Пенсії, тарифи та нові правила для бізнесу. Що змінюється у жовтні для вінничан?

Пенсії, тарифи та нові правила для бізнесу. Що змінюється у жовтні для вінничан?
Сквер біля Європейської площі у Вінниці / Фото з архіву «20хв»
  • Другий місяць осені багатий на нововведення.
  • Людям поважного віку встановили щомісячні доплати до пенсії. Уряд вирішив змінити тарифи на електроенергію для населення.
  • А ще за 10 днів спливає термін, коли юридичним особам потрібно подати дані про своїх власників. Бо інакше буде штраф.

Ще у жовтні лікарняні відкриватимуть тільки в електронному виді. А інсулін додали в програму «Доступні ліки», що дозволяє отримати препарат за рецептом безкоштовно або з доплатою. Але давайте по порядку. Почнемо зі зростання пенсійних виплат.

Пенсії

У жовтні пенсіонерам, у віці 75−80 років, почнуть додатково виплачувати до 400 грн щомісяця. Тим, кому виповнилося 80 років, вже виплачують 500 грн доплати до пенсії щомісяця. Йдеться про ту категорію пенсіонерів, які мають відповідний страховий стаж (20 років для жінок і 25 років для чоловіків), повідомили у Мінсоцполітики.

Наступні підвищення пенсій плануються з 1 грудня, через зростання прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Отож, для пенсіонерів у віці від 65 років зі стажем 35 років для чоловіків і 30 років для жінок, мінімальна пенсія зросте до 2600 грн. А для всіх категорій пенсіонерів мінімальна пенсія зросте з 1854 до 1934 грн.

Відео дня

Тарифи

В цьому місяці почали діяти нові тарифи на електроенергію для населення. Якщо ваше споживання складає до 250 кВт на місяць, то будете платити 1,44 грн за кіловат-годину. Якщо ж обсяги споживання перевищують 250 кВт, то тоді ціна — 1,68 грн за кіловат. При цьому пільгова ціна не діятиме на перші 250 кіловат*годин. Це затверджує постанова уряду №589 від 11 серпня, повідомляють на сайті «Енера Вінниця».

Ціна на газ для населення також залишається незмінною, завдяки базовому річному тарифу. Його, з 1 травня, автоматично отримали всі, якщо не обрали інший тариф. Зокрема, для побутових споживачів «Вінницягаз збуту» діє ціна по 7,99 грн за куб газу. І такі розцінки будуть до 30 квітня 2022 року.

Ціни на опалення і гарячу воду протягом цієї зими зростати не будуть. Такої згоди дійшли «Нафтогаз», уряд та Асоціація міст України.

Засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, 30 вересня, на якому підписали меморандум про непідвищення тарифів / Фото: kmu.gov.ua

Раніше очікувалося, що в жовтні тарифи на тепло зростуть, в середньому, на 40%. Причина такого зростання — теплокомуненерго мають купувати газ для виробництва тепла за ринковими цінами, а на європейських ринках вартість блакитного палива сягнула майже 30 грн за кубометр, в перерахунку на нашу валюту.

Щоб компенсувати втрати від непідвищення тарифів, держава пообіцяла дотації містам, безперебійну поставку газу протягом опалювального сезону. А ще місцевим 

бюджетам, у 2022 році, будуть залишати на 4% більше з податку на доходи фізосіб та 13,44% акцизу з пального, передає урядовий портал.

Перехід на електронні сервіси у медицині

З 1 жовтня Україна повністю перейшла на електронні лікарняні. Оформлення всіх листків непрацездатності буде винятково з внесенням даних до електронної системи охорони здоров’я. Про це в телеграм-каналі повідомив голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я, меддопомоги і медичного страхування Михайло Радуцький.

— Повністю всі медзаклади Вінниці вже перейшли на е-лікарняні. Їх видають вінничанам. Працюють у такому режимі вони вже два місяці, — говорив директор департаменту охорони здоров'я міської ради Олександр Шиш. — Всі сервіси електронного формату мають на меті спрощення роботи лікарів. І так, на перспективу вони мають полегшити роботу. Але наразі цей сервіс не зовсім відпрацьований. 

Ще з 1 жовтня програма забезпечення інсулінами увійшла до переліку «Доступних ліків». Тобто, ці ліки можна буде отримати в аптеках безкоштовно або з доплатою за наявності електронного рецепта від лікаря, зазначили у МОЗ.

Для бізнесу

З 1 жовтня почав діяти наказ Мінфіна №13 від 21 січня 2016 року зі змінами, який вимагає вказувати в чекові номера акцизних марок з кожної проданої пляшки. За словами співвласниці столичного «Відьма-бару «Лиса Гора» Олесі Остафієвої, це ускладнює життя ресторанам та барам.

«Тепер при замовленні алкоголю офіціант повинен взяти відповідну пляшку, відсканувати штрих-код акцизної марки (а якщо немає сканера, а його зараз немає ні в кого, — вбити десятизначний номер вручну) і тільки після цього програма на планшеті відправить замовлення на бар, — пише Остафієва у своєму фейсбуку. — Якщо ж це коктейль і туди входять три алкогольні інгредієнти, то доведеться збігати до бармена, взяти відкриті пляшки і набрати номери акцизних марок з усіх трьох пляшок. І головне: нічого не переплутати — інакше штраф».

До 11 жовтня всі юридичні особи мають подати до держреєстратора дані про своїх власників (кінцевих бенефіціарів). Цього вимагає закон №361, який був прийнятий ще в 2019 році. За невнесення такої інформації передбачений штраф — 17-51 тисяча гривень.

Проте є винятки, кому не треба подавати звітність про власників: це політичні партії, профспілки, ОСББ, органи влади та інші, про що розлого розповіла юристка Наталя Амброзяк у наступному відео:

Додаткові вихідні у жовтні 2021

У 2021 році вінничани відпочиватимуть у жовтні 11 днів.

З 14 по 17 жовтня буде чотири вихідних поспіль — у зв’язку зі святкуванням в четвер, 14 жовтня, Дня захисників і захисниць України. Робочий день 15 жовтня переноситься на суботу — 23 жовтня. 

Решта сім вихідних будуть у суботу та неділю. Це 2, 3, 9, 10, 24, 30 і 31 жовтня.

 

Читайте також:

За які монети номіналом 25 копійок колекціонери платять тисячу гривень, а за які наполовину менше?

Жодних бланків. Пояснюємо, чи працюють е-лікарняні у Вінниці та інші деталі їх впровадження

«Це прорив, що дозволили пересадку органів». Запитали у вінничан про донорство після смерті

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up