Сьогодні — апостола Пилипа. Історія, традиції та що не варто робити

Сьогодні — апостола Пилипа. Історія, традиції та що не варто робити
  • В цей день, 27 листопада, наші пращури виносили їжу з хати, задобрювали домовика і трохи ворожили.

У православній церкві 27 листопада вшановується пам'ять святого Пилипа (Філіпа), який відноситься до числа 12 апостолів, учнів Ісуса. В Євангелії від Іоанна сказано, що Філіп походив з одного роду з Петром і Андрієм, був покликаний в учні одночасно з ними. Проповідуючи християнство, Філіп прославився великою кількістю чудес.

В цей день пращури виносили їжу для домовика за межі хати. Це робилося для того, щоб попросити домовика зберегти худобу протягом зими — вірили, що після цього вона не буде хворіти. Також у цей час закінчувалися весілля. Починалося прядіння. Дівчата вечорами збиралися в одному будинку, приносили з собою роботу і проводили час за розмовами, жартами. Казали, що у ледачої прялі немає сорочки.

Відео дня

Розпочинався період так званих бабських посиденьок, коли жінки збиралися в одній хаті і пряли вовну, льон, розмовляли і співали пісні.

Багато дівчат починали ворожити. Вони залишали шматок яловичини від вечері і клали її під подушку, запрошуючи судженого заговітися. Говорили, що після цього у сні прийде наречений.

Говорили, що з Пилипа вовки стають злими, оскільки вони ще не ослабли від голоду, але вже не проти чимось поживитися. Саме тому вовк може напасти на людину або тварину. Тому намагалися триматися подалі від лісів, відкритих місцин, де часто можна було зустріти вовків.

 

Читайте також:

Вечір у колі родини. Десять кращих мотивуючих фільмів на реальних подіях

«Тепліша, ніж в попередні роки»: синоптик розповіла про погоду взимку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up