У Ілінцях на стіні музичної школи відкрили меморіал пам'яті Тимка (Томаша) Падури

У Ілінцях на стіні музичної школи відкрили меморіал пам'яті Тимка (Томаша) Падури

Він є автором всесвітньовідомої пісні «Гей, соколи», що стала саундтреком до фільму Єжи Гоффмана «Вонем і мечем». З дня його народження пройшло уже 215 років, а його і досі пам'ятають та вшановують іллінчани.

 

У 2016 році відзначається 215 років з дня народження і вшановується 145 років з дня смерті українського і польського поета, фольклориста, лірника і торбаніста Тимка (Томаша) Падури.

З цієї нагоди у Іллінцях, де народився митець, відкрили меморіальну таблицю  його пам'яті.

На відкриття завітало маса поважних гостів. Серед них Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Томаш Олейнічак.

Відео дня

На заході з художніми номерами виступили різноманітні колективи. Це і дитячий польсько фольклорно-етнографічний колектив з Козятина «Подільський квят»; жіночий квартет «Калина» та Олександр Бонюк з Махнівки; а також народний хор «Вінок Поділля» імені В.Іжевського Іллінецького районного будинку культури.

Довідка. Тимко (Томаш) Падура народився у містечку Іллінцях у 1801 році в родині збіднілого польського шляхтича. Тут він зробив перші кроки в країну знань та подружився із Северином Гощинським, з яким разом увійшов до золотого грона польських поетів-романтиків.

Падуру називають польським поетом з українським серцем. Він безмежно любив Україну, славив її історію та культуру. Про велику любов Тимка Падури до України свідчить назва збірки поезій-пісень – «Українки».

Талант Томаша Падури – багатогранний: він був поетом, торбаністом, знавцем історії.

По смерті Т.Падуру поховали в селі Махнівка Козятинського району.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up