«Не знайдете у Вінниці другої такої дівчини, яка грає на гобої». Чому цей інструмент у Книзі Гінеса?

«Не знайдете у Вінниці другої такої дівчини, яка грає на гобої». Чому цей інструмент у Книзі Гінеса?
Софія Яковишенко: - Гобой - це натхнення, був би час, грала б зранку до вечора...
  • Виступ Софії Яковишенко у 2015-му слухали бійці на фронті.
  • Тоді грала на фортепіано, потім навчилася на кларнеті і саксофоні, нині в неї інший інструмент.
  • Чому викладач музики  два місяці відмовляв Софію від занять на гобої?
  • Яковишенко єдина з вінничанок, хто професійно займається цим незвичним інструментом.

У 2015-му Софійка Яковишенко навчалася у школі мистецтв «Вишенька». У той час її батько Сергій служив в АТО. Два дні не виходив на зв'язок. Донька з мамою неабияк хвилювалися. З Донбасу часто надходили тривожні звістки.

Телефонний дзвінок  пролунав тоді, коли дружина Сергія – Світлана йшла на звітний концерт їхньої доньки Софійки.

— Подзвониш, коли буде грати, — сказав Сергій. — Не виключай телефон.

Відео дня

Звуки фортепіано з Вінниці, на якому грала Софія, бійці 81 бригади слухали на передовій.

Мати Софійки, пані Світлана, не змогла стримати сліз, коли розповідала про цей епізод. У Сергія, мабуть, тоді теж калатало серце. Там він чув інші звуки. І раптом у телефоні зазвучала музика, яку грала мала донечка.

Включив телефон на гучний звязок і слухав з побратимами

— Чоловік розповідав, що включив на телефоні гучний зв'язок і звуки з мирної Вінниці зігріли їхні душі, — говорить пані Світлана. — Це ж треба, щоб так співпало! Його дзвінок і час концерту  Софійки…

— Мама мені не говорила про це перед виступом, — розповідає Софія. — Не хотіла зайвий раз хвилювати.

Нині Софія опановує гру на ще одному інструменті — гобої. Вона єдина зі студентів Вінницького коледжу культури і мистецтв імені Леонтовича, хто грає на цьому інструменті.

— Не знайдете у Вінниці другої такої дівчини, яка грає на гобої, — говорить її викладач Ярослав Фіськов. — Ви знаєте, що цей інструмент у Книзі рекордів Гінеса? Чому? Бо на ньому найскладніше навчитися грати.  

Потіснив сопілку, кларнет, саксофон

Історія з гобоєм у Софії Яковишенко почалася у школі мистецтв «Вишенька». Якось до них завітали з концертом студенти коледжу, в якому нині навчається дівчина. Тоді вона уперше почула звуки цього незвичного інструменту.

На концерті була присутня мама Софії.

— Софіє, тобі що гобой сподобався? — запитала її мама. — Ти немов заворожена, слухала.

Після концерту мама й донька підійшли до викладача коледжу Ярослава Фіськова. Це він грав на гобої. Пізніше музикант розповів, що сприйняв захват дівчинки, як щось тимчасове. Однак Софійка нагадувала про себе ще і ще.

— Я зо два місяці відмовляв її від бажання вчитися гри на гобої, — каже пан Ярослав. — Які тільки аргументи не наводив. Говорив, що інструмент дуже дорогий — найкращий гобой коштує 13 тисяч євро! Капризний. Бо боїться холоду. У мороз навіть на вулицю не можна взяти з собою. Деформується чи взагалі трісне. Та ще й витрат потребує значних. У ньому замість мундштука — тростина, яка служить приблизно 2-3 тижні, далі треба міняти. А це в середньому 500 гривень.

Ніщо не спинило бажання дівчинки навчитися гри на гобої. Щоб підготуватися до вступу в коледж на клас гобоя, брала уроки у викладача.

З першого персня 2019-го Софія Яковишенко стала студенткою. У її класі гру на цьому інструменті опановують ще троє хлопців. Софійка перша студентка-дівчина у викладача Фіськова, яка обрала для себе цей інструмент. Одночасно продовжує вдосконалювати гру на фортепіано.

Під час репетиції обкладалася подушками

У п’ять років Софійка пішла почала відвідувати заняття у школі мистецтв «Вишенька». Навчалася народним танцям. Одного разу побачили оголошення про набір охочих для гри на сопілці. З сопілкою вона уперше вийшла на сцену у залі «Плеяда». Виступали тоді у складі тріо — одна дівчинка грала на фортепіано, а Софійка з іншою ученицею доповнювали твір звуками сопілки.

У «Плеяді» їй запам’ятався ще один виступ. Викладач їхньої школи Анастасія Зудова виконувала твір на саксофоні. Їй казали, що ще мала для саксофону.

— Чому б не спробувати на кларнеті, — порадили викладачі. — Тим більше, що кларнетист зможе грати на саксофоні, а ось саксофоніст на кларнеті не зіграє.

Коли дома з’явився кларнет, батькам дівчинки додалося клопоту.

— Ми обійшли сусідів, — говорить мама Світлана Яковишенко. — Запитували, чи вони не будуть проти, якщо інколи звучатиме духовий інструмент. Дідусь, який жив поверхом вище говорив, що чекає, коли почнеться репетиція. У такий час він виходив на балкон і слухав мелодію.

Дівчинка придумала свій метод: обкладалася подушками, щоб не так гучно звучала музика.

— Мамо, тату, кларнет це добре, але ж я мріяла про саксофон, — сказала одного разу батькам. — Майже два роки уже граю на кларнеті багато-що вмію. Хочу ще на саксофоні.

Купили саксофон, а дитина не може підняти його у футлярі. Стали шукати спеціальний, який можна носити на плечах. Допоміг музикант з філармонії Василь Журбенко.

— Футляр на плечах, в руках сумка з нотами, а то ще й з підручниками — йде моя Софія, а мені радісно і сумно водночас, — розповідає мама дівчинки. — Інша б дитина, мабуть, сказала, мамо, не муч мене, а тут… Тривоги додавало ще й те, що чоловіка мобілізували на Донбас.

З футлярем для гобоя було ще більше замороки. Він має бути утеплений. Інакше у холод на вулицю не вийдеш. Знайти не складно. Дорого все це.

Батьки Софії вдячні Сергію Кудлаєнку, який допоміг їм коштами, Віктору Бронюку, який також підтримав Софійку. Без такої допомоги вони б не змогли придбати музичні інструменти. Гобой у Софії  самий простий, уже вживаний, тому дешевий. Мріє колись заробити грошей і купити такий, на якому грають професіонали.

В лідерах конкурсу «Обличчя Вінниччини»

Софія зізналася, що мріє після коледжу продовжити музичну освіту в консерваторії. З інструментом уже визначилася остаточно. Це — гобой!

— У майбутньому хочу грати у симфонічному оркестрі, — каже дівчинка. — Заради цього стараюся і буду старатися. Кожен день у мене не менше трьох годин репетицій. Навіть у вихідні. Щоб не дошкуляти сусідам по квартирі, йду в коледж.

— У Софії є гарні задатки, але цього  замало, — говорить Ярослав Фіськов. — Бо це спорт. Це постійні тренування. Не менше трьох годин на день, а краще — всі п’ять. Знаю музикантів, які навіть після консерваторії відмовлялися від цього капризного інструмента. Хочеться вірити, що наполегливість моєї учениці, її любов до цього інструменту, стануть запорукою її подальших успіхів.

Нині Софія Яковишенко бере участь у мистецькому конкурсі «Обличчя Вінниччини».  Вона одна з тих, хто серед лідерів і претендентів на перемогу. Втім, найважливішим для неї є інше визнання — у музичних конкурсах.

Ви чули, як звучить гобой?

Пиходьте на концерти. Їх організовує найбільш професіональний музикант-гобоїст Ярослав Фіськов. Ще один випускник Одеської консерваторії по цьому класу Олексій Алікін працює у першій музичній школі.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Валерий

    Гобой это с кларнетом отец саксофона ( Адольф Сакс когда создавал своё детище смотрел на эти инструменты) , очень сложный инструмент с божественным звучанием. Чтобы на нём научиться играть нужно иметь безграничную любовь к этому инструменту и огромное терпение.София упехов в освоении этого инструмента.
  • Валерий

    Гобой это с кларнетом отец саксофона ( Адольф Сакс когда создавал своё детище смотрел на эти инструменты) , очень сложный инструмент с божественным звучанием. Чтобы на нём научиться играть нужно иметь безграничную любовь к этому инструменту и огромное терпение.София упехов в освоении этого инструмента.
  • Natalija Fiskova

    Чудова дівчинка.Бажаю їй наснаги в опануванні цього інструменту. Впевнена, що ми почуємо її чарівну гру на високих сценах світу.
  • ОБА НА

    БРАВО
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up