IHUB у Вінниці: гарні умови для розвитку стартапів чи гроші на вітер?

IHUB у Вінниці: гарні умови для розвитку стартапів чи гроші на вітер?
У Вінниці з’явилось місце, де можуть працювати «айтішники». Багато кімнат, 44 робочих місця, кухня і навіть душ, але зі своїми ноутами. Чи справді новий IHUB це гарна можливість розкрутити свій стартап?

Журналіст 20 хвилин вирішив перевірити, як працює iHUB. Для цього разом із вінничанкою Оксаною вигадали ідею про стартап рекламної агенції і уявивши себе агентами під прикриттям, відправились у вінницький IT-осередок. Новий «хаб» знайти не проблема. За міською радою, спускаєтесь вниз по вулиці Пушкіна, поки не побачите 11-й дім. У головному залі були двоє працівників iHUB. Незнайомців на вході одразу зустрів сам керівник центру - Руслан Бурлаченко. Він майже не питав про стартап, і одразу почав рекламувати сильні сторони нового центру. Але чи буде реальна допомога від “хабу” або це просто місце для роботи в офісі, за яке потрібно щомісяця платити? Ми з’ясували.

IHUB. Чи вартий своїх грошей?

Під час діалогу Руслан акцентував увагу на те, що у хабі за соціальний внесок резиденти отримують можливість зв’язку із інвесторами, відкритий діалог із учасниками спільноти - інженерами, дизайнерами рекламістами.

Відео дня

- Ми формуємо спільноту у Вінниці, члени якої будуть допомагати один одному, - розповідає Руслан. - Тобто, це не бізнес-інкубатор, де за кожною командою буде закріплений ментор, який буле скеровувати у правильному напрямку. У свою чергу від нас можна отримати цікаві події для розкрутки, нові знання від відомих спікерів, та потенційні інвестиції.

Ціни у прайсі хабу - “кусючі”. Щоб стати резидентом вінницького IHUB, потрібно мати 1399 гривень (1-2 особи). Якщо у команді 3-4 людини – ціна нижча на 100 гривень. П`ять чи більше – ціна обговорюватиметься. Працювати в приватній кімнаті трохи дешевше - команда з чотирьох осіб може орендувати окреме приміщення за 1399 гривень на місяць, якщо резидентів п’ять - 1299. Тестовий день коштує 90 гривень. Головне, що отримує учасник спільноти за свої гроші - це зв’язок із інвесторами та іншими спеціалістами IT-сфери, принаймні, так каже Руслан.

– Фактично, резиденти будуть постійно пересікатися у просторі будівлі, - каже керівник IHUB Вінниця. - Тому нічого не заважає запитати того, чого не знаєш у більш досвіченої людини. Ми даємо простір і можливості для розвитку, спілкування, пошуку інвесторів. А сам вінницький IT- центр є частиною цілої мережі. Отримавши доступ до однієї спільноти, можна заходити і в інші хаби по всій Україні з спеціальною карткою.

Наразі спільнота у Вінниці тільки формується. І як каже керівник центру, ще немає приблизного списку подій, які будуть проводитися. Теж саме стосується інвесторів. До того ж інвестиції дістануться далеко не всім.

- Закордонних інвесторів в Україну затягнути нереально, - каже Руслан. – Якщо порівняти із київським хабом, то у них за деякий час був сформований список партнерів, які готові зробити інвестиції. На всі події у вінницькому IHUB робиться розсилка запрошень. І сама людина вирішує приходити їй чи ні.

Окрім цього в планах керівництва - виступи тренерів та відомих людей із IT-сфери. Але для залучення цих спікерів (можливо) потрібні ще кошти, що буде збиратися окремо.

Конференц-івентруми але без ноуту

Зовнішньо ця побудова, де знаходиться офіс, так і залишилась у 20 сторіччі. Вона була створена більше ста років тому, і щоб привести її до ладу витратили понад два мільйони гривень.

Але всередині не залишилось навіть «штрихів» проекту Артинова. Сучасне планування кімнат, багато скляних поверхонь, ергономічні меблі, стіни у пастельних кольорах.

Вінниця приєдналась до мережі IHUB кілька днів тому. Але у приміщенні досі продовжуються роботи. Робочі монтують останні елементи інтер'єру, складають меблі. На стінах ще висять кульки з відкриття. Але поки що інкубатор для стартапів не працює. Ще нема опалення, яке керівництво обіцяє увімкнути незабаром. Головний зал для роботи - вже повністю готовий.

- Всі кімнати обладнані інтернет-мережею, а згодом з’явиться оргтехніка. – розповідає Руслан. – Єдине, що буде потрібно стартап-командам – це власні ноутбуки, за якими вони і будуть працювати.

За словами керівника вінницького осередку, працювати на «спільних комп’ютерах» це теж саме, що програмувати у комп’ютерному клубі.

У будівлі є кімната для конференцій, де можна обговорити деталі з інвесторами. А ще зона відпочинку, із різноманітними іграми: віртуальні, настільні, та ін. Невеличкий зал для проведення подій та виступів відомих спікерів, розрахований на 30-50 людей. До того ж, інкубатор обладнаний кухнею із холодильником, кавоваркою та безкоштовним печивом. А якщо спітніли під час праці, то можна прийняти душ прямо на робочому місці.

Як стати резидентом вінницького “хабу”?

За словами керівника IT-центру для того, щоб стати одним із резидентів цієї спільноти потрібно наступне: власна ідея, команда із одного - п’яти людей, гроші на соціальний внесок.

- Із потенційним резидентом проводится розмова, схожа на співбесіду, - каже Руслан. - Ми дізнаємося в такої людини, що ій потрібно, як ми можемо допомогти, який буде проект. І потім укладаємо договір про аренду робочого місця. І для цього потрібен бути паспорт.

До речі, стати членом цієї спільноти можуть навіть школярі.

- Якщо людина справді талановита, має цікаву ідею і бажання її здійснити, але молодша за 16 років, - розповідає Бурлаченко. - То ми готові пійти на зустріч, зробити виключення з правил.

Де шукати інвестиції?

У IHUB проводятся презентації проектів на кількох рівнях. Найвищий – Seed Forum двічі на рік. На цю подію з’являються іноземні інвестори, керівники IT-секторів українських компаній.

- Робоча мова – англійська, - каже Руслан. – І на кожну презентацію дається п’ять хвилин. Після цього резиденти та потенційні інвестори можуть задавати різні каверзні питання.

Подати заявку на участь можуть усі вінничани. Це буде анонсовано у соцмережах, та на сайті центру. Тому якщо у команди буде справді цікавий стартап, але вона не є резидентом IHUB, то дадуть можливість його представити. Але перевага в конкурсному відборі буде у резидентів.

Ще є локальні події – IHUB Ring. Це є невеличким змаганням серед учасників спільноти, де роботи буде оцінювати професійне журі. Переможці отримають запрошення на закордонний Seed Forum.

Окрім цього у вінницькому хабі планують створювати локальні події, на яких будуть виступи відомих «айтішників» як з України, так і з інших держав.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дарья

    Ремонт зробили чудєсний, грошей на все це пішло думаю не мало. Шкода, якщо вся ця затія провалиться і кошти не окупляться. Ціни завеликі. за ці послуги.

    Бурлаченко Антон reply Дарья

    Дарья краще займіться якоюсь справою чи самоудосконаленням чим лежати на дивані і коментувати незрозумілі Вам дії в місті! розвивайтесь будь ласка
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up