«У нас вже місяць комендантська година і магазини на замку». Карантин у Ліоні очима вінничанки

«У нас вже місяць комендантська година і магазини на замку». Карантин у Ліоні очима вінничанки
-Маска обовязкова навіть на вулицях у містах Франції, - каже Надія Яворовенко
  • Вінничанка Надія Яворовенко про локдаун у французькому Ліоні.
  • На вулицю тільки з документами і поясненням поліцейському, чому вийшов з дому.
  • Всі промислової магазини, басейни, спортзали на замку, ресторани і кафе готують «на винос».
  • Щоб вийти на протест, потрібен дозвіл префектури.
  • Як містяни сприймають такі обмеження?

Вінничанка Надія Яворовенко працює в одній з адвокатських компаній французького Ліона. На прохання журналіста 20minut.ua розповіла, які протиепідемічні заходи запроваджено у цьому місті з населенням понад 500 тисяч людей.  Уже вдруге у нинішньому році для французів запровадили жорсткий карантин. У всій країні. Перший раз це було взимку-на початку весни.

У травні карантин скасували. Їхня компанія повернулася до звичного графіка роботи. Офіс у них невеликий. Маски одягають, коли збираються разом у конференц-залі. А ось у місті їх носіння є обов’язковим. До речі, по дві маски щодня видавали на в офісі кожному працівнику. Платити за них не потрібно було. Ще дві наша землячка отримала поштою від мерії міста.

Відео дня

У жовтні знову почали фіксувати збільшення кількості інфікованих на коронавірус. У середині місяця в Ліоні запровадили комендантську годину, а з початку листопада жорсткий карантин оголосили по всій країні.

Тест-пункти для кожного

Ще до оголошення жорсткого карантину у Ліоні створили медичні пункти для проходження тестів на Covid-19. До них може звернутися кожен охочий.

—Я не робила тест, — розповіла Надія. — На моє щастя, не відчувала симптомів. Серед тих, з ким спілкуюся, лише дві людини хворіли на Covid-19. Дівчина інфікувалася під час відпочинку у горах, а хлопець на домашній вечірці у компанії друзів.

Вона не уточнила, чи є тести платними, якщо так, то скільки коштують.

У місті є українська спільнота. Час від часу українці зустрічаються. У жовтні всі ліонські українці, як їх назвала співрозмовниця, були здорові. Звично відбувалася служба в українській церкві. Але це було ще до повторного карантину. Щоправда, вже тоді зачинили басейни, спортзали. А закладам харчування обмежили роботу до 21-ї години.

—Щоб не інфікуватися, максимально уникала скупчень людей навіть після відміни карантину, — говорить дівчина. — Зараз тим більше. Намагаюся вирішувати всі питання по телефону або онлайн. Таким чином удалося уберегтися. Але загалом у  країні уже середині жовтня стало різко зростати число інфікованих. В один з днів їх зафіксували загалом 40 тисяч за добу. Тому у країні вдруге запровадили жорсткий карантин.

 На вулицю з… документом

Як стверджує пані Надія, з початку листопада на вулицю дозволяється виходити тільки в разі потреби. В аптеку, магазин за продуктами. Причому, в той, що знаходиться найближче до твого будинку. На вулицю обов’язково з паспортом і ще  одним документом. На сайті уряду країни є бланк, який слід скачати і заповнити.

У ньому вказуєш прізвище, місце проживання, а також причину того, чому вийшов з дому на вулицю. Там є варіанти відповіді — похід в магазин, аптеку, до лікаря, на роботу… Без такого документа поліцейський випише штраф. Мінімальний 135 євро, максимальний 375 євро.

Наша землячка працює нині два дні з дому, ще три в офісі. Має можливість пересвідчитися у строгому контролі у місті за дотриманням карантинних заходів. Їхня компанія не припиняє роботу. На відміну від багатьох магазинів. Відчиняються тільки продуктові. Всі інші на замку.

—Магазини, яким дозволено працювати, французи називають «обов’язкові», — говорить Надія. — Підприємці добиваються, щоб їхні торговельні заклади також включили до такого списку. Протести є у різних містах. Але між протестами в Україні і тут, у Франції, велика різниця. По-перше, французькі власники мають можливість звернути по допомогу до держави і отримати її. По-друге, на проведення акцій протесту потрібен дозвіл міської влади. Якщо такого дозволу не буде, акцію просто розженуть.

Насправді, за словами співрозмовниці, людей на вулицях Ліона значно поменшало. Для них носіння масок є обов’язковим і цієї вимоги місцеві сумлінно дотримуються. Люди поважають насамперед інших. Про свою безпеку теж дбають. При вході у будь-яке приміщення всі дезінфікують руки. Це стало настільки звичним, як чистити зуби вранці.

Дуже прикро, що нема можливості спланувати подорожі. Навіть додому Надії не вдається поїхати. Зізнається, що сумує за батьками. Каже, дехто з українців після скасування першого карантину зумів вибратися до рідних в Україну і повернувся назад. Їй це вдалося. Думала, Новорічні свята зустріне у Вінниці разом з батьками, друзями. Порадившись з мамою і татом, вирішила не ризикуватиме.

На кінець жовтня мала квиток на літак до Рима. Однак авіакомпанія відмінила рейс. На закінчення розмови запитую, наскільки ефективними виявилися карантинні заходи. Каже, число інфікованих скоротилося у два рази. Незважаючи на це, нокдаун не скасовують. Він діятиме принаймні до 1 грудня. Щоправда, в Ліоні частково послабили комендантську годину. Якщо раніше вона тривала з 21.00 до 7.00, то тепер — з 22.00. до 6.00.

Це та дівчина, яка має дев’ять дипломів

Про цю талановиту дівчину ми вже розповідали. Було це на початку нинішнього року. Тоді Надія Яворовенко приїхала з Франції на захист ще одного, уже дев’ятого, диплома. Стала магістром  Донецького національного університету імені Стуса.

Після його отримання представник Книги рекордів України зафіксував досягнення вінничанки. Вручення сертифіката про таке незвичне досягнення відбувалося у приміщенні міської ради.

Чотири дипломи захистила на французькій мові, один — на англійській, інші  —на українській. У її батька, Миколи Михайловича Яворовенка, три таких документи про вищу освіту. Таким чином донька і батько мають разом 12 дипломів, а якщо додати ще й мами, то буде на один більше.

Ось як пояснює Надія те, для чого їй стільки документів про освіту.

—Ніколи не ставила за мету мати п’ять чи десять дипломів, — каже вона. — Навчалася тому, що мені це було потрібно для роботи. Якщо й надалі виникне така необхідність, то можливо, з’явиться й десятий диплом. Але тільки у разі потреби. Для колекції – ні…

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (34)
  • Віра Андрущенко

    Ви краще рівень життя піднімайте, а не носіння масок порівнюте.....
  • Inna Kiryushina

    А чего не сказали что во Франции и Италии ,тем кто остался без работы положена помощь 600 евро? И люди получают.
  • Наталья Сулима

    Нам до Європи дуже далеко!  Буде така економічна ситуація, як у Франції та такий же соціальний захист, думаю і наш нарід буде виконувати усі карантинні норми.
  • Тетяна Карук-Джига

    ВСЕ ДІЛО В ТОМУ ЩО МИ НЕ ФРАНЦІЯ.ТАМ ЗА ЛЮДЕЙ ДБАЮТЬ .ЯК КАРАНТИН.А В ЦІ ДЕРЖАВІ  ВУРКИ ПРИ ВЛАДІ .ВИРІШУЮТЬ ЗАКОНИ ПРО МАСКИ ТА ШТРАФИ,ГРОШЕЙ ВЖЕ НЕМАЄ З ЧОГО ЗДИРАТИ.ГАНЬБА
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up