У вчительки з Вінниці — найвищий бал з сертифікації. Можливо, її досвід знадобиться колегам

У вчительки з Вінниці — найвищий бал з сертифікації. Можливо, її досвід знадобиться колегам
У нинішньому році в Ірини Керсової ювілей - 30 років працює у школі, в якій була ученицею
  • Сьогодні останній день реєстрації на проходження сертифікації учителями початкових класів.
  • Один з кращих результатів в країні торік продемонструвала вчителька школи №22 Ірина Керсова. Її результат — 118 балів із 120.
  • Разом з нею успішно витримали випробування ще 24 педагоги з Вінниці.
  • Власникам сертифікатів обіцяли 20% надбавки до зарплати, але цих грошей вони не отримують. Чому?

Ірина Керсова, яка нині навчає учнів 2-Г класу вінницької школи №22, на прохання 20minut.ua ділиться досвідом проходження сертифікації. Можливо, щось з її розповіді знадобиться тим, хто в нинішньому році проходитиме таке випробування.

До речі, сьогодні, 30 січня, останній день реєстрації на нинішній рік. Але сертифікація для тих, хто працює з молодшими класами, триватиме ще й у наступному 2021 році.

У нинішньому році частково змінено правила проходження сертифікації. Наприклад, хто не впорався з завданням на одному з трьох етапів, далі не проходить. Торік учасників зобов’язували демонструвати знання і вміння на всіх етапах, тільки після того визначали переможців.

Відео дня

Які ще особливості у цьогорічній сертифікації? Чому співрозмовниця радить колегам брати участь у такому випробуванні?

Інспектори виявилися доброзичливі

Всі нюанси стосовно реєстрації  й  участі в конкурсі можна знайти на сайті Міносвіти і науки. За словами співрозмовниці, там покроково описано все — від подачі документів до визначення результатів і переможців. 

Торік першим етапом було оцінювання роботи вчителя інспекторами.

Перевіряльники приїздили до школи, де працює учасник сертифікації, і перебували разом з ним упродовж усього робочого дня.

— Чужі, незнайомі люди це завжди додаткове хвилювання, — говорить Ірина Керсова. — Ким би ти не був і де б не працював, але якщо твій робочий день розглядають, як мовиться, під мікроскопом, ну, не зможеш ти позбутися хвилювання.

Вчителька зізнається, що їй в цьому поталанило. Інспектори виявилися доброзичливими. Аналізували заняття, брали інтерв’ю — у вчителя, директора і завуча школи.

— Розмова з двома останніми стосувалася якраз учителя, який бере участь у сертифікації, — уточнює Ірина Керсова. — Мої інспектори виявилися доброзичливі, тим само зняли частину хвилювання. Зрештою, коли ти працюєш з дітьми, то основні зусилля спрямовані на роботу. Нема коли хвилюватися.

Про що запитували під час інтерв’ю?

Інтерв’ю було три: з учителькою, директором і завучем школи. Розмова відбувалася тет-а-тет.

— Про що запитували? Про роботу, про те, що нового використовую, про проблеми, з якими стикаюся, — каже вчителька. — Це була розмова професіонала з професіоналами. Тому вона мені далася легко.

Директор школи Галина Розторгуєва так само схвально відгукнулася про гостей.

— Приємно, що їм сподобалася наша школа, — говорить пані Галина. — Сподобалося оформлення приміщення. Але насамперед не приховували високий рівень професійності вчителя. Ірина Керсова заступник директора з початкової школи.

В інспекторів була таблиця з 20-ти критеріями оцінки вчителя. За кожен з них можна було виставити максимально три бали. Одна з інспекторок оцінила роботу Керсової максимальною кількістю балів — 60, друга поставила на два бали менше.

Відповісти на 100 питань за три години

Другий етап оцінки — ЗНО. Загалом участь у проекті з сертифікації брали 41 вчитель з області, з них 26 — з Вінниці. Етап зовнішнього оцінювання проходили всі разом. Відбувався він у школі-гімназії №17.

— Ми вдячні нашому Центру оцінювання якості освіти, — говорить Ірина Керсова. — Вони прийшли разом з керівником Геннадієм Кузьменком. Заспокоїли всіх. Підбадьорили. Це додало упевненості.

Протягом трьох годин треба було відповісти на сто питань. До кожного пропонувалося по чотири варіанти відповідей.

— На деякі питання відповідала одразу, без обдумування, — розповідає вчителька. — Були такі, що відклала на потім, бо варіанти відповіді викликали сумнів. Сподівалася повернутися пізніше. Насправді цього не сталося. Бо часу виявилося вкрай обмаль.

Співрозмовниця наводить приклад одного з питань, яке вважає нелогічним. Звучить воно так: «Скільки разі на тиждень вчителька може використовувати на заняттях технічні засоби?»

— На мою думку, це треба робити хоча б один раз на день, — каже вчителька. — Отож, обрала відповідь 4-5 разів на тиждень. Виявилося, що це неправильно. Треба було  обрати варіант 3-4 рази на тиждень. Як потім пояснили, цього вимагають санітарні норми. Щоправда, ці норми ще радянських часів. Але ось така відповідь.

Ірина Керсова за підсумками ЗНО набрала 72 бали при мінімальній кількості 50.

— Звичайно, хтоліося б перевірити всі помилки, — говорить вона. — Однак, організатори чомусь забрали наші чернетки разом з чистовиками.

Загалом результат сертифікації виявився для Ірини Керсової дуже вдалим: вона набрала 118 балів зі 120 можливих.

Після занять в університеті бігла в школу

— У нашій родині не було педагогів, — розповідає пані Ірина. — Батьки інженери, бабуся працювала бухгалтером. А я змалку носила в руках зошит і казала, що це журнал учительки. Виставляла в ньому оцінки своїм ученицям-лялькам.

Вона закінчила школу, в якій нині працює. Каже, саме тут її прищепили любов до вчительської професії. Навчаючись у педагогічному університеті, практику проходила у рідній школі. На четвертому курсі взяли на роботу.

— З 8-ї до 14-ї години у мене були заняття в університеті, — згадує співрозмовниця. — Після того поспішала на автобус, бо вже о 14.30  починався урок у школі. Це була друга зміна у тодішньому моєму четвертому класі.

Стежте за новинками методкабінету

Ірина Керсова радить охочим взяти участь у сертифікації користуватися матеріалами сайтів Всеосвіта та Ліко-школа. Їй особисто багато дали для підготовки матеріали методкабінету департаменту освіти, зокрема, методобєднання початкових класів.

Корисні заходи проводить інспектор НУШ (Нової української школи) Людмила Зима.

Пані Керсова бере участь у багатьох з них. Торік стала переможцем одного з конкурсів. Нині теж у учасницею одного із змагань серед вчителів початкових класів. Разом з директором школи підготувала методичний посібник «Бумеранг взаємодії», його визнали переможцем на Міжнародній виставці з інноватики в освіті у жовтні минулого року.

Чому не доплачують?

— За результатами сертифікації, вчителі-переможці отримуватимуть доплату у розмірі 20% до посадового окладу, — говорить директор департаменту освіти міськради Оксана Яценко. — Таку інформацію оприлюднила міністр освіти і науки Ганна Новосад. Поки що вчителі початкової школи, які отримали с сертифікати, не мають таких доплат. Причина у відсутності документа, на підставі якого мають здійснюватися доплати. Мова йде про урядовий документ. Без цього не маємо права нараховувати кошти. Повинна бути підстава. Здійснити виплати на власний розсуд — означає порушити Бюджетний Кодекс. На моє переконання, питання обов’язково вирішиться позитивно, адже йдеться про конкурс, що його проводило міністерство.

Довідково

У нинішньому році зареєструватися для участі у сертифікації мав можливість 91 вчитель з Вінниччини. Квоту для кожної області встановило Міносвіти і науки. Брали до уваги кількість початкових класів  у кожному регіоні держави. У нашій області нараховується 3980 початкових класів. Торік участь у сертифікації брав 41 вчитель з області.


Читайте також:

«Не знайдете у Вінниці другої такої дівчини, яка грає на гобої». Чому цей інструмент у Книзі Гінеса?

Середня зарплата українців за минулий рік зросла на 16% — Держстат
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Sandy girl

    Дуже шкода, що такі моральні виродки, як Керсова взагалі допускаються до дітей. Зірки чіпляти собі, нажаль, єдине, що вона вміє вправно. Корупція в 22й школі процвітає, начолі з двома подругами Расторгуєва і Керсова. І, відповідно, правди шукати там не доводиться ((
    Діти з першого класу привчені принести щось смачненьке Ірині Іванівні, щоб отримати наліпку, а згодом оцінку у щоденник. І це лише один момент із величезного списку
  • Катерина Редько

    Вимкніть авторизацію
  • DinDin

    Інспектори привітні, .. підбадьорували ....а чого ж так дітей шугають під час ЗНО???

    Хоча приємно чути, що в нас є такі вчителі))
  • Jaroslav Jaroslav

    , вимкніть авторизацію
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up