«Такого масштабу ще не було» Як Вінниця святкуватиме 100-річний статус столиці УНР (ПРОГРАМА)

«Такого масштабу ще не було» Як Вінниця святкуватиме 100-річний статус столиці УНР (ПРОГРАМА)
  • Виставка військової техніки, відтворення бою армії УНР проти Червоних військ, лекції, концерти та понад 200 запрошених гостей.
  • З 10 по 14 жовтня у Вінниці відбудеться четвертий Всеукраїнський фестиваль військово-історичної реконструкції «Вінниця — Столиця УНР».
  • Організатори обіцяють ще більше піротехніки та понад 200 запрошених гостей-реконструкторів.

Сьогодні, 3 жовтня, відбулась прес-конференція, на якій організатори розповіли про те, як проходитиме фестиваль та показали програму заходів.

— Наш фестиваль поки не є ювілейним, сподіваємось, що наступного року дійдемо до п’ятирічки й теж будемо вас дивувати, але четверта річниця — це також доволі важлива дата, бо маємо 2019. А значить мусимо говорити й свідчити про дуже важливий 100-річний столичний статус. Ми знаємо, що Вінниця кілька разів мала почесний, частково і трагічний статус тимчасової столиці. Але 2019 рік є сторіччям, тому хотілось би його відзначити по особливому, — каже реконструктор, директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен. — Мабуть, вперше фестиваль має кількаденну тяглість та декілька складових. І мілітарну, і чи не вперше — розгорнуту потужну освітню складову.

Святкування розпочнеться у четвер, 10 жовтня, з відкриття виставки моделей техніки першої чверті ХХ століття, яка проходитиме у Музеї моделей транспорту. Там же відбудеться публічна лекція про панцирну міць доби української революції. Ввечері на екранах кінотеатру «Родина» вийде анонсований ще два роки тому художній фільм режисера вінничанина Валерія Шалиги «Таємна операція». Нагадаємо, під час зйомок мав робочу назву «Замах на Петлюру» і присвячений тій добі. У рамках фестивалю відбудеться декілька безкоштовних показів фільму.

Відео дня

11 жовтня відбудеться презентація книги підготовлену вінницькими авторами «Біографічний словник УНР», про біографії діячів тієї доби пов’язаних з Вінницею та областю. Та презентація батальної картини відомого українського художники-бателіста Артура Орльонова «Звільнення Вінниці. 1919 рік». Цього дня також відбудеться презентація двох праць українських науковців. Одна про репресованих міністрів доби УНР, інша книга — про президента УНР, уродженця Вінницької області Андрія Лівицького. Увечері вінничан чекатиму на лекції про велорух початку ХХ століття у Вінниці часів української революції.

— Наш фестиваль свого роду є руйнівником міфів, тому що часто говорять що фестиваль реконструкції це тільки стріляти, а не говорити про щось, — каже реконструкторка, співробітниця Центру історії Вінниці Олеся Коваль. — І також, що реконструкція — це справа чоловіків, а не жінок. У цьому випадку ми теж намагаємось побороти цю думку, тому що насправді для жінок у цій темі та цій сфері є місце, як і було відведено у роки Української революції. Про що ми, мабуть, і розкажемо на нашому фестивалі. Хотілось би наголосити на тому, що вперше Вінниця столиця УНР цьогоріч має таку розширену програму, яка містить й освітні заходи, і заходи розважального типу. Ми сподіваємось, що кожен з відвідувачів фестивалю знайде у цій програмі щось собі до душі.

Головний день — 12 жовтня. У цей день відбудеться презентація двох виставок техніки: історичної військової техніки тієї доби та сучасної техніки Збройних сил. Також екскурсійні прогулянки ретро вагоном «Столичний трамвай», лекція про жіночу моду тієї доби, виступ автентичного гурту «Чорноморці», який спеціалізується на чоловічій пісенній традиції, урочиста хода захисників України та військово історична реконструкція. Як і минулого року вона відбуватиметься у центральному парку, поряд з кіно концертним залом «Райдуга» та локацією парку «Міні Вінниця». Потім вінничани зможуть долучитись до танцювальної складової свята.

За словами організаторів фестивалю, цьогоріч, за попереднім списком, зареєструвались майже 200 учасників з усієї України.

— Іноді виникають питання для чого це відбувається, що ми цим показуємо, — розповідає реконструктор, голова ГО «Жива історія» Віталій Головенько. — Я б хотів наголосити на тому, що те що відбувається зараз — відлуння того, що відбувалось 100 років тому. Це якісь невивчені уроки, події які були задавнені, проблеми, які були невирішені тоді й зараз вони все одно впливають, нікуди ми від цього не дінемось. Військово-історична реконструкція один зі способів провести щеплення для людей — нешкідливий вірус, який може нагадати організму, що треба трохи активізуватись і боротись з хворобою. Тому реконструкція, хоча комусь це може здаватись якимось розважальним заходом, ми до цього так не ставимось.

Олександр Федоришин наголосив на тому, що цьогорічний вінницький фестиваль військово-історичної реконструкції «Вінниця — Столиця УНР» присвячується пам’яті Олександра Марківа, реконструктора Армії УНР, старшого лейтенанта Національної гвардії України, який загинув 27 вересня в зоні ООС на Світлодарській дузі в бою з російськими терористами.

— Ми б хотіли цьогорічний фестиваль присвятити Сашкові Маркову й усім іншим хлопцям і дівчатам реконструкторам, які загинули і під час Революції гідності і під час теперішньої російсько-української війни, яка триває, — розповідає Олександр Федоришен.

Читайте також: 

Тест: Де У Вінниці сиділи міністри за часів УНР?
Історія міста: рівно сто років тому Вінниця стала тимчасовою столицею УНР
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Інна

    На днях міста, відкриттях і закриттях фонтану та інших Днях святої домки процвітає стихійний базар, торгівля з землі всякими сувенірами. І карманників багато. Прошу слідкувати за порядком!
  • Інна

    Кого не спитай ніхто не пам'ятає УНР у Вінниці. Бабусі 1900-10 рр. народження нічого не змогли пригадати. Тепер їх немає, але пенсіонери 20-30-х рр народження теж нічого не знають. "А был ли мальчик"?
  • Anonymous

    Бенкет під час чуми.
  • Сашок. С.Корпан.юк.

    Андре́й Никола́евич Ливи́цкий (9 апреля 1879, Лепляво, Полтавская губерния[1] — 17 января 1954, Карлсруэ) — украинский общественный и политический деятель. Первый президент УНР.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up