У приватному дитсадку на Трамвайній будуть бюджетні місця. Скільки платитимуть батьки?

У приватному дитсадку на Трамвайній будуть бюджетні місця. Скільки платитимуть батьки?
  • Орієнтовно, з 7 січня, запрацює приватний дитсадок біля ЖК «Авалон». 
  • Його особливість — 30 зі 100 місць будуть давати за міською програмою з компенсацією дітям з загальноміської черги.
  • Дізналися скільки будуть платити батьки за такі місця в приватному ДНЗ.

До кінця року місто отримало від забудовників два дитсадки: на Коцюбинського, 43Г і Трамвайній, 4Б. Кожен на 100 місць, але один з них став комунальним, а інший буде приватний, де комунальні приміщення передають в оренду. 

У мерії пояснили такий вибір тим, що на Замості черга значно більша до дитсадків, ніж в районі Трамвайної, 4Б. А саме понад 50% вінничан з загальної черги, розміром 279 дітей, потребують місця саме у цьому мікрорайоні.

Дитсадок на Трамвайній обслуговуватиме потреби мікрорайону ЖК «Авалон». І там, за інформацією від ОСББ, яку вони надали до департаменту освіти міськради, є тільки 17 претендентів, яким на 1 вересня 2019-го виповнилося 1,5 року.

Відео дня

Тому на базі цього дитсадка, спільно з орендарем — приватною гімназією «Дельфін» — влада запускає муніципальний проект, за яким будуть влаштовувати в приватний ДНЗ дітей з загальноміської черги.

Батьківська плата

Місто компенсуватиме витрати на дитину приватному дитсадку. А батьки за дошкільнят будуть платити не більше, ніж у комунальних дитсадках.

— Дитсадок на Трамвайній розрахований на 100 дітей, на п’ять груп, з якої одна буде група раннього віку. На реалізацію програми ми хочемо отримати, орієнтовно, 30 місць для дітей з загальноміської черги.

Міська рада сплачуватиме за утримання, виховання, зарплату вихователя, комунальні послуги та 25% від ціни харчування. У середньому, це коштуватиме від 14 до 18 тисяч в рік на одну дитину.

Батьки платитимуть тільки 75% від харчування. Орієнтовно, це буде 300-400 гривень на місяць, якщо дитина буде відвідувати дитсадок кожен день. Тобто, плата не сильно відрізняється від того, скільки батьки платять у комунальних дитсадках. Також на приватні ДНЗ за цією програмою розповсюджується пільга щодо безкоштовного харчування дітей АТОвців, — каже заступниця міського голови Галина Якубович.

Галина Якубович, заступниця міського голови (справа)

Питаємо, чи відомо, який обсяг фінансування цієї програми з бюджету 2020 року?

— Усе залежить від того, скільки дітей отримають місця в цій програмі. Ми знаємо точно, що в мікрорайоні «Авалон» вже є 17 дітей-претендентів, хоча мікрорайон буде збільшуватися. Від тої кількості, скільки буде дітей за цією програмою ми обрахуємо середню вартість компенсації та будемо по факту перераховувати приватному дитсадку-партнеру.

Що буде, якщо цих коштів не вистачить? Будуть повністю платити батьки?

— Такого не буде. Батьки знають, що вони йдуть на бюджетні місця. Бізнес не зможе покрити всю вартість самостійно. Тож маємо обов'язково відшкодовувати витрати на виховання дітей у приватному дитсадку, — сказала Галина Якубович. — Ми ж готувалися до того, що буде муніципальна програма партнерства з приватними дитсадками. Приватна гімназія «Дельфін» за свої кошти робить обладнання приміщень дитсадка на Трамвайній і на цьому ми вже заощадили бюджетні кошти.

Особливості приватного ДНЗ

У мерії озвучили, що дитсадок гімназії «Дельфін» почне працювати у першій половині січня 2020 року. До 25 грудня цього року орендар має за власні кошти придбати меблі, обладнати приміщення садочку. Яким буде навчання і чи буде воно зовсім інакшим, ніж у комунальних дитсадках?

Андрій Піжевський, власник приватної гімназії «Дельфін»

— Ми підпорядковані нормам, які визначає для нас департамент освіти та держава. Практично, ми працюємо як звичайний дитсадок. Але, оскільки ми приватний заклад, то можемо додавати цікаві речі. Серед них — більше інтерактиву, вивчання англійської з 3 років та інші «родзинки». Зараз «розбавляємо» харчування, обираючи страви з меню Євгена Клопотенка: хоча не всі ми можемо використовувати. Формування груп в нас буде так само, як і у звичайних дитсадках. Працюватимемо повний день, — каже власник приватної гімназії «Дельфін» Андрій Піжевський.

Керівник департаменту комунального майна Ігор Шутак розказав, що приватна гімназія «Дельфін» отримала приміщення Трамвайної, 4Б на умовах оренди без права змінювати цільове призначення закладу і його приватизації.

— Оренда тривалістю 15 років. За умовами договору орендар за власні кошти виготовляє незалежну оцінку вартості приміщень, на підставі яких визначимо нову ціну оренди. Її будемо погоджувати на виконкомі міськради, якщо вона буде більшою за початкову. Окремо буде справлятися плата за користування земельною ділянкою, що відведена цьому дитсадку, — каже Шутак.

Нинішня ціна встановлена тільки на перший місяць. За приміщення, площею 1719 м², гімназія має сплатити 10 тисяч 768 гривень.

Плани на програму

У мерії пропонують іншим приватним дитсадкам долучатися до муніципальної програми з компенсацією за дитину. Зокрема, хочуть, аби долучилися приватні заклади в Центрі, на Замості та Старому місті, де не вистачає місць в комунальних дитсадках.

— Зокрема, приватний дитсадок на Київській сказав, що готовий співпрацювати за муніципальною програмою та можуть надати небагато місць на своїй площі, — каже Галина Якубович. — Наша мета, щоб більшість діток у Вінниці отримували дошкільну освіту. Якщо приватний дитсадок працює повний день (12 годин), має педагогів, ліцензію на освітню діяльність та необхідну матеріальну базу, то ми готові співпрацювати з таким садочком. Навіть, якщо заклад запропонує 5 місць під цю програму.

Питаємо, чи будуть передавати в оренду приватним ДНЗ ще два дитсадки (на Тяжилові та Старому місті), які завершать будувати інвестори у 2020 році?

— Це буде залежати від стану загальноміської черги до дитсадків. Наприклад, дитсадок, що будується на Ватутіна, буде однозначно комунальним. Там висока черга і мало місць в наявних дитсадках.

Повністю муніципальну програму партнерства з приватними ДНЗ можна прочитати за цим посиланням.

Опитування

Чи хотіли б влаштувати дитину в приватний дитсадок за муніципальною програмою?

Читайте також:

Головне фото: vmr.gov.ua. Усі інші — архів «20хв»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Наталія

    Какая Вам разница на жителей Авалон, там есть умы, разберутся)
  • Oleg Korolchuk

    САДИК Должен быть государственным!!!
  • Галя

    Але це відмивання коштів... спочатку побудували за держ.кошт. ще невідомо, за якою ціною садочок його орендує, чи був тендер... а тоді місто оплачує держ.місця. не за розміром витрат, а за вартістю, яка озвучується батькам, тобто з маржею директору-бізнесмену...

    Юрій reply Галя

    За який державний кошт? Хоч розумієте, про що йдеться?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up