«На Масляну головне – слухатися жінок!» Віктор Бронюк – про секрети подільських шкварок і українських традицій

«На Масляну головне – слухатися жінок!» Віктор Бронюк – про секрети подільських шкварок і українських традицій

З нагоди Масляної, яка стартує сьогодні і триватиме до 1 березня, лідер гурту «ТІК» поділився власними сімейними традиціями, а також фірмовими рецептами оригінальних зелених млинців і трьох найсмачніших соусів, які вразять усіх.

Про цінність «Бабського тижня»

- Не всі знають, але насправді в Україні у Сирний тиждень перед початком Великого посту, традиційно готували вареники. Масляна і млинці – це більше російська традиція, яка свого часу нам була нав’язана. В українців же цей період колись називався Колодієм і, що ще цікавіше — Бабським святом. Протягом цього тижня всі наші чоловіки повинні були слухати своїх жінок, щоб ті не «вчудили». І як на мене, сьогодні — найкращий час, щоб ми, українці, почали відроджувати власні прадавні традиції. Тому найперше, що б мені хотілося порадити всім під час Масляної, – слухатися своїх жінок! Нехай вони вже зараз відчують, що весна наближається! – зазначає Віктор Бронюк.

Про власні сімейні традиції

Відео дня

- Масляна – свято гарне, але про нього, чесно кажучи, я дізнався вже у старшому віці. У моїй родині його особливо не відзначали: зимових опудал не спалювали, гори млинців не випікали. На Поділлі цьому святу взагалі не надають якогось надвеликого значення, хоча й печуть свої неповторні млинці, зокрема, у південних районах Вінницької області обов’язково додають до сиру кріп.

Найтепліший спогад для мене – це особливі млинці, які готували мама з бабусею. За начинку вони брали солоний домашній сир і шкварки - виходила неймовірна смакота, яку не порівняти ні з чим! Ситні, смачні, ароматні - саме ці млинці для мене донині залишаються номером один!

Шкварки на Поділлі – це взагалі особлива тема і любов. У нас у різних районах Вінниччини навіть досі тривають «війни вареників»: господині змагаються, чиї вареники із солоним сиром кращі. І хоч рецепти майже однакові, головне – як саме подаються шкварки і засмажки. Одні нарізають шкварки мілко, як сірники, інші навпаки – готують надзвичайно крупні, із почеревини та з великою кількістю цибулі.

Фірмові рецепти

- Вдома найчастіше я готую млинці з грибами і зеленню, для дітей - з варенням чи домашнім сиром. А оскільки млинці – та універсальна страва, яку можна комбінувати будь з чим, ми у родині взагалі любимо, напекти тарілку млинців і приготувати декілька різних начинок, щоб кожен міг сформувати смакоту за своїм бажанням.

Млинці сьогодні готують на чому завгодно, але я, наприклад, не визнаю усіх цих експериментів із кефіром і вершками. Найбільше люблю класику: готую на свіженькому молоці, з яєчками та мукою. Ну і вже не раз пересвідчувався: щоби млинець не став поперек горла, найголовніше - готувати з душею! Лише та їжа, що приготовлена з настроєм і спожита у гарному товаристві, смачна і корисна.

Мій фірмовий рецепт - не тільки смачні, але й дуже гарні й корисні зелені млинці зі шпинатом.

Складові є у всіх на кухні: 1 склянка молока, 1 склянка борошна, півсклянки води, 250 грам шпинату, 3 яйця, 50 мл соняшникової олії, 1 столова ложка цукру, дрібка солі.

Найперше потрібно подрібнити шпинат з водою у блендері до однорідності. Додати яйця, сіль, цукор і ще раз перемішати. Додати молоко, борошно, масло і ретельно перемішати. Відставити на 30 хвилин.

Випікати млинці зі шпинатом на розігрітій сковороді. Коли все готово, викласти гарненько на тарілку і подавати зі сметаною або сиром, особливо підходить, як на мій смак, зернистий або кисломолочний сир.

Ось ще один свіженький цікавий рецепт - млинці з гарбузом і апельсином.

Знадобиться: 2 склянки борошна, 1 склянка гарбузового пюре, 350 мл молока, 2 яйця, 3 ст.л. цукру, цедра апельсина, дрібка солі і соди, рослинна олія.

Готується все дуже просто. Потрібно збити яйця з цукром, додати гарбузове пюре й перемішати. Додати сіль, соду і апельсинову цедру. Помішуючи, додати борошно та молоко. Випікати млинці на розігрітій сковороді, додавши трохи олії. Смачно їсти зі згущеним молоком, сметаною чи джемом.

ТОП-3 улюблених соусів

- Усім, хто хоче додати стравам оригінальний, насичений смак, рекомендую здивувати домашніх не лише цікавими начинками млинців, а й різноманітними соусами, які додають особливих ноток будь-якій страві. Соуси - справжня знахідка для кулінарії! Лише декілька хвилин і страва смакує, як у кращому ресторані.

Особисто я дуже люблю соус з лимоном, пармезаном і гірчицею, який готується за лічені хвилини. Беремо 1 лимон, розрізаємо його навпіл, вичавлюємо сік. До отриманого лимонного соку додаємо 3-4 столові ложки тертого пармезану і 3 чайні ложки гірчиці (краще – діжонської у зернах, але можна і звичайної меленої). Взявши ложку, перемішуємо все до однорідної маси і корисний та пікантний соус готовий!

Для млинців з м’ясом та взагалі будь-яких м’ясних страв рекомендую  наступний варіант соусу. Беремо 1 банку звичайного краснодарського соусу будь-якого виробника, наливаємо його у тарілочку і додаємо дрібно нарізаний пучок свіжої кінзи. За бажанням можна ще додати трішки часнику й перцю. Все гарненько перемішати.

А ось ще один смачний варіант соусу, який також підійде до будь-яких овочевих і веганських страв. Беремо стебла селери, порізану моркву, огірочок, 200 г сметани (20 %-ної) і 3 столові ложки соєвого соусу. Перемішуємо все до однорідної маси.

Бажаю усім смачних, а головне – радісних і світлих свят!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Dorothy Williams

    Когда хочется чего-то необычного и вкусного я очень люблю заказывать тайскую еду https://wok.od.ua/  Лучший сайт с доставкой еды на дом.

  • З.А.Глядач
    Дурню,які шкварки на Масляну,яке м'ясо? М'ясо вже пройшло,на м'ясопусну неділю.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 30 червня по 7 липня, які ви могли пропустити 20:08 «Страх був лише за дітей»: історія кухарки Лариси, яка годує бійців 120-ї бригади ТрО 19:04 Палац Меринга у Старій Прилуці руйнується. Національну пам’ятку залишили без уваги і фінансування photo_camera 18:04 Не стало Віктора Насушного — досвідченого хірурга з Іллінців Від читача 15:10 Кінологічний центр — не розкіш, а потреба ! 17:34 Занедбана пам’ятка у Гущинцях: історія палацу княгині Абамелек на Вінниччині photo_camera 17:03 Етнолокація з душею: як на Вінниччині перетворили старий клуб на туристичну родзинку photo_camera 16:03 «Італійський брейнрот» атакує TikTok: бабусі в хороводах співають меми, а ШІ вигадує нових зірок інтернету play_circle_filled 16:00 HEARTBEAT LIVE: сольний концерт DOROFEEVA у Pirogov Sky 8 вересня (Новини компаній) 15:32 Як змінювалася Вінниця з 1796 по 1982 рік? Місто на історичних картах 15:12 У Вінниці організовують безкоштовний сплав на катамаранах для дітей Захисників 14:09 ТОП-5 оригінальних рецептів холодної кави, які варто спробувати вдома 13:31 Якби ви зустріли мера, що б ви у нього запитали? Ми запитали вінничан 13:04 У Гнівані відкрили модернізований дитсадок за підтримки ЄС play_circle_filled 11:56 На Хмельницькому шосе згорів легковик — відео. По області рятувальники ліквідували ще 15 пожеж play_circle_filled 11:34 «Квітки соняха»: у Вінниці відкривається група підтримки для тих, хто втратив рідних через війну 11:10 Б’ють по ТЦК: за тиждень — третій прицільний удар росії по центрах комплектування photo_camera 10:12 Вінничанка Лілія Бакар здобула срібло на Всесвітньому фестивалі української культури photo_camera 10:08 Укрзалізниця запускає «Паспорт мандрівника» для дітей — отримати можна у Вінниці play_circle_filled 09:42 «Нива» на останніх хвилинах контрольного поєдинку вирвала перемогу у «Буковини-2»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up