У Вінниці стартували Дні винної культури. Vinnytsia Wine Days розпочали з Міжнародної конференції

У Вінниці стартували Дні винної культури. Vinnytsia Wine Days розпочали з Міжнародної конференції
  • 25 травня у Вінниці стартували Дні винної культури. Програма розпочалася з Міжнародної конференції у Вінницькому торговельно-економічному інституті ДТЕУ.
  • Vinnytsia Wine Days цьогоріч триватимуть до 28 травня і мають за мету популяризувати Поділля, як винний туристичний напрямок.

Сьогодні, 25 травня, вперше у Вінниці відкрили Дні винної культури Vinnytsia Wine Days. Заходи, подібні цьому, раніше відбувалися в Одесі, але війна внесла свої корективи. 

Ця подія в першу чергу для професійних виноробів та науковців, адже дає можливість обмінятися досвідом. А для Вінниці та регіону — ще й стимул до розвитку галузі виноробства та туризму.

Відео дня

Ще років десять тому про виробництво доброго вина у нашому регіоні ніхто не говорив серйозно. Але сьогодні, завдяки кліматичним змінам та ентузіастам, ця справа активно розвивається. Фактично, сьогодні відновлюються втрачені традиції виноробства в Вінниці та області, та популяризуються на рівні України. 

Нова подія у винному календарі України розпочалась із міжнародної конференції про еногастрономічний туризм, який присвячений темі вина і є популярним сектором світового туристичного ринку.

Конференція відкрилася у Вінницькому торговельно-економічному інституті ДТЕУ і зібрала близько сотні учасників. Серед них — представники місцевої влади Вінниччини, аграрії, винороби,  предсатвники готельно-ресторанного бізнесу, туризму, освітяни, студенти і науковці. 

— Я радий, що у Вінниці вперше відбувається така подія як Дні винної культури, — сказав у вітальному слові мер Вінниці Сергій Моргунов.— Бо якщо говорити про Вінницький регіон, то він, мабуть, більше асоціювався або з настоянками, або з горілкою. Але останні десять років процес виноробства на Поділлі набув динамічного розвитку. Також два роки тому ми розпочали формувати агрокластер, де одним із напрямків є можливість провадження виноробства безпосередньо у Вінницькому регіоні, Тому дякую організаторам і співорганізаторам, що сьогодні ми маємо можливість провести такий захід безпосередньо у Вінниці, адже раніше подібні формати відбувалися в Одесі. І дуже хотів би щоб це стало традицією. Тому що це і обмін досвідом, і в тому числі — розвиток туризму. Дякую організаторам за можливість приймати ці заходи у Вінниці, сподіваюсь що такі дні стануть доброю традицією на майбутнє, а після Перемоги ми зможемо відкоркувати пляшку хорошого вінницького вина.

Програма конференції «Еногастрономічний туризм — драйвер розвитку туристичних дестинацій» складалася з трьох частин. На них експерти галузі обговорили стратегічне бачення розвитку гастрономічного та винного туризму в Подільському регіоні, інноваційні проєкти у сфері еногастрономічного туризму, а також потенціал регіональних кухонь у створенні туристичних продуктів. 

— Ми розуміємо, що найголовніше завдання на сьогоднішній день — це підтримка економіки нашої країни: продовжувати виробляти, продовжувати продавати, продовжувати споживати... Адже одного прекрасного дня ракети перестануть літати над нашими головами, але наслідки, які нам завдала ця жахлива війна, ми будемо відчувати ще не один рік точно, — підкреслила Єлизавета Конопльова, керівниця проєктів національного та міжнародного напрямків Державного агентства розвитку туризму України. — Ми впевнені, що цікавість сьогоднішнього світу до України переросте у поклик до дії, і після нашої перемоги всі поїдуть знайомитися з нашим світом, з нашими сміливими людьми, вивчати нашу культуру, історію, гастрокультуру. Тому це буде такий сплеск і поштовх для розвитку і відновлення всієї нашої країни. І саме завдяки такій ініціативі, як ваша, ми будемо до цього готові.

Також на туристичній конференції у Вінниці із відеозверненням виступила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова. Вона розповіла, що ще до повномасштабного вторгнення росії Міністерство закордонних справ розробило та запустило п’ятирічну стратегію публічної дипломатії, де одним із напрямів є гастродипломатія і її складова — винна дипломатія.

— Ми сприяли нашим виробникам, в тому числі вина, брати участь у міжнародних гастрономічних фестивалях та виставках. Разом із нашими партнерами ми презентували українську кухню, дегустації українського вина, кулінарні майстер-класи та багато інших речей, завдяки яким світ дізнавався більше про нашу кулінарну спадщину, традиції та сучасний гастропотенціал… Також ми співпрацювали з відомими амбасадорами української кухні, які від початку війни проводили за кордоном благодійні вечори та збирали кошти на підтримку України та Збройних Сил України, — зазначила Еміне Джапарова. — Впевнена, що ми маємо великий потенціал у розвитку виноробства та популяризації нашого вина у світі. І сподіваюсь, що скоро знову ми матимемо змогу пригостити іноземців Українським вином, в тому числі з мого рідного Криму.  

По завершенні Міжнародної конференції також сьогодні, 25 травня, в кінотеатрі «Родина» відбудеться благодійний показ документального фільму «Поранена земля» за участі режисера стрічки, Романа Заяця. Стрічку покажуть теж в межах Vinnytsia Wine Days.

Дні винної культури Vinnytsia Wine Days триватимуть до 28 травня. Детальніше з програмою конференції та спікерами можна ознайомитися за посиланням. Повна програма заходів ТУТ.

 

Читайте також:

«Поєдналися дві мої пристрасті»: Володимир Гігінеішвілі про власну виноробню та Vinnytsia Wine Days

Енотуризм: розповідаємо про чотири виноробні Поділля та знайомимо з їх власниками

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Софія Сергіївна Іщенко

    Цікава конференція

keyboard_arrow_up