«У нашому сиру не буде пальмової олії»: сімейна ферма «Господар» готує нову продукцію
- 22 листопада 2024 р.

- Продаж молока не дає прибутків сімейній фермі «Господар».
- Поліпшити економічні показники спробують за рахунок виробництва сирів.
- Де взяли кошти на придбання сироварні?
- Як власник ферми навчався сир варити і коли з’явиться нова продукція «Господаря»? Про це і не тільки дізнався журналіст «20 хвилин».
Два роки тому сім’я Кречковських-Савенко створила першу в області сімейну ферму. З’явилася вона у селі Курилівці Жмеринського району. В Анатолія Кречковського і його дружини Олени Савенко четверо дітей. Мають невістку. Всі вони трудяться на сімейній фермі. Навіть семикласник Толя допомагає.
Своє дітище їм вдалося створити за підтримки ТОВ «Укрмілкінвест». Товариство допомагає охочим займатися тваринництвом. Робить це у рамках проекту «Сімейні молочні ферми». Звертаємо на це увагу тих, хто утримує у своєму господарстві худобу і має бажання розширити такий бізнес.
«Без допомоги «Укрмілкінвест» нам навряд чи вдалося б створити ферму і купити сироварню, — розповів журналісту «20 хвилин» Анатолій Кречковський. — Понад два роки підтримуємо контакти з представниками товариства «Укрмілкінвест». Один раз на місяць до нас на ферму приїжджає їхній ветеринарний лікар. Продовжує консультувати куратор цього Товариства. Саме завдяки йому дізналися про один з міжнародних грантових проектів з підтримки малого підприємництва. Взяли в ньому участь і виграли 400 тисяч гривень на придбання сироварні».
Чому вирішили зайнятися виробництвом сирів?
«З прибутків маємо тільки… гній»
Молоко не дає прибутків тим, хто його виробляє. Про це може розповісти на конкретних цифрах Олена Савенко. Жінка за фахом бухгалтер. Тривалий час працювала за цією спеціальністю. Тому з цифрами в ладах.
«Як каже наш старший син, з молока маємо прибутки тільки… гноєм, —розповідає співрозмовниця, — Все, що заробляємо, витрачаємо на ферму. Особливо зросли витрати тепер, коли почали відключати електрику».
За її словами, молоко продають на завод у Жмеринці. За один літр отримують 11 гривень. Є ще доплата за жирність. Загалом виходить приблизно 12 гривень за один літр..
Співрозмовниця запитує, по чому нині пакет молока у магазинах?
«Правда ж не по 11 чи 12 і навіть не по 40 гривень? — каже вона. — Хто займається виробництвом молока, не має прибутків. Їх отримують інші. Тому й вирішили спробувати робити сири і вже їх продавати. Довго рахували, скільки продукції можна отримати з нашого молока і яка виручка буде з того. Обговорювали різні варіанти. Розрахунки показують, що вири продавати вигідніше. Звичайно, якби не грантові кошти, то не змогли б купити сироварню. Грант нас виручив».
Грантову заявку подавали на міжнародний конкурс з підтримки малого підприємництва. Документи готувала Олена Савенко за участю куратора сімейної ферми «Господар» з «Укрмілкінвест» Олександра Березюка. Подавали їх у листопаді 2023 року, а про перемогу дізналися у серпні 2024 року.
Як уточнив пан Анатолій, грантова сума становила 400 тисяч гривень. Щоправда, з тих грошей майже 80 тисяч гривень довелося сплатити у вигляді військового збору та податків.
Уже купили міні-сироварню
Власники сімейної ферми уже придбали міні-сироварню на 300 літрів молока. Також купили необхідне обладнання — камеру для зберігання готової продукції, ванну для соління сирів, фасувальні столики, візочки.
Все це розмістили у приміщенні, яке добудували біля ферми, де утримують корів. Нині тут завершують оздоблювальні роботи.
Запитую пана Анатолія, хто їх виконує. Каже, все робимо власноруч. У нас же сімейка нівроку!
Одночасно ремонтують другу половину приміщення ферми. Теж власними силами. Встановлюють гноєтранспортери, автоматизовані поїлки.
На фермі збільшилося поголів’я. Ні у минулому році, ні у нинішньому приплід не продавали, залишили для збільшення стада. Потрібні додаткові місця для утримання молодняка. Приміщення ферми дозволяє, але його необхідно ремонтувати.
«Нині у нас 33 дійних корови, маємо також 14 теличок, які з часом поповнять стадо корівок, — розповідає Анатолій Кречковський. — За день на фермі надоюють приблизно 300 літрів молока, у літній період корівки дають понад понад пів тонни».
Співрозмовник поділився одним із секретів. На їхній фермі провели племінну роботу з виведення нової породи дійних корів. Робили це за безпосередньої участі ветеринара з ТОВ «Укрмілкінвест».
«Невдовзі будемо мати власні телички нової породи, — говорить власник ферми. — Такі корівки відрізняються тим, що дають молоко високої жирності, Це буде молоко із жирністю шість відсотків. Нинішнє стадо дає продукцію із вмістом жиру 3-4 відсотки».
Навчався у «Школі сиру»
Сім’я Кречковських-Савенко давно займається тваринництвом. Вони постійно утримували корів. Якщо в селі односельці мали переважно по одній корівці, то у них було не менше трьох. Отож, досвід догляду за тваринами набували роками. Коли з’явилася можливість створити сімейну ферму, Анатолія й Олену це неабияк зацікавило. Починали із шести корів, а тепер, як уже згадувалося, на фермі нараховується 33 голови дійного стада.
Під час розмови власники ферми неодноразово наголошували, що без грантових грошей створити ферму складно. Найбільше їм підсобило ТОВ «Укрмілкінвест». Від цього товариства отримали не тільки першу матеріальну допомогу, а й сприяння у реалізації молока та підтримку фахівцями.
Виробництво сирів їх не відлякує.
«Ми вже цим займалися, — говорить пан Анатолій. — Коли почалася війна і на заводі перестали приймати молоко, тоді змушені були взятися за переробку. Знання черпали з Інтернету. Навіть твердий сир робили, не кажучи про м’які. Сметану, йогурти, ряжанку — таку продукцію теж пропонували покупцям. Люди купували, у нас були постійні покупці, бо знали, що наші вироби з натурального молока. Як вдавалося робити? Придбали посуду. Виготовляли у невеликій кількості, але досвід маємо».
Власник ферми каже, що й надалі вся продукція «Господаря» — сири тверді, м’які, сметана, йогурти — будуть з натурального молока, а не сухого, як це буває на деяких заводах.
Чоловік пригадує випадок, коли у часи своєї роботи на посаді сільського голови довелося бути на одному з великих переробних молокопідприємств. Стверджує, що бачив, як там використовували пальмову олію при виробництві твердих сирів. У «Господарі» точно такого не буде.
Недавно Анатолій Кречковський отримав сертифікат «Школи сиру» відомої у країні майстрині Тетяни Дядечко. Документ засвідчує про те, що чоловік опанував технологію виготовлення кисломолочних продуктів та сирів. Понад дев’ять років пані Тетяна проводить заняття для сироварів, ділиться зі слухачами досвідом, набутим у визнаних майстрів в Італії, Швейцарії, Франції, Польщі, Ізраїлі, Литві, Латвії.
«Буду сироваром! — каже пан Анатолій. — Мені ця справа подобається, а людям подобається, коли їм пропонують натуральну продукцію. Отож, нехай земляки смакують на здоров’я крафтові сири».
Дегустацію перших виробів планують провести наприкінці нинішнього року напередодні Різдва. Вона відбуватиметься на сімейній фермі «Господар». Чи запросять на подію охочих, пан Анатолій не повідомив. Але вже в наступному році у Жмеринці можна буде придбати крафтові вироби сімейної ферми «Господар».
Читайте також:
«Пропонуємо хату в селі на виплату» — Як голова уже вдруге рятує школу від закриття?
Що зараз із 210-м батальйоном? Рідні військових нарешті отримали перші відповіді
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
Vitold 23 листопада 2024 р.
Бо на сьогоднішній день купую лише Нідерландські чи Бельгійські сири, по акція їх ціна близько 350грн.
Наші не купую, або гидота або суттєво дорожче за імпорт.
Тетяна 23 листопада 2024 р.
Anna Butrowska 23 листопада 2024 р.
Наталия Юрченко 23 листопада 2024 р.