«Це святиня. Вона має бути необробленою»: що говорять у вінницьких храмах про цілування ікон

«Це святиня. Вона має бути необробленою»: що говорять у вінницьких храмах про цілування ікон
Цілування ікон. Хрестовоздвиженський храм (УПЦ МП)
  • Побували у головних храмах ПЦУ та УПЦ МП у Вінниці, щоб дізнатися, чи ввели там запобіжні заходи.
  • Але понад усе нас цікавило, як священнослужителі застерігають парафіян своїх церков, чи просять дотримуватись елементарних на сьогоднішній день правил безпеки, наприклад, не прикладатися до ікон.

Спасо-Преображенський собор — головний собор Православної Церкви України у Вінниці

Всередині малолюдно, — приблизно з десяток людей. Зустрічаємо чергового по храму священника — ієромонаха Софронія Чуприну, який говорить, що декілька разів на день у храмі протирають поверхні антисептичними засобами і проводиться вологе прибирання. Ікони, каже, також обробляють. 

— Владика Симеон дав пораду парафіянам, щоб вони не прикладалися до ікон: просто помолилися, зробили поклін, але не цілували, — розповідає Софроній Чуприна. — Наші віряни нормально ставляться до цих рекомендацій. Вони розуміють, що їх недотримання може бути небезпечним, а для нас найголовніше — здоров’я ближнього. 

Спасо-Преображенський собор (ПЦУ)

Відео дня

За словами ієромонаха, митрополит Симеон неодноразово радив вірянам звертатися до лікаря або залишатися вдома, якщо у них погане самопочуття. Говорить, що частина парафіян вже перестала прикладатися до ікон. 

— Наразі немає потреби забороняти прикладатися, але, якщо не дай Боже, буде спалах цієї хвороби, дії будуть рішучими, — продовжує священник. — Наступного тижня пройде Священний Синод, на якому будуть дані більш конкретні вказівки та поради. До того дотримуємося рекомендацій лікарів та влади. 

Спасо-Преображенський собор (ПЦУ)

Чуприна каже, що за шість днів свого чергування не помічав в храмі людей з сильними проявами хвороби. У соборі є чергові та касирки, вони, якщо таких побачать, будуть радити їм йти додому. 

Поза тим, у соборі радять стояти один від одного на відстані. А недільних літургій тепер не дві, а три, щоб у приміщенні знаходилося менше людей.

Хрестовоздвиженський храм — головний храм Української Православної Церкви Московського патріархату у Вінниці 

У ньому також людей небагато. Приблизно два десятки. Священнослужителя на місці не знаходимо, тому запитуємо у касирки, де його можна побачити. Дізнавшись, що перед нею журналіст, жінка сказала, що, мабуть, нікого з керівництва у храмі немає. Потім передумала та направила в інший кінець церкви, мовляв, там має бути настоятель. Втім, нікого побачити нам не вдалося. 

Хрестовоздвиженський храм (УПЦ МП)

Не знайшовши нікого зі священиків, ми запитали у тієї ж касирки, чи обробляють вони ікони антисептиками:

— Це святиня. А святиня має бути необробленою. Якщо вже святі нас не будуть захищати... — говорить касирка. — Мільйон людей приймає причастя з однієї тарілочки та ложечки, і ніхто не захворів.

Хрестовоздвиженський храм (УПЦ МП)

Те саме питання ми поставили чоловікові, який гасив свічки. Він сказав, що у церкві він не працює і спочатку не хотів будь-що коментувати. Потім відповів, що зранку бачив, як ікони обробляли. Однак, хто це робив, чим обробляли і скільки разів — він не знав.

В обох храмах журналіст пробув приблизно по десять хвилин. У Спасо-Преображенському соборі  ми жодного разу не побачили людей, які цілують ікони. У Хрестовоздвиженському — прикладався кожен другий. 

Опитування

Чи безпечно зараз прикладатися до ікон?


 

Читайте також:

«Найближчим часом буде скасований і внутрішній туризм»: що говорять у вінницьких турагентствах 

«У нас кожного дня все розгрібають»: де і за скільки у Вінниці продають антисептики

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (51)
  • Марина Горобец

    Читаю и в шоке. Мы заслужили то,что происходит. Но даже этот вирус не так страшен,как мы с вами. Нас не нужно завоевывать, не стоит истреблять вирусной атакой- мы в правильном направлении на самоуничтожение!
  • Наталя Цибаньова

    Церква має бути закрита, молитись до Бога можна і вдома
  • Наталья Гогунская

    Я бы посоветовала журналисту не нагнетать обстановку. А то никак не успокоиться. Такая обстановка во всем мире, а им о церквях только поговорить. Больше не о чем?

    Viktor Motorny reply Наталья Гогунская

    О церквях давно надо говорить,вера в Бога и вера попам это не одно и тоже,21 век а они иконы облизывают.
  • AK

    Всі віруючі, коли півень добре за жопу клюне, ідуть не яйцями викачуватись і не до ікон притулятись, а у офіційну медицину, до людей, які витратили своє життя на цю професію, а не дурньою страждали. А зараз ці номінанти на премію Дарвіна знову за своє...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up