«‎У нас у Зарванцях половина цвинтаря захоронена вінничанами». Скандал з похованням військового

«‎У нас у Зарванцях половина цвинтаря захоронена вінничанами». Скандал з похованням військового
У Зарванцях кажуть, що не проти поховань на місцевому кладовищі полеглих на війні вінничан
  • У Зарванецькій спільноті і низці інших пабліків активно обговорюють інформацію про ситуацію навколо поховання загиблого воїна-вінничанина.
  • Пишуть, що голова громади був незадоволений тим, що воїн не з місцевих.
  • Які думки висловлюють у коментарях і що каже голова?

Поштовхом до обговорення послужив пост Dmitro Uhlach. «Вісім місяців війни! Втрати! Інформація про загибель, дату і час поховання Українського  Воїна розташована декілька днів тому у нашій групі. У день похорону мешканці села Зарванці створили живий коридор, щоб віддати останню шану загиблому Воїну. Ну, а потім почалося…», — читаємо у повідомленні.

Далі дописувач уточнює, що саме почалося.

«…Якушинецький сільський голова висловив незадоволення тим, що загиблий воїн не був місцевим, а поховали його на Зарванецькому цвинтарі. До речі, саме на цьому цвинтарі похована мати загиблого Воїна».

Відео дня

Автор поста розмістив фото полеглого на війні вінничанина. Це — Баніт Сергій Анатолійович, 1973-го року народження. Загинув 13 жовтня 2022 року в Ізюмському районі біля села Оски. 

Під дописом є скріншоти декількох коментарів.

«Як захищати Україну, то НАШІ ВОЇНИ, а як поховати ГЕРОЇВ, то влада починає ділити на місцевих і не місцевих. Бо на цьому не можна заробити? Прокоментуйте свою позицію Василь Романюк. До речі, місцеві жителі не проти, щоб наших Героїв ховали у Зарванцях», — пише Юлія Карпенко.

А ось ще декілька дописів.

У деяких з них згадують прізвище Василя Ковалюка. Пишуть, що його відсторонили від копання могил, нібито через те, що поширив інформацію про поховання Воїна.

Журналіст запитав у голови ГО «Віче громади» депутат Якушинецької ОТГ Анатолія Бельдія, хто такий Василь Ковалюк.

— Це молодий хлопець, який разом зі своїм батьком допомагають працівнику комунального підприємства копати могили, — каже Анатолій Бельдій. — Я був очевидцем, коли після поховання загиблого військового з Вінниці Сергія Баніта, Василь підійшов до офіцера, думаю, що він з військкомату, і сказав, що його відсторонили від копання могил а те, що повідомив про дату і час поховання. Він не міг зрозуміти, що зробив такого поганого?..

Автор публікації хотів особисто порозмовляти з паном Василем, щоб почути від нього, хто саме його відсторонив виконувати таку нелегку роботу, які претензії  пред’явили йому?

На всі телефонні дзвінки журналіста Ковалюк не відповів жодного разу. Я попросив пана Бельдія зателефонувати  Василю. Однак той так само не став відповідати.

— Я особисто не чув ні від кого з моїх земляків, щоб хтось висловлював заперечення проти поховання військових на нашому кладовищі, — ще раз наголошує Анатолій Бельдій. — Тому я також здивований, чому наш земляк не бажає спілкуватися ні зі мною, ні з журналістом.

Що каже голова?

Голова Якушинецької ОТГ Василь Романюк так прокоментував ситуацію:

— До мене звернулися рідні загиблого воїна з Вінниці, надати дозвіл на його поховання на кладовищі у Зарванцях, — каже Василь Романюк. — Викликав керівника комунального підприємства, той доручив чоловікові, який копає могили, виконати цю роботу.

Голова уточнив, що у комунальному підприємстві є такий робітник. Керівнику громади відомо, що копачу допомагають у роботі двоє його родичів. Але вони не є працівниками підприємства.

Ще одне, про що сказав співрозмовник, що за роботу з копання могили для полеглих воїнів рідні загиблих не платять грошей.

Відмовилися бути копачами

Коли текст був на сайті, зателефонував Василь Ковалюк.За його словами, голові громади не сподобалося те, що ми організували "живий" коридор на честь загиблого воїна. 

— На мою думку, все це по-людськи, — каже пан Василь. — Попросили у рідних фотографію, дані про народження і коли загинув. Я передав ці дані, щоб виставили на сторінці Зарванецька спільнота. А вже із сторінки взяв і поширив у себе у фейсбуці. Що в цьому поганого? А от те, що голова не приходить, коли ховають наших захисників, це факт, про який треба говорити.

Співрозмовник повідомив, що він разом зі своїм родичем відмовилися надалі копати могили. На запитання, чому, відповів:

— Голова пояснив родичу, який оформлений у комунальному підприємстві, що маємо половину отриманих грошей віддавати у сільраду.

Каже, з рідних, які ховають загиблих на війні, грошей не беруть. Платять за могилу люди, які ховають цивільних. За одну яму дають 1,5 тисячі гривень.

— Голова вважає, що ми робимо на цьому бізнес. тому вимагає віддавати половину зароблених грошей, ми на таке не згодні, — продовжує співрозмовник. — От сьогодні сказали, що треба копати яму, але ми не стали цього робити. 


Читайте також:

«Стріляю не в людину, а в ціль». Розмова зі снайпером про особливості професії і як її набути

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (30)
  • Ольга Ивасюк

    Оце і є ДНО
  • Анна Горбань

    Це жах!Невже воїн не заслуговує лежати на одному кладовищі зі своєю мамою?
    А голова хай не переживає,місця багато на землі і для нього знайдуть в свій час,але не там де йому б хотілось.Бумеранг ніхто не відміняв.Позорище!Люди гинуть за рідну землю,і для них шкода шматка землі!
  • Неля Кравчук

    Розум поіхав ?Людина загинула за нас всіх !!
  • Віктор Миколайович

    І це по всіх селах……

keyboard_arrow_up