Тарас у… гаражі. Скандал з пам’ятником Шевченку у Бершаді

Тарас  у… гаражі. Скандал з пам’ятником Шевченку у Бершаді
Володимир Зарічанський (ліворуч): -Мені соромно пред талановитим скульптором із званням народного художника України Сейфалддіном Гурбановим (праворуч), що його робота припадає пилюкою у гаражі
  • Невже не знайдеться мудра голова, яка допоможе «вивести» з гаража генія і пророка нашого народу?
  • До Дня незалежності у селі Війтівка планували урочисто відкрити пам’ятник Великому Кобзарю, але скульптура залишиться у… гаражі
  • Депутат облради Володимир Зарічанський  не тільки ініціював створення  пам’ятника, фінансував роботи, доставив його з Харкова з майстерні відомого скульптора, а далі…
  • Сільрада і меценат не можуть дійти згоди з місцем для скульптури
  • Чи не неприязні стосунки стоять на заваді загальній справі?

Навіть Великий Кобзар не може примирити «правнуків поганих» . У Війтівці ніяк не визначаться з місцем для пам’ятника. До Дня незалежності залишилося не так вже багато часу. Не встигнуть дійти згоди. Отож,  під час свята Тарас залишатиметься у гаражі, де зараз знаходиться скульптура. Замість того, щоб радіти такій величній обнові, у селі ділять місце для поета.

На те він геній, щоб бути в центрі

 Ініціатору і меценату скульптури Володимиру Зарічанському прикро, що так сталося. Каже, не може порушувати закон і на власний розсуд встановити пам’ятник у центрі села. На його думку, саме там має бути скульптура нашому генію і пророку. Саме до цього місця «прив’язував» пам’ятник відомий скульптор, народний художник України доцент кафедри скульптури Харківської державної академії дизайну та мистецтв Сейфалддін Гурбанов. Сільська рада має з цього приводу іншу думку. Місцем для пам’ятника визначила  подвір’я місцевої школи. Про це повідомила журналісту сільський голова Війтівки Марія Замкова.

-На те він і геній, щоб бути у центрі, - заперечує пропозицію керівника громади Володимир Зарічанський, він є депутатом облради. – Геній має бути у центрі всього - нашого життя, подій і, зрозуміло, у центрі села. Мені пояснюють, що там вузькі сходи, буде тиснява, коли зберуться люди. Я готовий реконструювати площу. Розширити сходи. Зробити їх такими, як були раніше, замінити плитку….

Відео дня

На думку Володимира Зарічанського, таке питання мало б вирішуватися на сході села. За його словами, у Війтівці проживає  4,5 тисячі мешканців. А рішення прийняли трохи більше десяти депутатів.

-Володимир Зарічанський (праворуч) у майстерні народного художника Сейфалддіна Гурбанова

-Це несправедливо, - розповідає пан Володимир. – Ті з людей, які до мене звертаються, переконані, що місце для пам’ятника у центрі села. Будемо добиватися громадського обговорення. Знаю думки багатьох односельців, тому упевнений, що громада підтримає мою пропозицію. На сесії мені постійно затуляли рота, не дали можливості висловити до кінця свої думки, тому наполягаю на скликанні загальних зборів громади. Зрештою, саме у такий спосіб мають вирішуватися важливі питання.  

Як пояснив співрозмовник, він звертався письмово до сільського голови з проханням виділити місце для пам’ятника Шевченку у центрі села біля Будинку культури. На його думку, депутати мали б обговорити питання і вирішити: надати дозвіл на встановлення пам’ятника у пропонованому місці,  чи не надати. Вони вчинили інакше.

Не можна ставити на місці ідола

-В останній день липня у нас відбулася сесія сільради і депутати визначилися з місцем для Шевченка, - каже сільський голова пані Замкова. – На зібранні було 18 з 22-х депутатів. З них 13 висловилися за те, щоб пам’ятник був на шкільному подвір’ї. Проти голосували завуч і двоє вчителів, які є депутатами сільради. Чому? Не знаю, мені їхня позиція незрозуміла. Рішення прийнято. Про це повідомили підприємця Зарічанського. Нехай встановлює. Які проблеми?

Сільський голова декілька разів наголошує, що рішення колективне. Вона особисто також його підтримує. Каже, у них велика школа, навчається 500 учнів. З часом буде ще більше. У Війтівці передбачено створення опорної школи. Скульптура стала б окрасою великого подвір’я. Тут  можна б проводити Шевченківські читання, інші заходи.

-Зарічанський пропонує центр села, біля Будинку культури, - продовжує сільський голова. – Там круті вузенькі сходи залишилися після того, коли зняли пам’ятник Ленніу. Там уклін і вузька доріжка. Дехто з депутатів говорив, що Шевченку не місце там, де стояв ідол, мається на увазі пам’ятник Леніну.

За словами голови, Зарічанського запрошували на сесію. Надали слово. Щоправда, пояснює співрозмовниця, він прийшов не сам, а з людьми. Вони вигуками намагалися зірвати сесію. «Кращого місця для пам’ятника,  ніж шкільне подвір’я, у селі нема, - зазначає Марія Замкова. – Там пам’ятник було б добре видно з дороги. Постать поета сприяла б патріотичному вихованню учнів. Я йому казала на сесії, Зарічанський, постав пам’ятник біля школи і тебе через сто років згадуватимуть люди.  

 -А ви особисто розмовляли з ним з цього приводу? – запитую сільського голову.

-Ми вже два роки спілкуємося тільки листами, - каже пані Замкова.

З’ясовують, звідки у депутата гроші

Володимир Зарічанський повідомив журналісту про кримінальне провадження, відкрите за фактом недостовірних даних у декларації про його доходи. Каже, дізнався про це випадково, бо ніхто його не інформував з цього приводу.

Пан Зарічанський виділяє немало коштів на благодійну діяльність. Підтримує дітей, одиноких людей літнього віку. Фінансував спорудження спортивних майданчиків біля школи і власного магазину у Війтівці. Через майданчик біля магазину йог оштрафували на 20 тисяч гривень. Пояснює це тим, що сільрада так само не надавала можливість обладнати його. Адмінпокарання мотивували порушенням плану села. Хоча він не впевнений, що такий документ взагалі існує.  Чоловік здогадується, чому він у немилості в сільської і районної влади. Перебиває хліб декому з нині чинних депутатів Верховної Ради і тим, хто вже бачить себе під куполом у Києві. В обласній раді Зарічанський представляє «Свободу».  На його думку, це ще одна причина встромляти палиці в колеса в його роботу у проведенні благодійних акцій.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Антон Петров

    Движняк в болоте... ))
  • Иванов Иван

    пышыте там де идол стояв скоро будеты той памятник в зад цылуваты як и Брежнева
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up