«Знає мову - має подяку» - солдатка Нацгвардії писала диктант з побратимами і учнями

«Знає мову - має подяку» - солдатка Нацгвардії писала диктант з побратимами і учнями
Нацгвардійці під час диктанту випробували ще одну "зброю" - слово. Диктант писали разом з учнями у школі №26
  • Військовослужбовці частини 3008 Нацгвардії України виявили бажання писати диктант разом з цивільними
  • Місцем написання обрали вінницьку школу №26
  • Перед початком написання згадували правила і запитували про них в учнів та вчителів

Для військових найважливіше вміння – майстерно володіти довіреною зброєю. Про зброю слова, відверто кажучи, люди в одностроях згадують не так часто. Хоча й спілкуються українською, але не кожен військовослужбовець досконало володіє нею так, як скажімо, іншими видами зброї.

Бажання написати диктант національної єдності виявили небагато гвардійців – приблизно двадцять з них сіли за шкільні парти.

Відео дня

-Поки чекали початку написання, військовослужбовці цікавилися правилами написання окремих слів, використання розділових знаків, - розповідає прес-офіцер в/ч 3008 старший лейтенант Анна Тітовська. – Відчувалося, що хвилюються, бо хочуть написати диктант з найменшою кількістю помилок.

Коли відомий знавець української мови, він же автор текстів диктантів національної єдності, розпочав читати речення, у класі настала тиша. Всі зосереджено працювали. Разом з іншими гвардійцями за парту сіла солдатка Ольга Кукуруза. Вона поділилася враженнями після того, як ведучий подякував усім, хто виявив бажання, по-перше, перевірити свої знання з української; по-друге, долучився до загальної акції, яка відбулася не тільки в Україні, бо диктант писали в багатьох країнах світу.

-Приємно було чути голос Олександра Авраменко вже тому, зо за його книжками навчаються мої діти, - каже Ольга Кукуруза. – Мені особисто не було складно писати. У кого є учні, ті добре знають, що разом з ними навчаються і їхні батьки. Так і в нас. Діти вчаться – і я з ними згадую забуте. Сумніви виникали хіба що у випадку вживання деяких слів за новими правилами. Ну, ще не впевнена, чи правильно поставила двокрапку.

Солдатка розповіла про незвичайну традицію у їхній сім’ї.

-Зявилася вона з початком війни, - говорить Ольга Кукуруза. – Раніше не так багато уваги звертали на мову. Тепер я хочу, щоб діти знали рідну мову і розмовляли нею. У них таке само бажання. А щоб більше уваги приділяти її вивченню, ми дома запровадили негласне правило: хто краще знає мову, правильно говорить українською - має подяки і маленькі заохочення. Можемо вивчати правила у поєднанні з фізкультурою, так, до речі, вони краще запамятовуються. Робиш впарву- повторюєш правило. У такий спосіб «підтягуємо» знання з рідної мови.

-Незвично сьогодні бачити за партами у нашій школі людей у військових одностроях, - каже директор школи №26 Сніжана Резнік. – В той же час це честь для колективу. Адже до нас прийшли ті, хто захищає країну від окупантів. Відомі слова «армія з народом» втілилися у ще одній формі – спільному написанні диктанту з української мови. У такий спосіб теж проявили дух патріотизму, любові до рідної землі.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Михаил

    солдатка? навідь не зважаючи на дебілізм міносвіти та новий правопис такого військового звання не має в ЗСУ та НГУ.

    Алекс reply Михаил

    Женщины тоже солдат.
  • Арчи

    Армия с народом?!))) Сбор блатных и нищих...
  • Батхед

    Бивис-кукуруза
  • Аноним

    Не прокатило по заглавие с: « капают за русызми»?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня Від читача 18:58 смс для Анечки 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up