Туристичний путівник «Подорож Яблуневим шляхом». Які цікаві місця можна відвідати?

Туристичний путівник «Подорож Яблуневим шляхом». Які цікаві місця можна відвідати?
  • На території Барської та Северинівської об’єднаних територіальних громад діє проєкт «Яблуневий шлях».
  • У його рамках створили туристичний путівник з цікавими маршрутами, краєвидами та пам'ятками.

— Кластер «Яблуневий шлях» приділяє значну увагу також розвитку туризму на Вінниччині та поєднанню в ньому рекреаційної та оздоровчої складових. На території Барської та Северинівської громад є чимало принад, що поєднують дари природи та людську працю, — кажуть організатори проекту. — Тож для любителів мандрувати й відкривати для себе нові туристичні новинки розроблено туристичні маршрути по Северинівській та Барській громадах. Подорожуючи – пішки, чи на авто або на велосипеді – можна побачити багато цікавих місць та помилуватися надзвичайними краєвидами. А зорієнтуватися на місцевості допоможуть тематичні вказівники.

Повний туристичний путівник «Подорож Яблуневим шляхом» доступний за посиланням. Ми ж вам коротко передамо чотири туристичні маршрути:

Піші маршрути

Для любителів піших прогулянок розроблено маршрути зі спеціальними вказівниками, що проведуть мальовничими історичними місцинами. 

Відео дня

У місті Бар почати екскурсію варто біля фортеці, датованої 16-м століттям. Поруч — церква Успіння Богородиці та костел святої Анни, будинок Михайла Коцюбинського. У центрі міста побачите монастир святого Івана, колишній Єзуїтський колегіум, Польський Дім, площу перед Міською Радою, транспортний коледж та горбатого «Запорожця» на постаменті. Фотографуємося, переходимо на старовинну Ринкову площу, до монастиря Бенедиктинок. А звідти можна вирушити на гору королеви Бони Сфорци, аби помилуватись панорамою Бару.

У Северинівці цікавим для туристів буде подорож до унікальної пам’ятки природи – каменя кохання, а також до палацу Соколовських-Орловських. Тут сьогодні розташований сучасний оздоровлювальний центр, частину обладнання для якого придбано за кошти з Проєкту «Яблуневий шлях».

Унікальним з точки зору розвитку садівництва та ягідництва в Україні є село Олександрівка. Тут міститься єдиний в Україні музей садівництва, а околиці села засаджені різними сортами яблук, а також жовтогарячою айвою.

Автомаршрут

Подорож на авто дає туристам значно більше можливостей для того, щоб побачити цікаві місця і познайомитись з цікавими людьми.

Починаючи автоподорож «Яблуневим шляхом» у селі Стодульці і Мельники, можна побачити унікальне збережене обладнання млина, цікаву садибу і цілюще джерело питної води. Далі дорога вестиме до Антонівки, де збереглось джерело Королеви Бони, де за легендами польська королева та італійська принцеса Бона Сфорца любила проводити вільний час.

Після насичених годин відвідин історичного Бару на автотуристів чекатиме мальовнича поїздка до Северинівки, а потім – до Олександрівки. Подекуди звична асфальтна дорога змінюватиметься на бруківку, а старовинний палац Вітославських у Чернятині привертатиме увагу подорожуючих з Токарівки до Северинівки.

Веломаршрут

Незважаючи на відсутність звичних велодоріжок, прихильники подорожей на двох колесах можуть провести кілька чудових годин, подорожуючи від Бару до Северинівки, а потім – далі до Олександрівки. По дорозі вони побачать незлічені гектари садових угідь, старовинний костел і церкву в Маньківцях, мініатюрні хатки, навислі над дорогою і широку панораму ріки Рів. В Чернятині на них чекатиме перший парк пера Деніса Маклера (другий розташувався у Северинівці), а також палац Вітославських з нетиповою для Поділля архітектурою.

Після зустрічі з красою природи велотуристи зустрінуть сучасну інфраструктуру обслуговування мешканців у Северинівці (ЦНАП, краєзнавчий музей, лікарня відновного лікування – палац Орловських-Соколовських). Після чергової години подорожі на них чекатиме «садовий рай» у селі Олександрівка – з музеями, парком і цікавими історіями.

Водний маршрут

Однією з найбільш привабливих точки зору туристів, які полюбляють сплави на байдарках або каяках, є ріка Рів. Найбільш комфортною з точки зору менш досвідчених гостей буде долання на плавзасобах ділянки довжиною 7 кілометрів між хутором Мельники (Барський район) і селом Токарівка (Жмеринський район). Спочатку вузька і змієподібна траса з часом змінюється у широку, довжиною понад 200 метрів заплаву.

По дорозі зустрінемо старовинний млин, джерело цілющої води, містки, які потрібно долати, повністю ховаючись у каяках, а також мальовничу природу і тварин. Перед Токарівкою туристи помітять цікаві за рельєфом вапнякові скелі, які нагадують гору Монт Рашмор у Сполучених Штатах з зображенням президентів. Це хороше місце для пікніка та відпочинку.

 

Читайте також:

Сьогодні вітаємо Сергія та Григорія. Історія та прикмети 30 листопада

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Жора

    Какие в - зимой маршруты? Зимой не туризм ,зимой -.
    Пристрасть - це натхнення тіла, а кохання - це натхнення душі. Любов як функції геніталій залишмо приматам. Мені потрібен космос її очей.
    © Ліна Костенко, "Записки українського самашедшого"

    Ols Kat reply Жора

    Одно другому не мешает :)
  • Ols Kat

    Покажiть фото фортецi
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up