Сніжний маршрут: як і хто бореться зі снігом, показуємо у гіфках

Сніжний маршрут: як і хто бореться зі снігом, показуємо у гіфках
  • Журналіст 20minut.ua пройшовся по кількох вулицях, щоб подивитися, як міські служби чистять вулиці
  • Зустрів співробітників житлово-експлуатаційного об'єднання, місцевих жителів та вінничан-ентузіастів
  • Бачив «снігові кортежі», любителів їзди по трамвайних коліях та машини з пасками на капоті

 


Наш маршрут був прокладений від готелю «Профспілковий» — Хмельницьке шосе — Трамвайна — Бойка — Лялі Ратушної — Келецька — Данила Галицького — «Профспілковий».

Біля відправної точки, прибрано. Пішохідні переходи чисті, дороги чисті. Місцевість прибирає чоловік у синій фуфайці.

— Тут чистенько, — каже вінничанка Марія. — Снігу на пішохідних стежках практично немає, не слизько. Але на жаль, так не скрізь.
 

Відео дня



Прямуємо у бік Головного управління статистики Вінницької області. Біля управління кілька чоловіків зачищають територію. Справляються.
 



Проходимо Вінницький торговельно-економічний інститут. Біля корпусу працюють три співробітника навчального закладу.

— Комунальниками тут і не пахло, — кажуть чоловіки. — Все робимо самі.
 



Все теж Хмельницьке шосе. Зупиняємося біля трамвайного депо. Прибрано. Є місце і для машин, і для перехожих.
 



Повертаємо на вулицю Трамвайну. Здебільшого вінничани пересуваються по проїжджій частині. Тротуари не почищені, а протоптані перехожими. Ширина стежки дозволяє йти одній людині. Решта пересувається по дорозі.
 



На цій же вулиці зустрічаємо пана Миколу з лопатою. Місцевий житель розчищає проїжджу частину.

— Ніхто не прибирає, ось і вийшов, — каже Миколай. — Це моя особиста ініціатива, адже людям складно ходити. А комунальники взагалі не працюють. Хоча, ось, трохи посипали.
 



Відходимо від пана Миколая та повертаємо на вулицю Івана Бойка. Перше, що бачимо — це пішоходів, які ходять по проїжджій частині. Тротуари замело снігом.
 



Заходимо у двори на вулиці Лялі Ратушної. Перед нами співробітниця житлово-експлуатаційного об'єднання (ЖЕО) Марія зі своїм онуком. Обидва прибирають сніг.

— Ні, я не буду все тут чистити. У мене є своя територія, — каже пані Марія.

— А чия територія на Бойка? Там же, крім як по проїжджій частині не пройдеш, — запитує журналіст.

— Так там Соня чистить. Це моя колега. Соні немає на місці? Знаєте, ми працюємо з 06:30 до 13:30, напевно пішла хоч кухоль чаю випити.

— А я вийшов бабусі допомогти, — каже онук Марії Андрій. — Робота ж не легка, а у мене сил побільше.
 



Далі здається, що все чисто. Заходимо все глибше у двори. На заметеному снігом дитячому майданчику, житель багатоповерхівки Валерій, вийшов погуляти з донечкою.

— Ще не було такого року, як цей. Це перший рік, коли такий капець. Прибирають дуже погано, — розповідає Валерій. — Я йду на роботу о шостій годині ранку, і останні років п'ять все було нормально. Сьогодні вперше за всю зиму нормально почистили. Ми цим незадоволені, чого не скажеш про дітей.
 



Метрів за 150 від Валерія видно, як розчищає проходи до під'їздів будинку пані Любов. Вона теж з ЖЕО.

— Моя територія цей будинок, попід ЖЕКом і тако-тако-тако, аж за гаражі, — вказуючи рукою вдалину розповідає Любов. — Зараз дуже складно через цю стихію, але що поробиш, робота у нас така. Перерви немає, я за весь день ані чаю, ані води не п'ю. Навіть зігрітися ніде. Цілий день на вулиці сніг кидаю.
 



У сусідньому дворі дороги також розчищені, а майданчики у снігу. Виходить, що діти не можуть дійти до пісочниці, то чому б не зліпити пасок на автівці?
 



Виходимо на проїжджу частину і прямуємо в бік Келецької. Тротуарів взагалі немає, а неприбрану дорогу вінничанам доводиться ділити з машинами.
 



Келецька. Дорога блищить: не слизько, без снігу. Але, бачимо «кортеж» снігоприбиральних автомобілів у супроводі поліції. Замість того, щоб повернути, наприклад, на Лялі Ратушної та почистити вулицю, комунальники продовжують полірувати центральні автомобільні шляхи.
 



У дворах на Келецькій прибрано. Ходити не складно, тільки з усіх боків продуває холодним вітром. Нагадаємо, що з завтрашнього дня синоптики прогнозують похолодання.

Мабуть не всіх влаштовує чистота доріг. Хтось вважає за краще пересуватися по трамвайних коліях.
 



Біля медуніверситету звертаємо на вулицю Данила Галицького (колишня 40-річчя перемоги). Тут пройти можна, але у деяких місцях стежка занадто вузька. Тому, якщо попереду буде йти жіночка вальяжною ходою, вам доведеться або всю дорогу йти за нею, або йти через кучугури снігу.
 



Знову на Хмельницькому шосе. У черговий раз бачимо міні навантажувач на лафеті. Їх возять по місту, а де з їх допомогою чистять сніг, залишається загадкою.




Завершуємо «подорож», де і починали, біля готелю «Профспілковий». Снігу вже намело. Територію чистить все той же чоловік у синій фуфайці.
 


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Підреза Олег

    Ви на старе місто приїздіть... а не походили по самих чистих кварталах...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up