З нагоди Масляної, яка стартує сьогодні і триватиме до 1 березня, лідер гурту «ТІК» поділився власними сімейними традиціями, а також фірмовими рецептами оригінальних зелених млинців і трьох найсмачніших соусів, які вразять усіх.
Про цінність «Бабського тижня»
- Не всі знають, але насправді в Україні у Сирний тиждень перед початком Великого посту, традиційно готували вареники. Масляна і млинці – це більше російська традиція, яка свого часу нам була нав’язана. В українців же цей період колись називався Колодієм і, що ще цікавіше — Бабським святом. Протягом цього тижня всі наші чоловіки повинні були слухати своїх жінок, щоб ті не «вчудили». І як на мене, сьогодні — найкращий час, щоб ми, українці, почали відроджувати власні прадавні традиції. Тому найперше, що б мені хотілося порадити всім під час Масляної, – слухатися своїх жінок! Нехай вони вже зараз відчують, що весна наближається! – зазначає Віктор Бронюк.
Про власні сімейні традиції
- Масляна – свято гарне, але про нього, чесно кажучи, я дізнався вже у старшому віці. У моїй родині його особливо не відзначали: зимових опудал не спалювали, гори млинців не випікали. На Поділлі цьому святу взагалі не надають якогось надвеликого значення, хоча й печуть свої неповторні млинці, зокрема, у південних районах Вінницької області обов’язково додають до сиру кріп.
Найтепліший спогад для мене – це особливі млинці, які готували мама з бабусею. За начинку вони брали солоний домашній сир і шкварки - виходила неймовірна смакота, яку не порівняти ні з чим! Ситні, смачні, ароматні - саме ці млинці для мене донині залишаються номером один!
Шкварки на Поділлі – це взагалі особлива тема і любов. У нас у різних районах Вінниччини навіть досі тривають «війни вареників»: господині змагаються, чиї вареники із солоним сиром кращі. І хоч рецепти майже однакові, головне – як саме подаються шкварки і засмажки. Одні нарізають шкварки мілко, як сірники, інші навпаки – готують надзвичайно крупні, із почеревини та з великою кількістю цибулі.
Фірмові рецепти
- Вдома найчастіше я готую млинці з грибами і зеленню, для дітей - з варенням чи домашнім сиром. А оскільки млинці – та універсальна страва, яку можна комбінувати будь з чим, ми у родині взагалі любимо, напекти тарілку млинців і приготувати декілька різних начинок, щоб кожен міг сформувати смакоту за своїм бажанням.
Млинці сьогодні готують на чому завгодно, але я, наприклад, не визнаю усіх цих експериментів із кефіром і вершками. Найбільше люблю класику: готую на свіженькому молоці, з яєчками та мукою. Ну і вже не раз пересвідчувався: щоби млинець не став поперек горла, найголовніше - готувати з душею! Лише та їжа, що приготовлена з настроєм і спожита у гарному товаристві, смачна і корисна.
Мій фірмовий рецепт - не тільки смачні, але й дуже гарні й корисні зелені млинці зі шпинатом.
Складові є у всіх на кухні: 1 склянка молока, 1 склянка борошна, півсклянки води, 250 грам шпинату, 3 яйця, 50 мл соняшникової олії, 1 столова ложка цукру, дрібка солі.
Найперше потрібно подрібнити шпинат з водою у блендері до однорідності. Додати яйця, сіль, цукор і ще раз перемішати. Додати молоко, борошно, масло і ретельно перемішати. Відставити на 30 хвилин.
Випікати млинці зі шпинатом на розігрітій сковороді. Коли все готово, викласти гарненько на тарілку і подавати зі сметаною або сиром, особливо підходить, як на мій смак, зернистий або кисломолочний сир.
Ось ще один свіженький цікавий рецепт - млинці з гарбузом і апельсином.
Знадобиться: 2 склянки борошна, 1 склянка гарбузового пюре, 350 мл молока, 2 яйця, 3 ст.л. цукру, цедра апельсина, дрібка солі і соди, рослинна олія.
Готується все дуже просто. Потрібно збити яйця з цукром, додати гарбузове пюре й перемішати. Додати сіль, соду і апельсинову цедру. Помішуючи, додати борошно та молоко. Випікати млинці на розігрітій сковороді, додавши трохи олії. Смачно їсти зі згущеним молоком, сметаною чи джемом.
ТОП-3 улюблених соусів
- Усім, хто хоче додати стравам оригінальний, насичений смак, рекомендую здивувати домашніх не лише цікавими начинками млинців, а й різноманітними соусами, які додають особливих ноток будь-якій страві. Соуси - справжня знахідка для кулінарії! Лише декілька хвилин і страва смакує, як у кращому ресторані.
Особисто я дуже люблю соус з лимоном, пармезаном і гірчицею, який готується за лічені хвилини. Беремо 1 лимон, розрізаємо його навпіл, вичавлюємо сік. До отриманого лимонного соку додаємо 3-4 столові ложки тертого пармезану і 3 чайні ложки гірчиці (краще – діжонської у зернах, але можна і звичайної меленої). Взявши ложку, перемішуємо все до однорідної маси і корисний та пікантний соус готовий!
Для млинців з м’ясом та взагалі будь-яких м’ясних страв рекомендую наступний варіант соусу. Беремо 1 банку звичайного краснодарського соусу будь-якого виробника, наливаємо його у тарілочку і додаємо дрібно нарізаний пучок свіжої кінзи. За бажанням можна ще додати трішки часнику й перцю. Все гарненько перемішати.
А ось ще один смачний варіант соусу, який також підійде до будь-яких овочевих і веганських страв. Беремо стебла селери, порізану моркву, огірочок, 200 г сметани (20 %-ної) і 3 столові ложки соєвого соусу. Перемішуємо все до однорідної маси.
Бажаю усім смачних, а головне – радісних і світлих свят!
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер
Когда хочется чего-то необычного и вкусного я очень люблю заказывать тайскую еду https://wok.od.ua/ Лучший сайт с доставкой еды на дом.