Свято наближається: найкращі рецепти смачних десертів до Різдва

Свято наближається: найкращі рецепти смачних десертів до Різдва
  • На Різдво традиційно готують багато солодощів. Зазвичай це кекси, штруделі, пироги, торти і пряники.

Ми поділимося рецептами смачного і красивого домашнього печива.

Рецепт «Різдвяного штолена» від вінничанки

Тісто має декілька разів підійматися: рецепт «Різдвяного штолена» від вінничанки

 Фото та відео зі сторінки Карини Марченко

Відео дня
  • До свята Різдва майже три тижні. Тож час навчитися випікати святковий пиріг, який потребує кропіткої роботи, але смакота виходить.
  • Ловіть рецепт «Різдвяного штолена» від вінничанки Карини Марченко.

— Дуууже довгий рецепт, одразу попереджаю, бо тісто декілька разів має підійматися. Я півночі вчора з ним гралася... Але якщо не маємо, що робити без світла, то якраз тривалий процес відволікає. Сама випічка займає хвилин 40-45, до години, яка в кого духовка... І дуже багато цукрової пудри треба, три упаковки в мене пішло, — зазначає вінничанка Карина Марченко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Інгредієнти

Вінничанка поділилась рецептом на три середніх штолени по 500-600 грам або два великих.

Опара:

  • дріжджі — 15-20 грам
  • молоко трохи тепле — 150 мл
  • цукор — 1 столова ложка
  • борошно — 100 грамів

Тісто:

  • 2 яйця кімнатної температури,
  • вершкове масло 82% — 150 грамів розігріти, щоб рідке,
  • вершки або домашня сметана — 50 грамів
  • цукор — 80 грамів,
  • ванільний цукор —  1 пакетик,
  • сіль —  0,5 чайної ложки,
  • борошно —  450-470 грам +/- ще грам 50, скільки візьме.

Також буде потрібно ще:

  • вершкове масло розтоплене — грам 100-150, щоб змастити,
  • цукрова пудра — 300 грамів.

Також підготуйте пергамент для загортання, нитку, декор для готових штоленів.

Рецепт

Для опари у великій мисці змішуємо молоко + цукор + дріжджі + мука ( в такій послідовності). Замішуємо вінчиком до стану рідкого тіста, як на млинці.

Накрили рушником — і в тепле місце на 40 хвилин.

В окремій мисочці змішуємо тепле розріджене вершкове масло + 2 яйця + вершки (або сметана) + цукор, ванільний цукор, сіль. Збиваємо міксером, щоб цукор розчинився.

До опари додаємо цю суміш, перемішуємо.

Поступово додаємо туди борошно, замішуємо лопаткою, потім руками. Місимо десь хвилин десять. Знову накриваємо і тримаємо в теплі ще 40 хвилин.

Додаємо до тіста мигдаль, фундук та суміш сухофруктів з ромом та спеціями.

Перемішуємо тісто і начинку злегка, щоб усе змішалося. Знов у тепле місце на одну годину. Через годину тісто обминаємо, ділимо на три частини.

Розкочувати кожну частку у прямокутник товщиною 2 см й скрутити обережно у ковбаски такі чи як рулет. Залишаємо тільки вільний краєчок десь на 1,5- 2 см.

Кладемо на деко, застелений пергаментом. Сформуйте із пергаменту «роздільники», щоб штолени не злиплися. Кладемо туди штолени. І знову вистоюємо ще хвилин двадцять.

Нарешті можна пекти! В духовці на 160-170 градусів близько 40 хвилин.

Гарячі штолени промащуємо вершковим маслом з усіх боків, ретельно, без просвітів, від цього залежить збереження штолену. І так само обсипаємо з усіх боків максимально цукровою пудрою. Даємо вистигнути. Потім залишається загорнути штолени так само з цукровою пудрою в пергамент.

Зав'язуємо гарненько і лишаємо в прохолодному темному місці на три тижні, до Різдва.

Імбирне печиво на Різдво

Час приготування: 2 години

Інгредієнти:

  • 125 г вершкового масла
  • 100 г цукру
  • 125 мл меду
  • 1 жовток
  • 375 г борошна
  • 1 склянка цукрової пудри
  • Сік 1 лимона
  • 1 ч.л. сухого імбиру
  • 1/2 ч.л. кориці
  • 1/2 меленої гвоздики
  • 1 ч.л. соди
  • Кондитерські фарби, посипка, драже – для декору

Спосіб приготування:

  1. Збийте масло з цукром. Додайте мед, жовток і ще раз гарненько збийте. Всипте борошно, прянощі і соду. Замісити тісто і поставте в холодильник на годину.
  2. Розкачайте на аркуші пергаментного паперу охолоджене тісто і виріжте чоловічків. Обережно перенесіть папір з чоловічками на деко.
  3. Випікайте в духовці 10 хвилин при температурі 180 ° С. Дайте печінкою охолонути.
  4. Приготуйте глазур. З'єднайте цукрову пудру з лимонним соком і добре перемішайте.
  5. Розділіть глазур на кілька мисочок, в кожну додайте по краплі кондитерських фарб.
  6. Відріжте куточок у одноразового пакета, закладіть в пакет глазур і видавлюйте її, прикрашаючи печиво. Поки глазур не застигла, присипте її драже.

Дивіться відео «Найкращі різдвяні десерти різних країн»:

Печиво на ялинку

Час приготування: 1 година

Інгредієнти:

  • 175-185 г борошна
  • 65 г масла або рослинно-вершкової суміші
  • 60 г цукру
  • 1 яйце
  • 2 ст. ложки лимонного соку
  • Різнобарвні карамельні цукерки

Спосіб приготування:

Просійте в миску борошно, додайте яєчний білок, лимонний сік, цукор і рослинно-вершкову суміш. Розітріть руками і замісить тісто. Скачайте в кулю, загорніть в харчову плівку і покладіть в холодильник на 15-30 хвилин.

Підготовлене тісто розкачати, виріжте формами печиво і акуратно перекладіть на деко, застелене пергаментним папером.

За допомогою коктейльної трубочки виріжте отвори, щоб готові печива можна було повісити на ялинку. Ковпачком від фломастера або кришкою від пляшки виріжте отвори на самому печиво.

Поставте деко з печивом в духовку, розігріту до 180 °С, на 4-5 хвилин.

Дістаньте печиво з духовки і змастіть жовтком, змішаним з водою. В отвори насипте дроблення різнокольорову карамель і знову поставте в духовку. Коли карамель розплавиться, а печиво придбає золотистий колір, дістаньте з духовки і дайте печінкою охолонути, щоб карамель добре застигла.

Акуратно зніміть з пергаменту і протягніть стрічки.

Печиво з грецькими горіхами

Час приготування: 45 хвилин

Інгредієнти:

  • 150 г борошна
  • 100 г цукру
  • 100 г масла
  • Сіль
  • 1 крапля мигдального екстракту
  • Кориця
  • Ваніль
  • Імбир
  • Кардамон
  • 75 г мелених волоських горіхів
  • 1 яйце

Спосіб приготування:

Борошно змішати разом з цукром, сіллю і прянощами. Додати нарізане кубиками холодне масло і розтерти руками або збити в комбайні.

Додати мелені горіхи, яйце і замісити тісто. Поставити його в холодильник мінімум на півгодини. Розкачати на присипаної борошном поверхні в пласт товщиною близько 5 мм. Вирізати за допомогою формочок печиво.

Викласти на застелене пергаментом деко і випікати при 180 ºС протягом 10-15 хвилин.

Готове печиво остудити, прикрасити шоколадною глазур'ю і половинками волоських горіхів.

 

Читайте також:

Найсмачніша страва: готуємо київську котлету за традиційним рецептом

Смачні вихідні: Клопотенко показав, як приготувати млинці на кефірі

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up