Скандальний «Лото-Маркет» на Соборній ніхто не закрив. Він уже легальний?

Скандальний «Лото-Маркет» на Соборній ніхто не закрив. Він уже легальний?
Активісти ходили пограти у "ЛотоМаркет" і викликали поліцію, щоб вона зафіксувала, як тут люди програють гроші. Молоді люди написали заяву про злочин
  • Щоб розплющити очі влади на заклад, де вінничани програють гроші, активісти сходили в «Лото-Маркет». З ними була журналіст RIA/20minut.ua.
  • Там на непроханих клієнтів кидався «завгосп» Максим, а операторки забороняли знімати.
  • Поліція ж була спокійна, бо тут приймала заяву про злочин не вперше. 

Шестеро молодих хлопців, «свободівець» у віці та журналіст. Таким складом ввечері п’ятниці, 16 вересня, вирушили фіксувати, в які ігри грають у «Лото-Маркеті» на Соборній, 46.

- Думаєте, у пана мера погано із зором і він не помічає цього грального закладу? Я більш ніж певен, що в цьому кримінальному озері плаває верхівка нашого міста, - говорить голова молодіжної організації «Студентська свобода» Андрій Гайдай.

Журналіст має інформацію, що власники структури, якій здають в оренду приміщення під “Лото маркети”, - кияни. А розкривати економічні злочини, має управління захисту економіки - структура в поліції, що раніше називала відділом боротьби з економічними злочинами та підпорядковувалася обласній міліції. Тепер в неї підпорядкування теж київське.

Відео дня

Списалися у Фейсбуку за кілька днів до цього. План дій був такий: заходять двоє хлопців, купують гральні місця, запускають гру і кличуть решту учасників рейду і поліцію, аби зафіксувати процес програвання грошей.   

 


Спершу хотіли спіймати наряд поліції на вулиці, без дзвінка на «102», щоб «Лото-Маркет» раптом не зачинився. Протягом 20 хвилин Соборною не проїхала ні одна патрульна машина. Виходу немає – треба телефонувати. Причину виклику вигадують на ходу: неправильно припаркована машина заважає руху іншого транспорту.  

- Хлопці не хочуть заходити до того, як приїде поліція, бо вже було таке, що їх зачиняли всередині й утримували, - пояснює Андрій Вигонюк.

- У таких закладах, як цей? – питаю.

- Ні, в «наливайках», де продають спиртне неповнолітнім…

Дзвонити на «102» довелося двічі, а чекати прибуття патрульних – з півгодини. Врешті машина є, двоє хлопців заходять в «Лото-Маркет», інші просять поліцейських почекати кілька хвилин і пояснюють справжню причину виклику. «Копи» з розумінням ситуації чекають. Паралельно повідомляють старшому, що виклик на порушення правил паркування виявився брехливим.

Previous Next

Є від активістів-гравців повідомлення – заходимо в середину. Там майже темно. Грають тільки «наші». На двох столах стоять таблички «Стіл замовлено».

Реакція працівників закладу передбачувана. Дівчата вимагають припинити зйомку, телефонують керівництву. У залу сходиться група підтримки. Подружки операторок і хлопці в спортивних костюмах п’ють каву в стороні і «попереджають», що їх знімати на відео ні-ні.

Previous Next

Агресія відчувається. Поліцейські опитують активістів і працівників закладу в різних кінцях зали. Було спокійно, поки не прийшов чоловік, який назвався «завхозом».

- Просто Максим, - почули від нього на прохання представитися.

Цей чоловік діловито ходив по залу, а потім вирішив помститися за те, що потрапив на відео - витягнув свій мобільний і почав власну відеозйомку. Це нікого з присутніх не злякало й він сховав телефон. Але продовжував нервувати.   

- У нього був електрошокер, я захищався від електрошокера! – видав врешті «просто Максим», коли поліцейський зробив йому зауваження за викручену руку активіста.

Насправді активіст тримав мобільний, а не шокер. Бійки зі «свободівцем», який нібито був і не проти поштовхатися, Максим не продовжив. Зник.    

 

- Раніше вас викликали в це місце? – питаємо у «копа», який слідкує за порядком.

- Так, я особисто був тут тричі, - каже він. - Викликали люди, які програвали гроші й хотіли їх повернути.

А активісти залишили в «Лото-Маркеті» по 20 гривень. Стільки коштували два папірці з кодом доступу в комп’ютер, написаним операторкою від руки.

- Ввівши код доступу, ми замість державної лотереї «Золотий тріумф», яка є зареєстрованою офіційною державною лотереєю, побачили 64 інші гри. Їх назви в переліку державних літорей в Україні відсутні, - розказав згодом Андрій Гайдай, що грав з Дмитром Вроновичем. - За хвилини ми програли майже всі гроші…

 

Про все це спочатку патрульні поліцейські, а потім слідчо-оперативна група, яка приїхала пізніше, взяли пояснення в Андрія і Дмитра. Тим часом інші активісти порівнювали законодавство про державні лотереї з побаченим на комп’ютерах «Лото-Маркета».

- На екрані, дивіться, симуляція пристрою зчитування лотерейного квитка, – говорили. – Це все фабула. І лотерейних квитків ніяких немає. У одну гру в них запаковано більше 60 інших ігор.

Previous Next
Previous Next

Previous Next

Від працівників Нацполіції учасники рейду дізналися, що уже є кримінальне провадження щодо грального бізнесу у Вінниці, і їхні пояснення та заяви долучать туди.

- Один з поліцейських сказав мені не на камеру, що кримінальне провадження вже відкрите на даний заклад, були обшуки, збирається доказова база, - говорить Андрій Гайдай. - Я питав його, чому заклад не зачинили на час проведення слідчих дій. На це поліцейський відповів щось типу: «А ви що, не здогадуєтесь, чому?». Здогадуватись можна про багато що, але факт залишається фактом – міська влада, як мінімум, у курсі цього горе–закладу, а як максимум – в долі з ним.


 

У «лото-маркетів» міняються орендарі

Що все у них за законом, говорив адвокат Сергій Тишківський, який приїхав дати пояснення поліцейським як представник суб’єкта господарювання – Товариства з обережною відповідальністю «Укрлотокиїв».

 

За його словами, Укрлотокиїв орендує приміщення на Соборній з серпня. Хто доти працював тут, сказав, не знає.

- «Лото-Маркет» - це торгова знак, який належить підприємству МСЛ, - каже він. – ТОВ «МСЛ» є офіційним розповсюджувачем державних лотерей, має ліцензію Міністерства фінансів. Укрлотокиїв має договір з МСЛ про розповсюдження державних лотерей. Наших закладів у Вінниці близько 10. А всього «Лото-Маркетів» 50 чи 40.

Питаємо адвоката про його ставлення до людей, які програють у лотерею статки, і він каже - не чув про таких:

- У нас не спостерігалися гравці, які б виносили все з квартири і програвали. При кожному виклику поліції ми надаємо документацію, яка підтверджує повністю законність нашої діяльності. У тому числі, висновок експертизи, який підтверджує, що наше обладнання й близько не містить елементів грального бізнесу.

RIA не раз писала про претензії вінничан до роботи «Лото-Маркетів». Востаннє з МСЛ нам коментували: точки продажу державних лотерей за адресою Соборна, 46, в них немає. Тепер на сайті МСЛ є ця вінницька адреса в переліку офіційних. А от у куточку споживача названого закладу так само висить прострочена ліцензія.



Справа є і далі буде

Журналісту в поліції сказали, що боротьба з гральним закладами у Вінниці схожа на гру в «кішки-мишки». Правоохоронці вилучають техніку, а власники купують нову і продовжують працювати. Поки законодавство не поміняється, мовляв, так і буде.

Зараз у роботі поліції по Вінниці є 14 проваджень про незаконний гральний бізнес минулих років. Цьогорічне одне провадження – об’єднане. Його відкрили після серії обшуків, проведених спільно з прокуратурою, на початку літа цього року.

Тоді, нагадаємо, вінничани почали масово зверталися до правоохоронців з вимогою припинити поширення містом «Лото-Маркетів». У майже двох десятках закладів за різними адресами, які працюють під вивісками державних лотерей, вилучили техніку на експертизу. До цього провадження й долучать, як сказали в секторі комунікацій обласної поліції, матеріали, зібрані минулої п’ятниці на Соборній, 46.

Також у поліції сказали, що за названою адресою вже було два обшуки з вилученнями. Тоді на сайті МСЛ не було інформації про цю точку. Тепер є. Тим не менше документи, які надав представник власника закладу слідчо-оперативній групі в п’ятницю, будуть перевіряти на справжність.




Читайте також:

Що таке Лото-Маркет або Як гральний заклад у центрі «спалили» гравці-курці
Навпроти вінницької міськради працює нелегальне “казино”
Вчора у Вінниці був великий “шухер” – поліція арештувала гральні автомати
У Вінниці незаконні гральні заклади «заробили» майже 19 тисяч гривень
Їх закривають, а вони відкриваються: У Вінниці прикрили 16 гральних заклади
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Соловьев Антон

    А между тем...в ВР готовится законопроэкт снимающий запрет на азартные игры.

  • Анонім

    І все-таки, без попиту не було б і пропозиції. Потрібно з дитячого віку вселяти дитині нерозуміння тих тупих ігор.

    Я в дитинстві все тягнула додому. На мене мама кричала: знов ти приперла кавуна? А навіщо нам ще один кущ ожини?

    Коли нікого не було вдома, я варила варення з того, з чого мені не дозволяли (навіть з кабачків і динь пробувала), щоб поекспериментувати. Ліпила вареники, мила під килимами... Моя хазяйськість переходила всі межі.

    І знаю, що і мої нащадки, яких я встигну застати за життя, будуть такі ж - все додому, і нічого з дому.
  • Гриша

    Моргунову надо на что-то жить, не на одну зарплату же !!!

    Daily reply Гриша

    Моргунову воно нафіг не потрібно

    Гриша reply Daily

    расскажи еще, что все законно, сказочник

    Daily reply Гриша

    я десь написав що воно законе чи не законе чи пан Гриша не вміє читати,коли ви вже навчитесь вести діалог чи спілкуватися як бидло наше все.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up