ТОП-5 варіантів рецепта салату Олів'є до новорічного столу

- Уже не один рік традиційним на новорічному столі є салат олів'є. Полюбляють його не усі, не усі його готують для свята.
- Але більшість залишає страву в меню. Салат олів'є є народним символом Нового року.
Салат Олів'є — популярний в Україні, він вважається святковим і традиційним новорічним.
Назву дістав на честь свого творця, шеф-кухаря Люсьєна Олів'є. Найдавніша публікація рецепта салату Олів'є, відома на сьогодні, наведена в журналі «Наша їжа» № 6 за 31 березня 1894 року.
Рецепт 1
Рецепти салату «Олів'є» неодноразово змінювалися, одні інгредієнти замінялися іншими, дешевшими та доступнішими.
Стандартний радянський салат «Олів'є» складався з п'яти інгредієнтів:
- Круто зварені яйця;
- Варена ковбаса «Лікарська» або куряче м'ясо;
- Відварна картопля;
- Солені огірки;
- Зелений горошок (консервований);
Все нарізають кубиками, перемішують і заправляють майонезом.
Рецепт 2
До другого рецепту ми включили вегетаріанське олів'є, або пісне. Сюди входить:
- Картопля 3 шт.
- Морква 2 шт.
- Огірок солоний 5 шт.
- Цибуля 2 шт.
- Горошок зелений 100 г.
- Кукурудза консервована 1/2 скл.
- Сметана 150 г.
- Гірчиця 1 ч.л
- сік лимонний 1 ст.л
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Куркума.
Сметану можна замінити на пісний майонез.
Рецепт 3
Більшу частину приготування займає процес варіння овочів і яєць, а сам салат нарізається досить швидко. У третьому рецепті замість курки або вареної ковбаси йде слабосолений лосось. Риба надасть страві екзотичного і вишуканого смаку.
Інгредієнти:
- Яйця перепелині 8 шт.
- Варена картопля 2 шт.
- Солоні огірки 1 шт.
- Свіжі огірки 1 шт.
- Петрушка 50 г.
- Кріп 50 г.
- Майонез 4 ст. л.
- Лосось 200 г.
Яйця та картоплю слід зварити. Потім усі інгредієнти однаково накришити та заправити майонезом.
Рецепт 4
Олів'є оригінальний: рецепт Люсьєна Олів'є XIX століття. Цей рецепт по кишені не кожному, проте саме таким повинен бути справжній «Олів'є».
Творець рецепта Люсьєн Олів'є приховував його аж до самої смерті в 1883 році. Оригінальний рецепт «Олів'є» вперше був опублікований в 1894 році в журналі «Наша їжа».
Інгредієнти:
- рябчик - 300 г
- телячий язик відварний - 300 г
- ракові шийки – 100 г
- маринований огірок – кілька маленьких
- свіжий огірок - 1 штука
- варені яйця - 4 штуки
- сирі яйця – 3 штуки
- каперси - за смаком
- оливкова олія - 300 мл
- червона ікра - за смаком
- свіже листя шпинату - за смаком
- розмарин - за смаком
- чебрець - за смаком
- сіль
- гірчиця столова ложка
- винний оцет — чайна ложка
- мелений чорний перець.
Приготування: замаринувати м'ясо рябчиків в оливковій олії з додаванням солі, чебрецю, розмарину і чорного перцю. Загорнути м'ясо у пергамент і запікати 4 години при температурі 140. Варені яйця, огірки (мариновані та свіжі), відварний язик нарізати дрібними кубиками.
Для соусу змішати гірчицю, оцет, 3 жовтки, сіль і перець, поступово вливаючи оливкову олію. Додати каперси. Готове м'ясо рябчиків остудити та нарізати кубиками.
Всі інгредієнти змішати й заправити соусом. Наверх викласти відварені ракові шийки та червону ікру.
Рецепт 5
Тема здорового способу життя і правильного харчування стала дуже популярною в наших краях. Наступний рецепт Олів'є, який не зашкодить вашій фігурі.
Інгредієнти:
- куряче філе – 2 штуки
- свіжий огірок – 1 великий або 2 менших
- мариновані огірки - 2 маленьких
- заморожений горошок – 300 г
- морква – одна велика
- яйця – 4 штуки
- нежирна сметана або йогурт
- французька гірчиця
- сіль.
— Без салату олів'є, мабуть, не обходиться жоден Новий рік. І у кожного кулінара є якийсь невеличкий секрет приготування олів’є. Я вже ділився різними рецептами цього салату, а зараз вирішив приготувати його із запеченими грибами. Вони надають салату дуже оригінального смаку, і якщо ви трохи втомилися від традиційних варіантів олів’є, це те, що вам потрібно — каже кухар Євгеній Клопотенко.
Дивіться його рецепт у відео:
Читайте також:
Запустили інтерактивну мапу з закладами, які працюють під час відключень світла
Двом вінниччанам призначили стипендії Кабінету Міністрів України
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.