Свято «Масляна на Київській» з багатьма смаколиками, майстер-класами і розвагами у пройшло на подвір’ї Вінницького торговельно-економічного коледжу у середу, 26 лютого.
Початок Масляної 2020 припадає на понеділок 24 лютого, а закінчуються святкування 1 березня. Це стародавнє слов'янське свято, яке присвячене кінцю зими і весняному пробудженню природи. Коледж ВТЕК, що розташований по вулиці Київській, 80, також долучився до святкування Масляної.
На подвір’ї коледжу зустрічали студентки, які на вулиці без перерв готували млинці. Почастувати ними можна було всім охочим безкоштовно. До млинців наливали чашку чаю та запрошували взяти участь у майстер-класах і розвагах.
— Українці з давніх-давен святкують Масляну: випікають млинці, що символізують сонце, веселяться та зустрічають весну. Студенти коледжу теж вирішили відзначити цей день, — розповідає заступник директора з виховної роботи Вінницького торговельно-економічного коледжу Лариса Яковлєва. — У кожної господині є свої таємниці випікання млинців і у нас теж є свої таємниці. Ми приготували 12 видів млинців, які зробили самі студенти.
До святкування Масниці долучились всі 700 студентів коледжу. На виготовлення млинців пішло 25 літрів молока, 150 яєць та 13 кілограмів борошна. Загалом студенти приготували тисячу млинців з різними начинками.
— Млинці ми приготували на любий смак: солодкі та солоні, — каже студентка другого курсу Софія Слюсар. — Коржики готували два дві по кілька годин. Кожного виду напекли близько 85 штук.
Придбати млинці з начинкою можна було на символічну плату — п’ять гривень, а без начинки — роздавали безкоштовно.
Окрім смачних сюрпризів, під час «Масляної на Київській» вінничани могли відвідати чимало корисних майстер-класів. Зокрема, діяла творча майстерня карвінгу, де навчали мистецтву художнього різьблення по овочах і фруктах, та майстер-клас з найвідоміших чайних церемоній.
— Карвінгом я займаюсь лише близько місяця, але вже вмію робити з фруктів та овочів квіти, лебедів та складати це все в композиції, — каже студентка першого курсу Ліза. — Сьогодні ж я навчаю всіх охочих тому, чого навчилась сама. Після нашого майстер-класу люди зможуть краще прикрашати свій стіл і дивувати гостей виробами з карвінгу.
На святкуванні можна було навчитися виявляти підробки на лайфхак-заняттях з визначення якості шоколаду і парфумерії, а також здійснити справжню подорож у часі — на майстер-класі «Козацька республіка» і презентації сучасних віртуальних мандрівок з 3D-окулярами.
— Є простий спосіб перевірити шоколад в домашніх умовах. Якщо плитка з какао масла, без домішок рослинних жирів, то її шматочок буде тонути в молоці. А от та, що з домішками — плаватиме на поверхні, — розповідає студентка Ірина. — І найпростіше — купуючи шоколад, звертайте увагу на термін придатності. Справжній шоколад без добавок зберігається до 8 місяців.
Згідно до тенденцій часу, на святі не оминули тему екології та грошей: пройшла екологічна вікторина «Міф чи реальність», бізнес-тренінг і фінансовий квест «Острів скарбів».
Читайте також:
«Так ми знущаємось з власного організму» Вінничани про те, чи дотримуються посту
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 27 від 2 липня 2025
Читати номер
Особливо з російськими самаварамі.