з міської черги.
  • Розповідаємо, в чому особливість закладу, скільки платитимуть батьки «бюджетників» і чому міська влада вирішила зробити такий проект

Наприкінці 2019 року місто отримало від забудовників два дитсадки: на Коцюбинського, 43Г і Трамвайній, 4Б (колишня Революційна - авт.). Один з них став комунальним, а інший приватним, де комунальні приміщення передали в оренду.

У мерії пояснили такий вибір тим, що на Замості черга значно більша до дитсадків, ніж в районі Трамвайної. А саме понад 50% з загальної черги, розміром 279 дітей, потребують місця саме у цьому мікрорайоні.

На базі дитсадка, спільно з орендарем — приватною гімназією «Дельфін» — влада запустила муніципальний проект. За ним частина місць у приватному ДНЗ залишається за дітьми з загальноміської черги. Їхнє навчання та утримання оплачуватиме міський бюджет, а батьківська плата на таких «бюджетних» діток буде не більшою ніж у комунальному дитсадку.

Відео дня

Є 20 місць

Днями міські чиновники перевірили як укомплектували дитсадок. Дитсадок на Трамвайній отримав назву «Мадагаскар» та за умовами договору з «Дельфіном» залишається у комунальній власності.

Приватна гімназія виборола право на конкурсі отримувати його в оренду на 15 років. Перший місяць оренди їм вартує 10 768 гривень, при тому бізнес самостійно укомплектували приміщення всіма меблями, інвентарем та іншим приладдям. А надалі у мерії хочуть збільшити їм оренду та встановити плату за землю, про що говорив керівник департаменту комунального майна Ігор Шутак.

Наразі садок відвідує 74 дитини, які раніше ходили до гімназії «Дельфін». Директорка департаменту освіти міськради Оксана Яценко зазначила, що для діток з загальноміської черги є 20 місць.

— Далі має відбутись засідання комісії з питань направлення дітей  дошкільного віку до закладів приватної форми власності із загальної міської електронної реєстрації дітей до закладів дошкільної освіти. На ній буде визначено діток, батькам яких буде запропоновано влаштуватись у цей ДНЗ, щоб діти отримували якісну дошкільну освіту за нашим пілотним проектом муніципально-приватного партнерства, — каже Яценко.

Першочергово, бюджетні місця у дитсадку отримають діти, які проживають у ЖК «Авалон» і на прилеглих до цього кварталу вулицях. У новобудові, за інформацією від ОСББ, яку вони надали до департаменту освіти міськради, є тільки 17 претендентів, яким на 1 вересня 2019-го виповнилося 1,5 року.

Батьківська плата

Навчання та утримання 20 дошкільнят, які попадуть до «Мадагаскару» за муніципальною програмою, оплатить бюджет.

Заступниця міського голови Галина Якубович розповідала на прес-конференції, 13 грудня, що міська рада сплачуватиме за утримання, виховання, зарплату вихователя, комунальні послуги та 25% від ціни харчування. У середньому, це коштуватиме від 14 до 18 тисяч в рік на одну дитину. 

Батьки платитимуть тільки 75% від харчування. Орієнтовно, це буде 300-400 гривень на місяць, якщо дитина буде відвідувати дитсадок кожен день. Тобто, плата не сильно відрізняється від того, скільки батьки платять у комунальних дитсадках. Також на приватні ДНЗ за цією програмою розповсюджується пільга щодо безкоштовного харчування дітей АТОвців.

У бюджеті на 2020 рік на виконання програми муніципально-приватного партнерства закладають 600 тисяч гривень. Що буде, якщо цих коштів не вистачить? Будуть повністю платити батьки?

— Такого не буде. Батьки знають, що вони йдуть на бюджетні місця. Бізнес не зможе покрити всю вартість самостійно. Тож маємо обов'язково відшкодовувати витрати на виховання дітей у приватному дитсадку, — говорила Галина Якубович. — Ми ж готувалися до того, що буде муніципальна програма партнерства з приватними дитсадками. Приватна гімназія «Дельфін» за свої кошти робить обладнання приміщень дитсадка на Трамвайній і на цьому ми вже заощадили бюджетні кошти.

Що за «муніципальна програма»? 

Майже 280 вінничан були в черзі до дитсадків станом на кінець листопада 2019 року. Щоб її зменшити, міськрада ухвалила компенсацію витрат за навчання дошкільнят у приватних дитсадках, яка запрацювала з 1 січня 2020 року.

Учасниками програми стають приватні дитсадки. Вони повідомляють департаменту освіти міськради, скільки готові прийняти дітей з загальноміської черги на умовах компенсації частини грошей за їх навчання.

Якщо заклад відповідає всім вимогам — працює 12 годин на добу з триразовим харчуванням, має педагогів та матеріально-технічну базу — то між департаментом освіти та приватним закладом укладають договір, в якому прописують суму компенсації. Розмір плати не можна буде змінювати без згоди обох сторін.

У мерії хочуть, аби до муніципальної програми долучилися приватні заклади в Центрі, на Замості та Старому місті, де не вистачає місць в комунальних дитсадках. 

Питаємо, чи будуть передавати в оренду приватним ДНЗ ще два дитсадки (на Тяжилові та Старому місті), які завершать будувати інвестори у 2020 році? 

— Це буде залежати від стану загальноміської черги до дитсадків. Наприклад, дитсадок, що будується на Ватутіна, буде однозначно комунальним. Там висока черга і мало місць в наявних дитсадках, — відповідала Галина Якубович на прес-конференції, 13 грудня.

Повністю муніципальну програму партнерства з приватними ДНЗ можна прочитати за цим посиланням.

Опитування

Чи хотіли б влаштувати дитину в приватний дитсадок за муніципальною програмою?

Читайте також:

Фото: vmr.gov.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Алина Райский Сад

    бідних туди точно не приймуть
  • Yuriy Yakubovskyy

    "Батьки платитимуть тільки 75% від харчування. Орієнтовно, це буде 300-400 гривень на місяць, якщо дитина буде відвідувати дитсадок кожен день."
    У кого-то растет нос :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up