Церкві 300 років: купола, які зняли комуністи, відновили… фашисти

Церкві 300 років: купола, які зняли комуністи, відновили… фашисти
Успенський деревяний храм збудовано у 1717 році, його занесено до памяток архітектури Вінниччини

•Урочистою  літургією відзначили  сьогодні, 2 вересня, 300-річчя Успенської церкви у селі Млинівка Мурованокуриловецького району

•Помолитися у стародавньому храмі приїхали односельці з близьких і далеких доріг

•Про окремі сторінки історії пам’ятки дерев’яного зодчества, що височить на пагорбі річки Немія, дізнався журналіст «20 хвилин/RIA»

Відзначення ювілею розпочалося з урочистої літургії, яку провів митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт. У храмі було багато священиків з парафій навколишніх сіл Мурованокуриловецького і Могилів-Подільського районів. Помолитися прийшли місцеві мешканці. Приїхало багато гостей – вихідців з села, які нині проживають за його межами. Млинівка село невелика. Офіційно має іншу назву – Плоске. Ці два населені пункти об’єднали ще у 1958 році і присвоїли єдину назву. Однак місцеві, як і раніше,  називають частину села по-старому – Млинівка. За інформацією сільського голови Івана Шевчука, на території сільради зареєстровано триста виборців. Незважаючи на це, у селі дві церкви – у Млинівці і Плоскому. Старі й малі прийшли на пагорб до храму. Організував урочистості знаний в області керівник Степан Нешик. Нині він очолює обласний комітет профспілки працівників АПК. Перед тим багато років працював в обласній раді.

Кам’яні храми підривали вибухівкою

-У моєму свідоцтві про народження записано село Млинівка, - каже Степан Степанович. – Назву найчастіше пояснюють однією версією: колись на річці Немія було багато млинів.

Завдяки пану Нешику, в архівах досліджено історію церкви. Сталося це тоді, коли готували книгу про Млинівку. Вона вийшла у світ у 2013 році з промовистою назвою – «Земний рай». Є в ній розповідь про батька пана Степана. Він, Степан Григорович Нещик, понад 30 років очолював місцевий колгосп.

Відео дня

-Відомо, що за радянських часів церкви руйнували, - розповідає пан Нешик. –  Знаю випадки, коли навіть військових залучали до такої роботи. Під кам’яні споруди закладали вибухівку і… Рішення приймали «нагорі», а їх виконання доручали місцевим керівникам господарств, парторгам. Пам’ятаю, малим чув розмову між батьками, що й нашу церкву планували стерти з лиця землі. Тим більше зробити це було нескладно, бо ж вона дерев’яна. Як бачите, храм зберігся. Якось вдалося не виконати вказівку «згори».

Зберегли три старовинні ікони

-Мені доводилося бути у багатьох храмах, - продовжує Степан Нешик. – Великих і малих. Можу порівняти свої відчуття. Чи то тільки здається, чи правда, у нашому сільському храмі почуваюся по-особливому. Те с амо чую від інших земляків. Є тут своя аура. Думаю, це пов’язано з старовиною. Це ж с кільки людей за 300 років переступали поріг з добром, молитвою і вірою в Бога! Така намоленість не могла не залишити свій слід.

Те само говорить виходець з Млинівки Надія Країло, нині вона директор школи у сусідньому селі. З вірою у Всевишнього молилися ті, хто приїхав до малої батьківщини на свято – Олександр Сокол, керівник сільгосппідприємства на Київщині, лікар Сергій Мохнюк та підприємець Василь Немерський, обидва проживають у Хмельницькому, начальник залізничної станції на Закарпатті Олександр Бажура. З ностальгією у серці згадують про рідне село брати Побережні – Василь і Михайло, які залишилися жити у далекій Тюмені.

Три реліквії має храм у Млинівці. Це старовинні ікони Божої Матері, Спасителя та Миколи Чудотворця. Невідомо, коли вони написані і з чиєї волі передані храму. Віруючі зберегли їх навіть у непрості часи.

У святе місце загнали коней

Понад двісті років на церкву у Млинівці ніхто не піднімав руку. Нею захоплювалися, бо була, як записано в архіві, триверховою, з чотириярусним різьбленим  іконостасом. З 1898 року тут почала працювати школа, дітей навчали грамоти і Божого слова.  Негаразди почалися з приходом комуністів. У радянські часи людям нав’язували атеїстичні ідеї, а храми стирали з лиця землі. У 1938 році познущалися і над храмом у Млинівці. Зняли купола і облаштували в одній частині клуб і магазин, а в іншій – конюшню.

В архівних документах зазначено, що два куполи відновили у 1942 році, під час фашистської окупації села (у селі стояли румунські вояки, союзної армії фашистської Німеччини) . Окупанти дозволи проводити службу Божу. Після війни частину храму знову зруйнували. У збереженому приміщенні обладнали колгоспний зерносклад.

Відновили храм у роки незалежності держави. Зробили це за кошти місцевих жителів у 1994 році.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Nico Zabolotny

    Я житель сусіднього села Лучинець. В цій церкві брала шлюб моя дочку, тут ми хрестили онука. І відновили її  у 1994 році місцеві жителі. То які ж це фашисти? А під час ІІ світової війни на цій території були румунські війська. Вони були більш лояльні до місцевого населення і не протидіяли тому, щоб люди ходили до храму. Шановний авторе, я б радив вам вибачитись перед громадою і прихожанами за свій заголовок до статті, який не відповідає ні історичним фактам, ні культурним цінностям УКРАЇНЦІВ.

    Задунайский Торонтуй reply Nico Zabolotny

    Дед полицай?

    Из протокола допроса от 29 июня 1943 года Серебрянской Марии Тихоновны: «4 августа 1942 года немецко-румынские войска заняли наше село и сразу стали грабить все поголовно население. Забирали молоко, яйца, одежду, кур, овец, а также румыны проявляли над женщинами зверства. Насиловали их. Я лично знаю, что они изнасиловали нашу гражданку Л. в возрасте 23 года. Сейчас ее уже нет в живых. Дней через 3-4 немцы и румыны начали собирать еврейское население, которые проживали в селе, из числа эвакуированных было 22 человека, над ними истязались, их насиловали, и в течение этих же дней их всех собрали и угнали в село Каменку, а через несколько дней мы узнали, что их всех там расстреляли».

    «Троих мужчин, Плешакова, Сорокина и Бабкина отогнали на разъезд, держали 8 суток, избивали, не кормили и воды не давали. Потом всех – их в лагере оказалось 100 человек – подпустили к корыту у колодца. Указанные лица погибли. Бабкин умер от истощения и избиения. К. умерла от изнасилования тремя румынскими солдатами. Плешаков был избит и застрелен. Коротков расстрелян во дворе. Сорокин, избитый румынскими солдатами, угнан в степь и дальнейших известий о нем нет».

    «…Были задавлены танком два мальчика…». «В доме колхозницы Карповой В.И. убиты румынскими извергами Карпов В.Н. и Брыкалина Е.В. из автомата, ни в чем не повинные…». «В декабре 1942 года была изнасилована колхозница З.А.И. румынскими солдатами…». «4 декабря был убит Калюка В.В. румынским солдатом (неизвестно какой части).

    Olvol reply Nico Zabolotny

    Отрежь себе газ и свет и живи с тем, что было при румунах и немцах, если ты так ненавидишь государство, шде все СТРОИЛИ, а не валили

    Olvol reply Nico Zabolotny

    А я вам советую выбачитыся перед людьми, которых сожгли на костре за утверждение, что Земля круглая.
  • В'ячеслав Березовський

    Шановний авторе! Ріже вухо вживання слів "купола", "зодчєство". Читайте більше українською. Адже, вірно: "бані", "архітектура". Крім того, німецька влада не будувала церковні бані, а відновила свободу віросповідання, що дало змогу населенню ремонтувати храми. Варто зазначити, що руйнування трьохбанних церков відбулось за російського панування, близько 1850 року за розпорядженням Синоду у Петербурзі, у результаті чого церква отримала одну баню та прибудовану дзвіницю. На час своєї забудови у 1700 роках такі церкви були греко-католицькими, уніатськими. Такі факти і потрібно викладати.

    Задунайский Торонтуй reply В'ячеслав Березовський

    Березовський. Режет глаз твоё рыло.
  • Olvol

    И щё? Фашисты тэперь у вас хороши? чи як це розумиты?

    Задунайский Торонтуй reply Olvol

    Кагбе фашисты пока еще не очень хорошие, а вот их помощники да. Борці за вільну.
  • Иванов Иван

    cкрыпнык я з тых рокив яки розказувалы про вийну а валылы церквы таки сами долб..бы яки зараз валят памятныкы так звани активисты 

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up