Суворовське перейменували на Подільське. Громада не погодилася назвати села так, як їй пропонували

Суворовське перейменували на Подільське. Громада не погодилася  назвати села так, як їй пропонували
Жителі села Суворовське більшістю голосів обрали нову назву для свого населеного пункту - Подільське, відновити колишню назву села не захотіли.
  • Ще два населені пункти у Тульчинській громаді позбулися назв, що славили російську імперію.
  • З якими назвами люди не погодилися і які запропонували

Російська імперська символіка була присутня у назвах двох населених пунктів Тульчинської громади селі Суворовське та хуторі хуторі Пестеля. На загальних зборах громади 13 березня 2024 року вирішили змінити назви.

Загалом зібралися 148 людей. Обговорення відбувалося емоційно.

Як розповів «20 хвилин» один з учасників, вони не погодилися з тими назвами, які їм пропонували з Вінниці і Києва.

Відео дня

«Якби вони були підходящі, то люди б підтримали і проголосували, але громада не вважала, що це буде правильне рішення, тому відхилила його», — каже співрозмовник.

Нагадаємо, Інститут національної пам’яті пропонував перейменувати село Суворовське на Війтівку, а хутір Пестеля — на Кільцівку. До речі, назву Війтівка село мало до червня 1946 року. Саме тоді його перейменували на Суворовське, а сільраду назвали Суворовська замість Війтівська.

Учасники зборів відхилили ідею повернення до старої назви. Щоправда, не всі. Були такі, які голосували саме за цю назву. Втім, більшість підтримала іншу пропозицію. Таким чином Суворовське стало Подільським. Хутір Пестеля має менш милозвучну назву — Кільтява.

Як зазначила присутня на зборах народний депутат України Ларсиа Білозір, були враховані не лише історичні назву, а й емоції людей, які живуть і працюють на цій території. У нових назвах взято до уваги самобутність краю і його історію.

Тепер рішення громади має затвердити місцева рада, тобто Тульчинська громада, а тоді документи передадуть до Верховної Ради. Після затвердження документів можна буде змінити таблички при в’їзді до названих населених пунктів. Втім, це можна робити вже зараз, аби зміни відбулися без затримки часу на їх виготовлення.

Суворовське має свою гарну історію. Наприклад, тут проживав Микола Леонтович і його батьки. У колишній Війтівці він працював, виношував у серці мелодії, які нині зачаровують любителів музики у багатьох країнах світу. Вдячні мешканці встановили у селі пам’ятник композитору.

Гарна природа, вражає кожного, хто приїздить сюди. На відміну від багатьох сільських населених пунктів, у Суворовському є молодь. Зберегли школу, дитячий садок, медичні заклади.

У громаді нараховується 2150 людей.

Суворовське має свого Героя України. Тут народився Дмитро Тодоров, який став офіцером спецназу і нині боронить країну на Авдіївському напрямку.  

 

Читайте також:

Хліб для фронту буде пекти переселенка з Криму. Пекарню відкриє на виграний грант

П'ять років ув'язнення отримав любитель «руського миру» з Вінниччини

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Peter

    Славних прадідів великих правнуки погані.
  • Poberegne

    Дуууже довго збиралися...кацапів чекали-виглядали?

    Peter reply Poberegne

    Вас .в, все життя мріяли.
  • G.A.I.

    Гниди корумповані.
    Як розбиті дороги та срач не перейменуй, це все одно, розбиті дороги та срач.☝️
  • olha

    Перейменування населених пунктів це найголовніше питання зараз!????

    Inna reply olha

    Деколонізація не чули, ні? Це важливіше, ніж може здаватися

    olha reply Inna

    А про війну ,певне,ви не чули

    Inna reply olha

    Точно, як це я не подумала🙈(ні).  А про причини, які призвели до цієї війни ви мабуть і не здогадуєтесь. "какая разніца" в дії

keyboard_arrow_up