У мережі є фільм про Юрія Пасіхова, найбільш відомого вчителя Вінниці

У мережі є фільм про Юрія Пасіхова, найбільш відомого вчителя Вінниці
  • На ютуб-каналі «Феникс Медиа» опублікували фільм про найвідомішого педагога міста Юрія Пасіхова. 
  • Освітянин розповідає про свою вчительську династію, випускників і здобутки гімназії №17. 
  • Крім того, чоловік назвав улюблені нагороди і пояснив, чому торгівля інтелектом — це чесна справа

Студія, що спеціалізується на виробництві відео «Феникс Медиа», опублікувала короткометражний фільм про вчителя фізико-математичної гімназії №17 Юрія Пасіхова. Повибирали деякі цитати з кіно. 

Педагог з 1974 року працює там вчителем фізики, інформатики, є керівником лабораторії інформаційних та комунікаційних технологій та заступником директора. Окрім того він є народним вчителем України та почесним громадянином Вінниці.

Про вчительську династію

— У мене сім'я вся вчительська. Моя мати відпрацювала 52 роки сільською вчителькою. Моя старша, молодша донька і дружина — вчительки. Жити у родині, де всі вчителі, це не важко. Людина ж тягнеться до собі подібних. Що цікаво, що у брата, який також є вчителем, дружина і дочка також вчителі. Це всі мої колеги, всі вчителі.

Відео дня

Діджиталізація сталася 10 років тому

Вчителі гімназії кажуть, що багато IT-продуктів для освіти, які зараз успішно діють в Україні, зароджувалися в стінах гімназії №17:

— Лабораторія інформаційних технологій була створена у 2006 році. Її очолив Юрій Якович. Усі ноу-хау, які останніми роками почали впроваджувати в Україні — дистанційна підтримка навчання, і онлайн-уроки, електронні курси для самоосвіти, вчительські бази даних — усім цим ми вже користувалися. Частина з них — є розробкою саме нашої лабораторії інформаційних технологій, — каже вчитель фізики Віталій Сапсай.

На підтвердження цьому Пасіхов відкриває сторінку освітнього порталу міськради:

— Система електронного документообігу, яка є в нашому міському департаменті освіти працює між школами, на секундочку, вже діє 10 років. В Україні тільки говорять про діджиталізацію, яку робитимуть на урядовому рівні. А в нас воно вже 10 років працює, — каже педагог.

Учні та вчитель — рівні

Директорка фізмат гімназії Валентина Нестюк розповідає, що вперше познайомилися з Юрієм Пасіховим ще в 80-х, коли проходила в закладі практику як студентка.

— Була захоплена його манерою спілкування з учнями. Тому що він ставився до них як до рівних. Він їх поважає і навчає їх через повагу і любов до власного предмета. І таке в нього ставлення досі до учнів.

Влітку педагог збирає Математичний табір. Один з його учасників, десятикласник Андрій Піллей, розказав, чим там займаються учні:

— Головною частиною Літньої школи є математичні бої. Даються задачі на певний час для розв'язку, а потім люди показують свої результати та аналізують один одного, — каже Піллей. — Юрій Якович навчає думати, як певним, одним методом можна розв'язати всі завдання.

За ініціативи Пасіхова в гімназії діє база з інформатики, яку старшокласники можуть поглиблено вивчати.

— У кожній дитини є свій талант і здібності. Їх розкрити — це велика майстерність. І як зробити так, що я, наприклад, працюю в цьому напрямку і є діти, здібні до цього ж напрямку, і щоб ми перетнулися... оце проблема. Теперішні зміни в освіті цей перетин мінімізують, на жаль, — розповідає педагог.

Про випускників та торгівлю інтелектом

— Якщо я зайду в будь-яку IT-фірму у Вінниці, то на 90% вона складається з моїх учнів. Дуже багато учнів по всьому світу: серед них видатні вчені. Наприклад, дівчинка, до навчання якої я є причетним — Леся Щуцька. Вона визнана найкращим молодим фізиком, експериментатором Європи.

— Бізнесом важко займатися без торгівлі совістю. А от коли торгуєш інтелектом — це найбільш чесно. Ти придумав, тобі за це заплатили. Але, на жаль, у нас за інтелектуальну роботу мало платять. Хочу, щоб мої учні досягли того, чого вони хочуть, завдяки своїй освіті. А я їм допоможу її отримати. Наскільки це можливо.

— У мене є нагорода «За заслуги перед містом» і звання «Почесний громадянин Вінниці», які для мене є найважливішими. Бо їх видали не десь там далеко, з якихось формальних заслуг, а тут, в рідному місті.

До речі, Юрій Пасіхов — єдиний вінничанин, який отримав дублікат нагороди Почесного. У 2015 році обікрали його квартиру, з якої винесли усе цінне. В тому числі й муніципальні відзнаки. Тож міська влада вирішила видати йому копію відзнак Почесного громадянина Вінниці.

Фільм про Юрія Пасіхова:

Читайте також:

Фото в матеріалі: скріншоти з відео «Жива історія. Юрій Пасіхов»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Лілія Макаревич

    Пишаємося нашим земляком- уродженцем міста Козятин.
  • Елена

    пасіхов хам ще той. але розумний
  • Yaroslav V. Ivanchuk

    Я ваеода на уроках слушал его с открытым ртом.... Его крылатые фразы всегда цитирую, и как всегда они актуальны....Учитель от Бога!!!!
  • Ivan Dyakov

    90,відсотків працівників вінницьких ІТ - випускники 17 школи? Не брешіть собі

    Sergii Kulenko reply Ivan Dyakov

    Він не те мав на увазі, чого ти доколупався)

    Andrey Horshkov reply Ivan Dyakov

    Ivan Dyakov это не правда

keyboard_arrow_up