Сьогодні — День соборності. історія виникнення традиції й свята

Сьогодні — День соборності. історія виникнення традиції й свята

У суботу, 22 січня 2022 року, Україна відзначає державне свято День соборності.

Історія свята пов'язана з прийняттям найважливішого державного документа 100 років тому. У січні 1918 року на колишніх землях Російської імперії була створена Українська Народна Республіка (УНР), а на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). У грудні 1918 року лідери двох держав у Фастові підписали передоб'єднувальний договір.

22 січня 1918 був підписаний IV універсал Української центральної Ради, що проголосив повну незалежність УНР, а рівно через рік в Києві на Софійській площі був проголошений Акт возз'єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР).

Через 70 років, в 1990-му, мільйони українців, взявшись за руки, вперше створили живий ланцюг від сходу до заходу країни. Вона стала символом єдності України, а традиція ця триває з року в рік.

Відео дня

До Дня Злуки, спільно з Центральним Державним Кінофотофоно архівом України було створено фільм, аби нагадати про один з найголовніших каменів в фундаменті нашої Незалежності.


Читайте також:

Як вінничани занурюються в ополонку на Водохреще (Фоторепортаж)

Ланцюг єдності на Центральному мосту: вінничан кличуть взятися за руки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up