«На Масляну головне – слухатися жінок!» Віктор Бронюк – про секрети подільських шкварок і українських традицій

«На Масляну головне – слухатися жінок!» Віктор Бронюк – про секрети подільських шкварок і українських традицій

З нагоди Масляної, яка стартує сьогодні і триватиме до 1 березня, лідер гурту «ТІК» поділився власними сімейними традиціями, а також фірмовими рецептами оригінальних зелених млинців і трьох найсмачніших соусів, які вразять усіх.

Про цінність «Бабського тижня»

- Не всі знають, але насправді в Україні у Сирний тиждень перед початком Великого посту, традиційно готували вареники. Масляна і млинці – це більше російська традиція, яка свого часу нам була нав’язана. В українців же цей період колись називався Колодієм і, що ще цікавіше — Бабським святом. Протягом цього тижня всі наші чоловіки повинні були слухати своїх жінок, щоб ті не «вчудили». І як на мене, сьогодні — найкращий час, щоб ми, українці, почали відроджувати власні прадавні традиції. Тому найперше, що б мені хотілося порадити всім під час Масляної, – слухатися своїх жінок! Нехай вони вже зараз відчують, що весна наближається! – зазначає Віктор Бронюк.

Про власні сімейні традиції

Відео дня

- Масляна – свято гарне, але про нього, чесно кажучи, я дізнався вже у старшому віці. У моїй родині його особливо не відзначали: зимових опудал не спалювали, гори млинців не випікали. На Поділлі цьому святу взагалі не надають якогось надвеликого значення, хоча й печуть свої неповторні млинці, зокрема, у південних районах Вінницької області обов’язково додають до сиру кріп.

Найтепліший спогад для мене – це особливі млинці, які готували мама з бабусею. За начинку вони брали солоний домашній сир і шкварки - виходила неймовірна смакота, яку не порівняти ні з чим! Ситні, смачні, ароматні - саме ці млинці для мене донині залишаються номером один!

Шкварки на Поділлі – це взагалі особлива тема і любов. У нас у різних районах Вінниччини навіть досі тривають «війни вареників»: господині змагаються, чиї вареники із солоним сиром кращі. І хоч рецепти майже однакові, головне – як саме подаються шкварки і засмажки. Одні нарізають шкварки мілко, як сірники, інші навпаки – готують надзвичайно крупні, із почеревини та з великою кількістю цибулі.

Фірмові рецепти

- Вдома найчастіше я готую млинці з грибами і зеленню, для дітей - з варенням чи домашнім сиром. А оскільки млинці – та універсальна страва, яку можна комбінувати будь з чим, ми у родині взагалі любимо, напекти тарілку млинців і приготувати декілька різних начинок, щоб кожен міг сформувати смакоту за своїм бажанням.

Млинці сьогодні готують на чому завгодно, але я, наприклад, не визнаю усіх цих експериментів із кефіром і вершками. Найбільше люблю класику: готую на свіженькому молоці, з яєчками та мукою. Ну і вже не раз пересвідчувався: щоби млинець не став поперек горла, найголовніше - готувати з душею! Лише та їжа, що приготовлена з настроєм і спожита у гарному товаристві, смачна і корисна.

Мій фірмовий рецепт - не тільки смачні, але й дуже гарні й корисні зелені млинці зі шпинатом.

Складові є у всіх на кухні: 1 склянка молока, 1 склянка борошна, півсклянки води, 250 грам шпинату, 3 яйця, 50 мл соняшникової олії, 1 столова ложка цукру, дрібка солі.

Найперше потрібно подрібнити шпинат з водою у блендері до однорідності. Додати яйця, сіль, цукор і ще раз перемішати. Додати молоко, борошно, масло і ретельно перемішати. Відставити на 30 хвилин.

Випікати млинці зі шпинатом на розігрітій сковороді. Коли все готово, викласти гарненько на тарілку і подавати зі сметаною або сиром, особливо підходить, як на мій смак, зернистий або кисломолочний сир.

Ось ще один свіженький цікавий рецепт - млинці з гарбузом і апельсином.

Знадобиться: 2 склянки борошна, 1 склянка гарбузового пюре, 350 мл молока, 2 яйця, 3 ст.л. цукру, цедра апельсина, дрібка солі і соди, рослинна олія.

Готується все дуже просто. Потрібно збити яйця з цукром, додати гарбузове пюре й перемішати. Додати сіль, соду і апельсинову цедру. Помішуючи, додати борошно та молоко. Випікати млинці на розігрітій сковороді, додавши трохи олії. Смачно їсти зі згущеним молоком, сметаною чи джемом.

ТОП-3 улюблених соусів

- Усім, хто хоче додати стравам оригінальний, насичений смак, рекомендую здивувати домашніх не лише цікавими начинками млинців, а й різноманітними соусами, які додають особливих ноток будь-якій страві. Соуси - справжня знахідка для кулінарії! Лише декілька хвилин і страва смакує, як у кращому ресторані.

Особисто я дуже люблю соус з лимоном, пармезаном і гірчицею, який готується за лічені хвилини. Беремо 1 лимон, розрізаємо його навпіл, вичавлюємо сік. До отриманого лимонного соку додаємо 3-4 столові ложки тертого пармезану і 3 чайні ложки гірчиці (краще – діжонської у зернах, але можна і звичайної меленої). Взявши ложку, перемішуємо все до однорідної маси і корисний та пікантний соус готовий!

Для млинців з м’ясом та взагалі будь-яких м’ясних страв рекомендую  наступний варіант соусу. Беремо 1 банку звичайного краснодарського соусу будь-якого виробника, наливаємо його у тарілочку і додаємо дрібно нарізаний пучок свіжої кінзи. За бажанням можна ще додати трішки часнику й перцю. Все гарненько перемішати.

А ось ще один смачний варіант соусу, який також підійде до будь-яких овочевих і веганських страв. Беремо стебла селери, порізану моркву, огірочок, 200 г сметани (20 %-ної) і 3 столові ложки соєвого соусу. Перемішуємо все до однорідної маси.

Бажаю усім смачних, а головне – радісних і світлих свят!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Dorothy Williams

    Когда хочется чего-то необычного и вкусного я очень люблю заказывать тайскую еду https://wok.od.ua/  Лучший сайт с доставкой еды на дом.

  • З.А.Глядач

    Дурню,які шкварки на Масляну,яке м'ясо? М'ясо вже пройшло,на м'ясопусну неділю.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up