«Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику

«Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику
Туристи біля Замкової вежі у Буші / Фото з відкритих джерел
  • Наприкінці березня хвилю обурення викликав аукціон з продажу гори Лисківка у селі Буша. Скандал виник через видачу дозволу на розробку родовища вапняку поряд з історико-культурним заповідником.
  • Як робота кар'єру в заповіднику вплине на місцевий екотуризм?

Звістка про продаж гори Лисківки під кар’єр у селі Буша на Вінниччині в умовах повномасштабної війни сколихнула Україну. Люди почали бити на сполох, адже розробка родовища вапняку принесе серйозну загрозу для місцевого заповідника, який береже багато пам’яток історії, археології, культури і є одним із найпопулярніших туристичних маршрутів України. Крім того, на території громади розвивається зелений туризм, тут проходять реабілітацію захисники, мешкає творча інтелігенція, переселенці.

Перлину Поділля хотять знищити 

Чверть століття тому жителі покидали Бушу — будинки були порожні та руйнувалися. Тепер селище переживає справжній ренесанс: жителі українських мегаполісів скуповують будинки в Ямпільському районі, організовують зелений туризм. 

Художниця Світлана Телець

Вінницька художниця Світлана Телець була однією з перших, хто переїхав у Бушу за нових часів. На початку 2000-х жінка приїхала малювати в заповідник і залишилася в селі майже на два десятиліття. Світлана купила хату за дві продані картини, облаштувала її, аби приїздити на вихідні і творити. За нею підтягнулися інші митці і друзі з усіх куточків України. 

Відео дня

З часом гостей, які приїздили відвідати Замкову вежу, Гайдамацький Яр, дохристиянський Скельний храм, Музей трипільської культури, Козацьке кладовище, потрібно було десь розміщувати. Так з'явилися зелені садиби. Світлана Телець теж організувала такий бізнес і художню галерею «Арт-драбина».

Ходожниця розвиває зелений туризм у Буші

З початком повномасштабної війни у жінки зупинялись переселенці, потім і поранені захисники почали приїздити на реабілітацію. За словами художниці, з появою в заповіднику кар'єру, не лише туризм, а й село зникне.

— Кар'єр мають зробити в 350-ти метрах від будинків, де мешкають селяни, на території заповідника Гайдамацький Яр, — каже Світлана Телець. — Це практично в центрі села, біля Козацького кладовища. З одного боку Буша, з іншого Слобідка, через річку Дорошівка. Хто додумався посередині організувати кар'єр — я до цих пір не розумію. Після цього сіл там не стане, оскільки жити там ніхто не зможе.

Поруч з Козацьким кладовищем планують розробити кар’єр
Зелені садиби у Буші

— Зеленого туризму взагалі не буде, переконана Світлана. — Люди приїздять не лише походити по селах і заповіднику. Люди хочуть почерпнути певну інформацію, відчути історію України, заглибитись у цілий пласт культури. Вони йдуть на знання, вони йдуть до людей, а це зараз все підлягає знищенню. І селянам як жити далі? Вони ж виживали за рахунок туризму. Перлину Поділля буде знищено. Екологія буде занедбана і природа разом з нею. З кар'єру витягнуть все і зникнуть. А сам кар'єр поставить хрест на Буші.

Родовище «Бушанське» і аукціон

Нагадаємо, нещодавно Держслужба геології та надр України виставила на аукціон родовище «Бушанське» для видобування корисних копалин. Місцеві мешканці дізналися про це лише через кілька днів після його завершення. 

Гайдамацький Яр

Кар’єр площею 13 гектарів знаходиться на горі, яка розташована між трьома селами. За родовище змагалися двоє учасників. Аукціон був повторний, тому стартову ціну знизили на 25%. Харківське ТОВ «Техніка і гаджети» запропонувало за лот трохи більше 1,6 мільйона гривень. Однак перемогу отримало київське ТОВ «Сі-Еволюшн» з пропозицією у 2,6 млн., яке тепер має право видобувати з родовища фосфатовмісний вапняк та кремнисту крейду впродовж 20-ти років.

Замкова вежа

У Держгеонадрах запевняють, що вся документація в порядку. Пошукові роботи на родовищі проводилися ще на початку 1990-х років, додаткові розвідувальні роботи — в 2000-х. Обласне екологічне управління ще 2007 року дало висновок, що родовище не розташоване на землях природоохоронного призначення і не потребує погодження адміністрації заповідника. Мовляв, землі, на яких можлива розробка кар’єру, за документами призначені для ведення лісового господарства, а саме родовище розташоване на землях сільськогосподарського призначення.

Відповідь Держекоінспеції Вінниччини

Мешканці регіону вже звернулися в екологічну інспекцію та прокуратуру для перевірки, чи дотримані всі норми і чи немає порушень.

Скельний храм

У Держекоінспеції Вінниччини відповіли на запит: переконують, що створення кар'єру має погодити громада. Про це повідомляють у Вінницькій обласній раді. 

«На початку квітня була оприлюднена інформація про продаж з аукціону спеціального дозволу на користування надрами та видобування вапняків, трепелу та кременистої крейди на родовищі «Бушанське» на Вінниччині. Цей факт спричинив резонанс серед жителів області та України, екозахисників та активістів, адже земельна ділянка межує із Державним історико-культурним заповідником, і промислові роботи загрожують руйнуванням історичних пам’яток. Аукціон провела Державна служба геології та надр України 26 березня 2024 року. Щоб з’ясувати усі обставини аукціону, а також його відповідність законодавству, обласна Рада оперативно звернулася з відповідними запитами до Державної екологічної інспекції у Вінницькій області та Державної служби геології та надр України», — йдеться у повідомленні.

Музей Трипілля

У відповіді на запит сказано, що суб’єкту господарювання, який отримав спеціальний дозвіл на користування надрами, до початку здійснення планованої діяльності (видобування корисних копалин) необхідно:

  • в обов’язковому порядку зареєструвати в Державному земельному кадастрі право на користування земельною ділянкою в межах, де планується видобування;
  • отримати позитивний висновок з оцінки впливу на довкілля, процедура отримання якого передбачає обов’язкове проведення громадських слухань, під час яких представники громади будуть мати можливість вносити свої зауваження та заперечення щодо діяльності гірничодобувного підприємства.

Прокуратура області перевірить законність продажу на аукціонних торгах спеціального дозволу на розробку кар’єру і видобуток надр родовища «Бушанське». Громада сподівається, що до реального закладення кар’єра справа не дійде.

 

Читайте також:

Скандал навколо Буші: на аукціоні продали історичний шмат гори, люди – встали на захист

Прокуратура зацікавилася продажем історичної гори у Буші. Чи можливе скасування торгів?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Liubov

    Комусь дали взятку. Аферисти. Люди, об'єднуйтеся, не пустіть гадів руйнувати Бушу.
  • Сергей Михайлюк

    Як і інституту землеустрою
  • Inna Varshavska

    Тобто, так хотіли продати, що аж ціну знизили. ГАНЬБА!
    Де та прокуратура? У нас так багато людей, які схвалюють продаж державного майна, що не можуть знайти?
  • Сергей Михайлюк

    Ви писали про інститут землеустрою, чи не така сама ситуація, чи знову коментар видалите?

keyboard_arrow_up