У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років

У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років
  • Музей Вінниці має у своєму фонді карткову гру флірт «Калина». Історики припускають, що даний комплект надрукували у міжвоєнний період, протягом 1920-1930-х років.

Флірт «Калина» — це україномовна версія гри. Вона складається з 33-х карток: обкладинки, картки з правилами гри, а також набору карток з переліком фраз. Таких фраз на кожній картці до тридцяти і кожна з них пронумерована.

У правилах гри вказано, що вона призначена в тому числі для таємних переписок, тому грати можна, вказуючи у листі номер картки і номер конкретної фрази з цієї картки. Таким чином послання було зашированим і зрозуміти його можна було лише маючи такий самий набір флірту «Калина», інформує Музей Вінниці.

Відео дня

Подібні карткові набори набули значного поширення в середині ХІХ століття. Вони відносять до салонних ігор, які в англомовному середовищі називали «flirtation cards» або «Victorian flirtation cards» (картки для залицяння або Вікторіанські картки для залицяння). 

У повідомлені зазначають, що траплялися, як картки з конкретними запитаннями чи пропозиціями, так і картки-запрошення або навіть перелік правил як правильно залицятися за допомогою книги. Наприклад, запитати «Чи ти кохаєш мене?» можна було, тримаючи книгу в руках догори дриґом.

 

 

Читайте також:

Кого і коли вітати з днем ангела: календар іменин на квітень 2024

Магнітні бурі у квітні-2024: календар небезпечних дат та як вберегти здоров'я

Церковний календар на квітень 2024 року: нові дати

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Oleksandra Zaiats

    Класно)
    Любителі настолок з 30-х

keyboard_arrow_up