«У нас майже всі перейшли до Анжеліки». Як працює перший у Вінниці приватний сімейний лікар

«У нас майже всі перейшли до Анжеліки». Як працює перший у Вінниці приватний сімейний лікар
Тепер у пані Світлани - інший сімейний лікар - Анжеліка Бичик. "Щоб переукласти угоду, не треба було навіть попереджувати колишнього лікаря", - говорить жінка
  • Анжеліка Бичик стала першою у Вінниці сімейною лікаркою, яка працює  у статусі фізичної особи підприємця (ФОП).
  • За прийом пацієнтів грошей з них не бере
  • Чим відрізняється її амбулаторія від аналогічного комунального закладу?
  • Зрештою, хто вона, перший приватний у сімейній медицині?

 

Коли пані Анжеліці було два роки, її поклали на операційний стіл. Хірург зумів діагностувати у маленької пацієнтки апендицит. Без операції не можна було обійтися. Той, хто врятував їй життя, через деякий час ще й сприяв у виборі майбутньої професії.

Улюбленій справі, якою займається нині, завдячує багатьом людям.

«Моя робота – моє задоволення»

-Після восьмого класу під час літніх канікул ми з  батьком випадково зустріли на вулиці нашого райцентру мого лікаря-рятівника, - розповідає пані Анжеліка. – Він запитав, які плани. Поцікавився, чи не маю бажання попрацювати. Я змалку хотіла лікувати людей. Можливо, тому, що мене врятували. Словом, я погодилася. Два місяці була санітаркою. Та ще й хірургії. Після того ще більше упевнилася: нема на світі для мене кращої роботи, як у лікарні.

Відео дня

Втім, золота медаль у школі ще не гарантувала місце у медичному університеті. Вона знову пішла у лікарню санітаркою. Повторна спроба стати студенткою Вінницького медичного так само закінчилася невдачею.

-Батьки захвилювалися, - говорить Анжеліка. – Тато, провізор, за фахом, радив йти навчатися у той виш, де він здобув освіту. Мама спрямовувала на свою стезю – вона закінчила педагогічний.

Донька відповіла, що буде вступати доти, доки не побачить себе у списках зарахованих на навчання. З третьої спроби вона стала студенткою. Без сліз не обійшлося. Щоправда, сплакнула від радості, знайшовши своє прізвище серед зарахованих на перший курс.

-Моя робота – моє задоволення, - каже лікар Анжеліка Бичик.. – Якби це було не так, я б дуже стомлювалася. Буває, чую від інших, що так і не визначилися з роботою. Мені поталанило. Робота сама знайшла мене. Можливо, передалися гени дідуся, який теж був лікарем…

Невролог з порожніми кишенями

Після університету обрала фах невролога. Згадує себе, як окрилена, сповнена ентузіазму й максималізму, прийшла на свою першу роботу з дипломом медуніверситету. Її надії на райдужні перспективи розбивалися одна за одною. На роботу взяли тільки на пів ставки. У медичних закладах повсюди тривало скорочення працівників. Дуже швидко відчула, що в лікарнях нема зацікавленості у гарних фахівцях, в їхньому бажанні змінити щось на краще.

Директиви, вказівки «згори» - все це сковувало будь-яку ініціативу чи свіжу думку.

-Разом зі мною працювала лікар передпенсійного віку, - говорить пані Анжеліка. – Якось спіймала себе на думці, що мене чекає така само перспектива – постійна проблема, як протягнути до зарплати, а коли з’явиться сім’я, діти… За які кошти їх виховувати?

Такі думки підштовхнули до пошуку підробітку. Спершу влаштувалася на ще одну роботу, згодом упряглася у трьох місцях.

Завдяки однокурсниці, вдалося влаштуватися медичним консультантом у велику фармацевтичну компанію. Каже, там отримала не тільки непогану платню. Набула, як вона каже, безцінного досвіду, зокрема, окремих елементів бізнесу, спілкування й комунікації з людьми, відповідальності, організації свого часу тощо. Крім того, роботодавець вимагав мобільності, довелося піти на курси водіїв, навчитися керувати автомобілем.

-Все це зараз у пригоді, - каже лікар. – І елементи бізнесу, і спілкування з людьми, і мобільність. Адже мої пацієнти є в різних районах міста. Деякі навіть у навколишніх селах. Треба – сама їду, ні від кого не залежу.

Дізналася про сімейного лікаря-підприємця

Хорошу роботу у міжнародній фармацевтичній компанії залишила одразу, як тільки дізналася, що є можливість попрацювати приватним сімейним лікарем.

-Не можу далі робити те, до чого не лежить душа, - говорить лікар. – Завдяки медичній реформі вдалося створити структуру, де працюю нині. Національна служба здоров’я України (НСЗУ)  надає можливість укладати з цією структурою угоду і працювати як ФОП з надання лікарських послуг людям.

Які для цього необхідні документи, як відбувається процедура, - про все це можна дізнатися на сайті НСЗУ.

Спершу опанувала повний навчальний курс сімейної медицини, склала іспити, отримала відповідну кваліфікацію та сертифікат.

-Працювати сімейним лікарем, при цьому будувати своє професійне майбутнє, заробляти кошти – це моя мрія, - зізналася Анжеліка Бичик.

Спрацьовує сарафанне радіо

«Сімейний лікар» - такий напис великими літерами можна побачити на будинку по вулиці Пирогова, 119. У цьому приміщенні Анжеліка Бичик працює з січня місяця. За цей час понад 800 вінничан уклали з нею угоду.

Каже, переважно спрацьовує сарафанне радіо. При вході значиться графік роботи: з 9-ї до 19-ї години. У суботу також відбувається прийом пацієнтів.

Насправді, за словами співрозмовниці, працювати доводиться з восьмої ранку до восьмої вечора. Крім того, відповідати на телефонні дзвінки.

-Наші пацієнти нічим не відрізняються від тих, які уклали угоди з сімейними лікарями комунальних закладів, - уточнює співрозмовниця. – Під час відвідання не сплачують грошей. Для них так само безкоштовно обходяться передбачені державою лабораторні дослідження. Так само видаємо лікарняні листки, різні довідки, направлення на санітарно-курортне лікування.

Створили кабінет вакцинації

Приблизно сто дітей нараховується серед тих, хто обрав своїм лікарем Анжеліку Бичик. Каже, гостро стояло питання вакцинації. Особливо дітей. Та й для дорослих зараз це актуально.

-Нині маємо свій кабінет для проведення щеплень, - говорить лікар. – Головне – вакцини, їх нам надала держава. Для наших пацієнтів за вакцини і процедуру вакцинації платити не треба. Мова йде про щеплення від основних хвороб. Уточнюю ще раз, необхідні препарати отримали від держави.

У приватній амбулаторії лікар має можливість приділити більше часу пацієнту, ніж це відбувається у комунальному закладі. Ці слова підтвердили ті з пацієнтів, з ким спілкувався журналіст.

Це так важливо – не бути залежним від чиновників

Перед тим, як виписати направлення до вузькопрофільних спеціалістів ( у разі такої необхідності), лікар радить фахівців, лікарняний заклад.

Приємно здивувала фраза лікаря: «Здійснюємо супровід пацієнта як під час хвороби, так і здорового».

- Навчаємо людей бути здоровими, - каже Анжеліка Бичик. – А тих, у кого є захворювання, зокрема, хронічні, вчитися як правильно жити з ними.

Жінка говорить у множині, бо разом з нею працює ще один сімейний лікар – Ірина Коваль. Удвох простіше. Особливо під час відпустки. По черзі працюють у суботні дні. Пані Ірина має своїх пацієнтів. У неї практика не приватна.

Ще одна працівниця їхнього закладу – адміністратор пані Олена.

Як відомо, фінансування сімейних лікарів, зокрема, приватної практики, здійснює НСЗУ.

-Зарплату отримуємо, - говорить Анжеліка Бичик. – Звичайно, вона менша, ніж у тих колег, які мають більше договорів. Але ж ми тільки з січня працюємо. За цей час я особисто переконалася у тому, що зробила правильний вибір. Звичайно, без проблем не обходиться. Їх повсюди вистачає. Важливо інше – ти робиш те, що хотів робити з дитинства, ти плануєш свою роботу, не залежиш від наказів, директив чиновників.

Переукласти  договір – просто

 -З нашого будинку майже всі перейшли до лікаря Анжеліки, - розповіла журналісту пані Світлана, яка проживає неподалік від приватної амбулаторії. – Чесно вам зізнаюся, та лікарка, з якою у мене був договір, щоб не образити її, не зовсім така, як би хотілося.

Жінка розповіла сусідам, що тепер у неї договір з Анжелікою Бичик. Ті пішли познайомилися. Теж переуклали договір. Пані Світлана нагадує, що все пізнається у порівнянні.

-Лікар уже була у нас вдома, у мене мати хвора, пересувається на милицях, внучку оглянула, - продовжує співрозмовниця. – Поки що нас все влаштовує

За словами жінки, дехто вважає, що перехід від одного сімейного лікаря до іншого, це зайва заморока.

-Зовсім ні, - говорить пані Світлана. – Навіть попереджувати не треба, що ти йдеш до іншого. Підписання договору з новим лікарем, внесення в базу даних автоматично припиняє договір з попереднім лікарем. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ірина Анісемцева

    Вітаємо вас з днем народження ї
  • Вадим

    вававаа

keyboard_arrow_up