У Придністров'ї ситуація напружується: вибухи, блокпости та скасування параду

У Придністров'ї ситуація напружується: вибухи, блокпости та скасування параду
  • Після повідомлень про вибухи у невизнаному Придністров’ї встановили червоний рівень терористичної небезпеки. 
  • Вінницька область межує з цією республікою. Зібрали кілька останніх новин звідти і пояснюємо, чому їх вважають провокацією.

Вчора, 25 квітня, вдень у Тирасполі (столиця невизнаної «Придністровської Молдавської республіки») сталися вибухи, а сьогодні повідомили про підрив на телевежі. 

Варто додати, сім кілометрів від села Велика Кісниця Ямпільської громади до найближчого населеного пункту невизнаної Придністровської Республіки. Там, у Придністров’ї, дислокується російська армія.

За два дні до початку війни наш журналіст написав публікацію, яку варто нагадати:

Відео дня

У невизнаному Придністров'ї заявили ще й про вибухи у військовій частині. Про це повідомляє прес-служба самопроголошеного «президента». Повідомляється про атаку на військову частину в районі села Паркани. Місто знаходиться за 35 км від українського кордону.

Видання «Інсайдер» дає ще декілька новин із так званого «Придністров'я»:

  1. У містах «Придністров'я» встановлять блокпости, повідомляють місцева «влада». Вибірково оглядатимуть в’їжджаючих у міста вдень, і всіх, хто в'їжджатиме до населеного пункту вночі.
  2. Силові структури перевели на посилений режим несення служби.
  3. Міські навчальні заклади Придністров'я переведені до кінця навчального року на дистанційний режим навчання.
  4. Парад на 9 травня скасували.

Центр протидії дезінформації при РНБО України роз'яснює причини провокацій рф в Придністров'ї. 

Провокації рф в Придністров'ї здійснені фсб рф з метою відкрити додатковий фронт в Одеській області. Така ситуація змусить ЗСУ перетягнути сили в цьому напрямку, послабивши їх в Миколаївській області. 

Придністров'я послідує білоруському сценарію — підтримка рф без вступу в активну фазу війни. 

Друга причина провокацій — це виправдання своїх дій в Україні. Скинувши обстріли в Тирасполі на ЗСУ, росія, «рятуючи своїх», виправдовує вторгнення в Україну і смерті тисяч своїх солдат.

Ще одна причина — відведення уваги з Маріуполя, де на картах знайшли чергові братські могили. Таким чином рф «замітає сліди» своїх військових злочинів і геноциду українського народу. 

Заява української розвідки

— Вибухи в «ПМР» — спланована провокація російських спецслужб, — заявило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Відомство виклало документ, який підтверджує провокацію.

В столиці невизнаної «Придністровської Молдавської республіки» (ПМР) 25 квітня близько 17.45 прогриміла серія вибухів. Вони відбулись у приміщенні, де розташовані офіси місцевого «Міністерства державної безпеки» та філіалу російської «Федеральної служби безпеки» в ПМР.

В результаті інциденту будівлю пошкоджено, вікна вибито. На вулиці поруч з приміщенням лежать предмети. Імовірно використані РПГ-22 та РПГ-27.

— Втім, для керівництва «ПМР» ця подія не стала несподіванкою, — йдеться у дописі.

Ще 22 квітня секретар «Держкомісії з ліквідації надзвичайних ситуацій» «ПМР» Вадим Шмаленко звернувся з листом до голови Каменського району Володимира Бичкова. В ньому йшлось про термінову (до 16.00 того ж дня) підготовку відомостей про наявність та місце розташування «захищеного пункту управління цивільної оборони міста». З вказанням найменування об’єкту, адреси розміщення, типу захисної споруди.

В разі відсутності такого пункту, ставилось питання про його термінове створення.

— Тобто, ще за три дні до інциденту, керівники «ПМР» вже готувались до його проведення і подбали про облаштування захищеного і комфортного бункера, — зазначають розвідники. — Очевидно, що цей випадок — один з низки провокативних заходів, організованих ФСБ для нагнітання панічних та антиукраїнських настроїв. За задумом авторів, вони мають виправдати війну на території України, чи залучити «ПМР» до бойових дій. Або в якості території з певним мобілізаційним резервом, або ж як територію, з якої російські війська можуть проводити атаки на українську територію.

За наявною інформацією, ФСБ продовжить серію провокативних терактів на території «ПМР».

Вінниччина та Одещина межують з невизнаною республікою Придністров'я. Це ділянка Молдови, яку загарбала росія. Уже неодноразово повідомлялося про небезпеку з того боку, але посадовці заспокоюють. Кажуть, що сили у ворога малі. Про це ми писали в публікаціях: 

Служба безпеки Молдови стежить за ситуацією

Президент Молдови Мая Санду 26 квітня скликала засідання Вищої ради безпеки щодо інцидентів у Придністров’ї. Про це повідомила пресслужба адміністрації президента Молдови, пише «ЄП». Засідання відбудеться о 13.00, опісля в 15.00 Санду проведе брифінг для преси.

Служба інформації і безпеки Молдови після серії вибухів у Придністров’ї заявила, що пильно стежить за ситуацією в країні і закликала громадян не довіряти повідомленням із неперевірених джерел.

Напередодні СІБ скликала термінове засідання після перших повідомлень про вибухи у Придністров’ї. Після повідомлень про вибухи у невизнаному Придністров’ї на виїзд на підконтрольну молдовському уряду територію утворились автомобільні черги.

Що заявляють у невизнаному Придністров'ї

Російські пропагандистські ЗМІ також анонсують якесь рішення невизнаної «ПМР» про нібито захист її інтересів. УП пише, що кремлівське видання «РИА Новости» пише:

«Керівництво Придністров'я найближчим часом ухвалить рішення на захист інтересів республіки». Після серії вибухів співголова Об'єднаної контрольної комісії заявив, що «миротворчі сили» у Придністров'ї повністю контролюють ситуацію в зоні безпеки.

Повідомляється також, що «голова Придністров'я» провів «засідання Ради безпеки» з питання терористичних атак проти об'єктів інфраструктури та держустанов.

Тим часом глава комітету Держдуми РФ у справах СНД Леонід Калашніков заявив «Интерфаксу», що події у Придністров'ї — провокація з метою затягнути Росію глибше у військові дії в регіоні.

Кремль вустами свого посіпаки та голови бойовиків «ДНР» Дениса Пушиліна погрожує Україні «з урахуванням того, що відбувається в Придністров'ї». Повідомляють, ніби Пушилін заявив, що «після виходу до кордонів Донецької області» потрібно розпочинати «наступний етап операції з врахуванням того, що відбувається в Придністров'ї та обстрілів прикордонних з Україною областей РФ».


Читайте також:

61-й день війни: Жмеринка та Козятин під ракетними обстрілами. Є жертви

У Вінницькій та Львівській областях повідомляють про вибухи

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (59)
  • Санёк Лаптев

    Если русским надоело жить в Приднестровье, есть возможность выехать в Россию. Очень быстро, и организованно .
  • Татьяна Татьянка

    молись,україно!!!! молись весь світ!!!! бог чекає наше покаяння і наші молитви!!! пустіть господа в свої серця!!! бо тільки він наш спаситель!!читайте щогодинно,коли маєте вільну хвилину!!! 21:00,всесвітня спільна молитва.🙏🙏🙏🙏🙏    ❤️    господи, отче небесний, ❤️  прости мене, весь мій рід, кожного українця , весь український народ, наших предків за всі  наші гріхи і провини .

    господи, отче небесний, допоможи покаятися  і прийми мої щирі покаяння і  покаяння кожного українця, всього українського  народу. амінь!

    господи, наш небесний отче, благослови.  допоможи  прийняти тебе в своє серце, в серце кожного українця ; навернутися до тебе всьому українському народові. об"єднатися  всім нам в біді і в мирі. амінь!

    господи, отче небесний, освяти нас святим духом, духом правди, любові, мудрості і доброти. амінь.

    господи. небесний отче, захисти кожного воїна, нашого президента, кожного українця, весь наш народ  від всякого зла і біди.

    господи , отче небесний, напоум, наверни до себе і благослови ворогів наших.

    господи, небесний отче, благослови україну і народ наш на мир і щасливу з тобою долю.
    бо тільки від тебе залежить наше спасіння, бо ти  єдиний наш спаситель, отець небесний.

    дякуємо тобі, небесний отче, за все.

    слава і подяка  господу нашому, ісусу христу і святому духові амінь!

    Женя Майданюк reply Татьяна Татьянка

    Tatyana Tatyana Амінь🙏🙏🙏
  • О. Січенко

    А я вам сейчас покажу...
  • Нонна Федак

    ого

keyboard_arrow_up