Соціохаб-трансформер. Як виглядає «інкубатор» громадських активістів

Соціохаб-трансформер. Як виглядає «інкубатор» громадських активістів
  • Громадські активісти отримали свій «інкубатор ідей»: це невелика будівля, де можна розсувати стіни та одночасно зібрати до 120 людей
  • NGO-хаб — така робоча назва цього закладу. Проте, його мета роботи та коли заклад почне повноцінно працювати — ще не вирішили
  • Про це досі міркують громадські активісти, які хочуть зробити цей простір самоокупним і незалежним від бюджету міста

На Пушкіна, 11 розташована двоповерхова будівля — пам’ятка архітектури, яка поступово стає центром інновацій у Вінниці. У листопаді 2015 року тут відкрили iHUB — місце, де можуть працювати «айтішники»; центр розвитку бізнесу.

Про нього ми розповідали у матеріалі: IHUB у Вінниці: гарні умови для розвитку стартапів чи гроші на вітер?

Відео дня

А через два роки тут створили ще один «хаб» — відкритий простір для громадських організацій.

На 220 квадратних метрах корисної площі можуть поміститися до 120 людей. Тут є чотири зали, кухня, вбиральня, гардероб.

За бажанням, кімнати можна розділяти між собою: для цього тут є стіни-перегородки. Звукоізоляція дуже добре, не чутно навіть бурхливих обговорень.

Крім того, стеля будівлі — решітка, через яку добре видно комунікації. Така стеля є також елементом простору — на неї можна підвішувати візуальні матеріали, плакати тощо.

Аліна Дяченко

Як розказала керівниця «Інституту розвитку міст» Аліна Дяченко, цей простір має робочу назву — «NGO-hub» (NGO — неурядові громадські організації - авт.)

— У листопаді 2017 року, коли до нас приїжджав міський голова, усі помилково зрозуміли, що хаб вже працює. Ні, він ще не відкритий: ми маємо разом з громадянським суспільством визначитися з роботою простору, кого він буде приймати, хто ним буде керувати, які тут заходи можна/не можна проводити тощо, — розказує пані Аліна.

Певна концепція вже є: простір має стати генератором ідей, майданчиком для співпраці між громадою та владою. Його близьке географічне розташування до мерії (до будівлі міськради менше 500 метрів - авт.) також має певний зміст — активісти будуть запрошувати на зустрічі й чиновників, аби був діалог за межею «бюрократичних кабінетів».

Однозначно, як додала Дяченко, це не буде коворкінгом:

— Тобто тут не можна буде орендувати собі місце і приходити сюди як на роботу. Місія цього закладу в тому, що він створений саме для реалізації конкретних проектів Вінницьких ГО.

Станіслав Данілов

Представники «Інституту розвитку міст» не можуть назвати точну дату, коли центр почне працювати. Проте, кажуть, це потрібно робити якомога раніше, аби не гаяти час.

— Для керівництва пропонуємо створити Координаційну раду, яка б мала опікуватися цим «хабом», зв’язуватися зі громадою та налагоджувати зв’язок з владою. У майбутньому хотілося б ще й вийти на самоокупність: зараз хаб на свою роботу отримує гроші з міського бюджету. А ми бажаємо злізти з «бюджетної голки», — додає заступник директора КП «Інститут розвитку міст» Станіслав Данілов.

Обговорити цілий комплекс питань у Соціохабі про діяльність «хабу» вирішили у суботу, 27 січня. Тут відбулася перша робоча зустріч з вінницькими громадськими організаціями, яких тут було 50 ГО. Протягом трьох годин активісти розробляли моделі, як працюватиме «хаб», його стратегія та на чому цей заклад може заробляти. Про результати їх зустрічі — дивіться у фейсбук-спільноті «Інститут розвитку міст».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • ВАЛЕРІЯ Бурковська

    Очередная контора "Рога и копыта".
  • З.А.Глядач

    На Пушкіна,11 завжди якісь нероби водилися. То Рух з УНА-УНСО,тепер "ахтивісти".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up