Студентку водили по коледжу і критикували зовнішній вигляд. Тепер це справа поліції

Студентку водили по коледжу і критикували зовнішній вигляд. Тепер це справа поліції
  • Неналежний зовнішній вигляд і тату студентки стали причиною того, що сьогодні, 25 квітня, в коледжі будівництва, архітектури і дизайну працює ювенальна поліція.
  • Хоча ні. Причина — аудіозапис, на якому класний керівник привселюдно критикує зовнішній вигляд неповнолітньої дівчинки.
  • А ще був допис її мами на сторінці в фейсбуці, який викликав купу емоцій і майже 500 коментарів.

Поліні через кілька днів виповниться 15 років. Вона студентка коледжу і сьогодні не пішла на пари, а зачинилась в кімнаті гуртожитку. Тому що за вчора її вже прилетіло від одногрупників, які побоюються «зіпсованого настрою» вчителів і можливої помсти на сесії...

А вчора в Поліни був поганий день — класний керівник зробила зауваження про те, як виглядає дівчинка, просто перед усією групою студентів. Потім згадала історію про напіввивалені сідниці (і вульгарні жарти з вуст якогось чоловіка, який зайшов на пари і побачив ті сідниці — авт.). Потім дівчинку наче на ярмарку почали водити по іншим викладачам, щоб ті оцінили її татушки і неінтелігентний одяг.

Поліна це все пережила. Потім розплакалась і зателефонувала мамі.

Відео дня

Розмови не вийшло

— Я зателефонувала класному керівнику доньки, але спільної мови ми не знайшли, — розповідає Альона Дяченко, мама Поліни. — Спочатку вона мені розповідала, що просто турбувалась за Поліну, бо та була легко одягнена, і не було жодних жартів про сідниці, і жодних спроб приниження. Але в мене був аудіозапис, і там ані слова про погоду... Тому розмова пішла в інше русло — вчителька сказала мені, що я базарна баба, і взагалі маю бути вдячна, тому що начебто кинула дитину напризволяще і за нею мусять доглядати вчителі (аудіозапис ціє розмови теж є, — авт.). З адміністрації коледжу мені ніхто не дзвонив.

Сім’я Поліни живе в Броварах, а дівчинка приїхала до Вінниці на навчання. Мама все запитує: це означає кинути дитя напризволяще? За місцем проживання Альона Дяченко написала на вчительку заяву в поліцію. Її мали передати на вінницьку поліцію. Але вінницька поліція вийшла на маму і коледж не через її звернення, а через пост в фейсбуці, який набрав розголосу.

Чому розголос?

— Коли дочка зателефонувала, то в першу чергу я попросила її сфотографуватись у вбранні, в якому вона прийшла на пари, — розповідає жінка. — Вона була в блузці на бретельках і штанах.

Крім того, за словами Альони Дяченко, вчителька повела її дочку по іншим викладачам і навіть до прибиральниці, показуючи як неналежно вона виглядає, наказувала показувати тату (в її доньки є татуювання), зробили такий собі круг пошани.

— Коли телефонна розмова з вчителькою не склалася, вона мені сказала, що тепер моя донька нормально навчатись не буде, — говорить мама дівчинки. — Я запитала: «А до чого тут навчання, якщо ми з вами спілкуємось щодо певної ситуації. І взагалі, якщо у вас були якісь претензії до її одягу чи татуювань, варто було зателефонувати мені. І ми б це вирішували між собою, а не публічно».

— Ні, ні, потрібно було саме публічно, — відповіла мені вчителька.

— Ну, якщо ви так вирішили, то буде публічно, — кажу я.

— Добре, — відповіла вчителька.

І Альона Дяченко написала пост в фейсбуці в групі «Батьки SOS».

Конфлікту не було?

За словами Наталії Бондарчук, директора вінницького фахового коледжу будівництва, архітектури та дизайну, зараз цим питанням займається поліція і потрібно буде почути її висновки. Але директор не розуміє, чому мама дівчинки написала пост в фейсбуці, а не звернулась до адміністрації коледжу.

Сьогодні в коледжі була поліція, вислухала класного керівника, окремих студентів. З дозволу мами, представники ювенальної поліції, соцпрацівники і дитячий психолог пішли розмовляти з дівчинкою.

— Від мами скарг не надходило, лише допис в односторонньому порядку, який ми прочитали, — говорить директор коледжу Наталія Бондарчук. — І за словами класного керівника, конфлікту взагалі не було. Дівчинка тиждень хворіла і не ходила на пари. Минулої п’ятниці вона відпросилась, бо їй було погано. В понеділок прийшла в майці на бретельках, а в нас опалення немає, в коледжі холодно. То дівчинці було сказано, зі слів класного керівника: «Ти ж тільки хворіла, чого так прийшла». А вона відповіла: «Сьогодні я почуваю себе добре». Як такого конфлікту не було, і діти так само кажуть. Чому він виник — будемо розбиратися.

Також директор коледжу зазначила, що адміністрація вислухала позицію класного керівника, яку вважають досвідченою та адекватною людиною. А стосовно дівчинки, директор сказала, що та не відмінниця, навчається в міру своїх можливостей, отримує стипендію, трішки пропускає, але це тому що вона хворіла.

А щодо можливих проблем в навчанні, які можуть виникнути у дівчинки чи в її одногрупників директор коледжу каже: «такого не може бути».

— Класний керівник викладає в них лише один предмет, і є багато інших предметів, які викладають інші викладачі, — каже Наталія Бондарчук. — А врешті студентів взагалі, які можуть бути проблеми, це, знаєте, віє з такого далекого минулого. Є група, є викладачі, є критерій оцінювання знань, є роботи, які студенти мають виконувати. Кожен зараз вчиться за себе і кожен студент виборює свій бал і свій рейтинг для того, щоб отримати стипендію. Коли студенти здають сесію, кожен думає за себе, а не за інтереси групи. І як це в групи будуть проблеми? І цей конфлікт на рівному місці, який навіть не можуть визначити, як конфлікт. В групі 25 студентів, діти різні, і ми розмовляли з ними, багато хто не побачив в тому конфлікту — а вона побачила. Ну подивимось, що скаже поліція.

Але в ювенальній поліції повідомили, що робити якісь висновки ще зарано. А мама тим часом слухає, як опитують її доньку і каже: «Поліція продавлює лінію, що вчителька добра і хороша, просто ми не так все зрозуміли».

За себе потрібно боротися

За словами адвоката Аліни Шеремет, викладачу просто не вистачає вихованості і людяності. Але тим не менш… Цитуємо коментар адвоката про цю ситуацію: 

— Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за булінг (ст. 173-4 КУпАП), — розповідає адвокат. — Булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, карається штрафом від 850 грн. до 1700 грн. або громадськими роботами на строк від двадцяти до сорока годин.

Також цією ж статтею передбачена відповідальність за Неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу, що карається штрафом від 850 грн. до 1700 грн. або виправними роботами на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.

У даному випадку треба повідомляти поліцію про вчинення відносно дівчини адміністративного правопорушення — булінгу, можна повідомити за телефоном. Звертатися із письмовою заявою потрібно до Вінницької поліції, адже рішення за протоколом про адміністративне правопорушення — булінг прийматиме суд за місцем вчинення правопорушення.

Якщо є відео- та аудіофайли на підтвердження вчинення правопорушення, то їх потрібно додати як докази до заяви про вчинення адміністративного правопорушення для підтвердження його вчинення.

 

Читайте також:

Психолог, психіатр чи психотерапевт: як вінничанам обрати фахівця з психічного здоров’я?

Вінницьким випускникам на замітку: ТОП-50 найкращих університетів України

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (141)
  • Читач62

    У цьому коледжі вчилася моя донька і саме ця вчителька допомагала учням робити завдання на компютері, давала інтернет., це все було безкоштовно в її вільний час. Завжди витримана і порядна людина. Я не уявляю, як її можна було так довести?! Мені здається це була запланована провокація, щоб скомпроментувати вчительку. Тепер ображене янголятко сльозами давить на жалість,
  • Микола Шумахер

    Навчальний заклад - не нічний клуб, не вечірка і не бордель. Вдягатися треба відповідно до того, куди ти йдеш - "креативність" зовнішнього вигляду є недоречною.
  • Оксана Цыба

    В школах теж такі вчителі !!!!
  • Читач10

    Не бурса, а КОЛЛЛЛЛЛЄДЖ

keyboard_arrow_up