Тарифи, дороги та забудова. За що відповідає місцева влада у Вінниці?

Тарифи, дороги та забудова. За що відповідає місцева влада у Вінниці?
Права та обов'язки місцевого депутата закінчуються межею Вінниці. Однак і тут є свої нюанси
  • У передвиборчих програмах партії обіцяють виборцю все: нові школи з дитсадками, дешеве житло, робочі місця та навіть армію за стандартами НАТО.
  • А от на що справді впливає місцевий депутат? І якою є його реальна робота? Розбираємося у тонкощах повноважень органів місцевого самоврядування.

Щоб завоювати підтримку виборців політики, традиційно, обіцяють зменшити тарифи та відремонтувати всі школи, садочки; створити нові робочі місця, побудувати доступне житло для молоді.

При цьому деякі осередки політсил «зазіхають» на державницький масштаб: обіцяють виборцям армію за стандартами НАТО, скасувати земельну реформу та заборонити гральний бізнес. Передвиборчі програми партій — ось тут.

Отож, що з цього може зробити міська рада, а що ні?

Відео дня

Що може влада на місцях?

Місцева влада зобов’язана діяти лише в межах повноважень, визначених Конституцією та законами, зазначає аналітик Центру спільних дій аналітик Олег Савчук.

Влада міста опікується власною інфраструктурою: може будувати й ремонтувати мости, дороги, тротуари, велосмуги, пандуси тощо. Може закуповувати муніципальний транспорт, встановлювати ціну вивезення побутових відходів, вартість проїзду в громадському транспорті. Тарифи на комуналку, за чинним законодавством, може змінювати Нацрегулятор НКРЕКП.

У сфері охорони здоров’я місцева влада визначає, де треба відремонтувати чи збудувати лікарню, призначати головних лікарів. Або закупити додаткове обладнання, як, наприклад, рентген, ПЛР-лабораторію тощо. Схожі повноваження у сфері освіти. Влада вирішує, чи потрібно будувати, ремонтувати заклади освіти; оплачує комунальні послуги, відповідає за кадрове забезпечення тощо.

І ще депутати міськради та виконком впливають на розбудову Вінниці: міська рада, перш ніж надати землю у власність чи в оренду, повинна проголосувати за таке рішення. Виконавчі органи міськради надають документи, що дають право на підготовчі та будівельні роботи, умови забудови ділянок та контролюють дотримання законодавства.

Створювати нові робочі місця не є прямою відповідальністю органів місцевої влади. Проте це можна зробити через збільшення штату комунальних підприємств. І також боротьба з корупцією — це завдання антикорупційних державних органів. Хоча влада на місцях може слідкувати за дотриманням антикорупційного законодавства.

Хто такий «місцевий депутат»?

Права та обов'язки місцевого депутата закінчуються межею Вінниці та приміських сіл, які увійдуть до нашої міської ОТГ після виборів, розказує депутат Олександр Зєрщиков.

— Заборона грального бізнесу, продаж сільгосп земель, вилучення газових мереж тощо — не є серед повноважень депутата, — говорить Зєрщиков.

Депутат Вінницької міськради 7-го скликання, який скоро має скласти свої повноваження, розказує, що місцева рада може перерозподіляти тільки один з п’яти мільярдів гривень, з яких складається бюджет Вінниці.

Більша частина коштів є захищеними видатками. Серед них, для прикладу, зарплати бюджетників. Депутати мають вплив тільки на бюджет розвитку, який сягає майже 1 мільярда гривень. 

— Тому людина, яку виборець обере до складу нової міської ради, буде розпоряджатися, умовно кажучи, 3-5 тисячами гривень кожного жителя Вінниці, які сплачені податками, — каже Олександр Зєрщиков. — І ось тут питання: а чи є у депутата мета або ідея, що можна зробити за ці кошти, щоб створити мешканцям свого округу та Вінниці найбільшу користь?! Ви, як виборець сьогодні, готові що вашими коштами (податками) буде розпоряджатися людина, номер якої ви поставите в бюлетені?

Депутат Зєрщиков з власного досвіду дає кілька роз’яснень виборцям, щоб ті краще зрозуміли, хто такий «місцевий депутат» і які у громади є важелі впливу:

Посада депутата міської ради — не оплачується. Вона є виключно на громадських засадах.

Депутатом не може бути безробітна людина. Ця людина має бути в бізнесі або заробляти достатньо коштів, щоб мінімум один-два дні в тиждень приділяти депутатській діяльності. Інакше — не може якісно виконувати свої повноваження.

Депутат не може бути «одним у полі воїном». Без команди обрана до міської ради людина не реалізує жодного пункту своєї передвиборчої програми.

Депутат не повинен займатися ремонтами дворів та багатоповерхівок навіть на своєму окрузі. Це робота численних комунальних підприємств та відповідних департаментів, в статутах яких чітко прописані обов'язки благоустрою та ремонту. Водночас депутат може разом з мешканцями контролювати якість виконаних робіт.

Для прийняття пріоритетних рішень на окрузі потрібно залучати людей. Разом з громадою можна визначати, наприклад, чи побудувати фонтан або заасфальтувати дорогу в мікрорайоні, чи можливо створити простір для навчання майбутніх велосипедистів. У епоху інформаційних технологій такі опитування треба робити в соцмережах та через електронні петиції.

Депутата можна відкликати з міської ради. Цим правом можуть скористатися його виборці чи місцевий осередок партії, якщо людина не виконує своїх обов’язків, не звітує за виконану роботу, порушила закон, що було доведено в суді та за інших причин. Процедура складна, довготривала і, на жаль, у Вінниці ще не було прецедентів, щоб люди «звільняли» депутата.

 

Читайте також:

Вибори-2020: про що треба знати перед голосуванням у Вінниці?

До міськради Вінниці ідуть кандидати від 18-ти партій. Інтерактивна мапа округів

Зійшли з дистанції. Три кандидати вирішили не боротися за посаду мера Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • И.С.

    Очень интересно, что Винничане оплачивают подоходный налог в винницкий бюджет, а обратно получают дулю без мака. Раньше от власти через систему жеков можно было хоть ремонт многоквартирных домов требовать, но потом благодаря стратегии Гросмана городские власти полностью переложили затраты на жильцов, а чтобы никто не думал писать петиции, то всех стали заманивать в ОСББ. В результате винничане просто платят дань команде и корешам Гройсмана.
  • Natik Natik

    Місцева влада відповідає тільки за деребан землі, бюджету , а так з них як з гуся вода .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up