«Син британського депутата підбив російський броньовик». Що пишуть світові ЗМІ про війну в Україні?

«Син британського депутата підбив російський броньовик». Що пишуть світові ЗМІ про війну в Україні?
  • Син британського депутата, який воює в Україні, підбив російський броньовик також він знімає відео про війну.
  • Партизани атакують російських окупантів у Мелітополі. За три тижні було вбито 70 російських солдатів.
  • Звірства росіян призвели до нових звинувачень у геноциді.
  • Росія-ізгой на шляху до дефіциту в радянському стилі

Британія

Відео дня

 Європа

 Австрія. «Der Standard» —  «Нехаммер: Путін зіштовхнувся з реальністю війни»

Канцлер зателефонував президентові Росії

У телефонній розмові з Володимиром Путіним, який готувався протягом кількох днів з міжнародними партнерами, включаючи уряд у Києві та Генерального секретаря ООН, у п'ятницю вдень канцлер Карл Нехаммер закликав президента Росії створити можливості в Україні, щоб надати гуманітарну допомогу нужденним. Також було обговорено створення «зелених коридорів», тобто. забезпечення можливості експорту гостро необхідного зерна з України у світ.

Нехаммер намагався дати зрозуміти російському президентові, що ця війна стосується не лише Росії та України: існує ризик загальнонаціональної нестачі продовольства та «дестабілізації миру в усьому світі», якщо такий експорт не стане можливим. «Я вказав президенту Російської Федерації на подальші кризи, – сказав Нехаммер. Україна є одним із найбільших експортерів зерна, особливо для африканського регіону».

Федеральний канцлер розповів що телефонна розмова з Путіним була ініціативою Австрії щоб поговорити з усіма в рамках своєї «активної політики нейтралітету», а також зайняти чітку політичну позицію та висловити свою думку. У цьому сенсі Нехаммер назвав Україну «жертвою цієї війни», а Росію – «агресором».

«Про собак, які шукають міни або просто підбадьорюють людей» - автор Беттіна Балака про використання тварин на війні та особливий зв’язок між собаками та людьми.

Редакційна колонка: «Нефіаско Нехаммера»

Карл Нехаммер знову розмовляв з Путіним. Телефонна розмова у п'ятницю вдень мала забезпечити поступки щодо обміну полоненими та за «зеленими коридорами» для доставки сільгосппродукції з України.

Нехаммер помітив «сигнали» від Путіна, але додав скептичну оцінку. Путін все ще у своїй логіці». Це залежить від того, чи виконуються обіцянки насправді. Драматичні наслідки виходять далеко за межі війни, сказав Нехаммер, але, схоже, саме це й планує Путін: чинити тиск на Захід, створивши світовий голод.

Добре, що це було? Це важливе рішення. 

Прем'єр-міністр Естонії вважає безглуздим розмовляти з «військовим злочинцем Путіним», сказала вона Der Spiegel. З іншого боку, 99-річний Генрі Кісінджер вважає, що Путіна не слід заганяти у куток.

Нехаммер говорить про «активну політику нейтралітету». Австрія виявляє солідарність у ЄС, дотримується цінностей Заходу, підтримує Україну, але намагається зменшити страх росіян перед оточенням НАТО. Складна думка, яка несе багато надії. Канцлер, ймовірно, не досяг успіху, це можна почути це з його заяви. Але, згідно з теорією «треба спробувати», це не було фіаско.

«KURIER» — Нехаммер розмовляє з Путіним: «Сигнали для експорту через морські порти». 

45-хвилинна розмова про допомогу, продовольчу безпеку та газ

У міру того, як російські війська дедалі глибше в'їдаються в Донбас, населення намагається вчасно втекти. Волонтери, які кидають виклик смерті, один автобус за іншим евакуювали з гарячої точки. У Бахмуті поширюється паніка.

Підпис під фото: "Олена Резоненко живе з братом та сліпою сестрою на четвертому поверсі Бахмута неподалік лінії фронту".

За словами президента України Володимира Зеленського, він неодноразово намагався організувати прямі переговори із президентом Росії Володимиром Путіним з метою припинення війни. Зважаючи на все, Росія поки що не готова до серйозних мирних переговорів, і лише висуває ультиматуми: «Ми ж хочемо повернути собі свої території».

За словами прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона, російські війська повільно, але помітно просуваються на Донбасі. "Тому абсолютно необхідно, щоб ми продовжували надавати військову підтримку українцям", - сказав він Bloomberg TV.

Канцлер Олаф Шольц (СДПН) виступив на захист курсу уряду на постачання зброї до України. Існують жорсткі санкції проти Росії та гуманітарна, економічна та фінансова підтримка України, заявив він на Дні німецького католика у Штутгарті. Міністр розвитку Свенья Шульце (СДПН) пообіцяла країні допомогу у відновленні під час візиту до Києва 

«FAZ». Колонка зліва: «Москва хоче експортувати більше зерна

Міністр сільського господарства Росії Дмитро Патрушев заявив, що його країна хоче значно збільшити експорт зерна. Цього року вже експортовано понад 35 млн. тонн зерна, сказав Патрушев на зерновому ярмарку в п'ятницю. До кінця зернового року наприкінці червня обсяг перевищить 37 млн ​​тонн. Важливі ланцюжки постачання зерна було порушено агресивною війною Росії в Україні. Україна, один із провідних виробників у світі, може експортувати набагато менше пшениці. 

Канцлер Олаф Шольц (СДПН) звинуватив президента Росії Володимира Путіна у бажанні звинуватити Захід у кризі голоду, спричиненому агресією Москви. Цей «путінський наратив» необхідно спростувати. Під час свого візиту до України міністр розвитку Свенья Шульце (СДПН) закликала Путіна дозволити постачання зерна через українські порти. Канцлер Австрії Карл Нехаммер заявив після телефонної розмови з Путіним, що він "дав сигнали про те, що цілком готовий дозволити експорт через морські порти".

Стаття: «ЄС розглядає можливість зниження нафтового ембарго проти Росії»

Президент Ради Мішель спочатку хоче виключити трубопровідне постачання з Росії

Після чотиритижневих переговорів державам ЄС не вдалося домовитися про нафтове ембарго проти Росії і зараз вивчається спрощений варіант. Як дипломати та офіційні особи F.A.Z. Президент Ради Шарль Мішель запропонував спочатку застосовувати ембарго лише до поставок морем і виключити поставки трубопроводом. За даними Комісії ЄС, цей виняток торкнеться третини всього імпорту нафти з Росії та шести країн-членів, включаючи, зокрема, Угорщину, Словаччину та Чехію.

Ці країни чинили опір швидкій зупинці постачання до кінця року, а також відмовилися від додаткового пільгового періоду ще на два роки, тому що вони не могли замінити постачання так само швидко, як країни, що мають вихід до моря. Вони також вимагали додаткових інвестицій із бюджету ЄС в інфраструктуру. Це стосується адріатичного трубопроводу, яким транспортується нафта з хорватського узбережжя, додаткових потужностей для зберігання і конверсії нафтопереробних заводів. Комісія ЄС також оголосила про виділення на це двох-трьох мільярдів євро.

Декілька держав внутрішньо вказали на ринкові перекоси, коли їм доводиться купувати нафту в інших постачальників за високими цінами, тоді як Угорщина та інші держави можуть продовжувати свої довгострокові та дешеві контракти з Росією. Пропозиція Мішеля також була із застереженнями сприйнята Комісією ЄС. Якщо посли ЄС не знайдуть рішення у неділю вдень, глави держав та урядів можуть розглянути це питання на своїй спеціальній раді у Брюсселі у понеділок.

Угода дозволить набути чинності іншим компонентам запланованого шостого пакету санкцій проти Росії. Це включає подальші санкції проти банків і російських державних ЗМІ. Пакет санкцій не включає припинення співпраці з Росією в галузі цивільної ядерної енергетики. Німеччина та Австрія виступали за це, але зустріли опір.

Колонка справа: «Що потрібно ЄС»

У Польщі у центрі уваги завжди була так звана Дисциплінарна палата суддів, оскільки вона є важливим інструментом політичного контролю за судовою владою. Той факт, що польський парламент проголосував за його розпуск, вносить деякий рух у суперечку між націонал-консервативним урядом у Варшаві та ЄС, який давно зайшов у глухий кут. Брюссельська комісія, яка наполягає на незалежності судової влади від імені переважної більшості інших держав ЄС, зараз як мінімум готує перший крок до вивільнення мільярдів допомоги Польщі, які були заморожені через суперечку.

Проте поступка Польщі швидше пов'язана з геополітичними обставинами, що змінилися, ніж з корінною зміною курсу у Варшаві. Ініціатива розпуску палати виходила від президента Дуди. Хоча він також є членом правлячої правлячої партії, раніше реагував на іноземну критику судових законів і законів про ЗМІ. Дуда вважає, що з урахуванням путінської ескалації Польща не може дозволити собі чергової конфронтації з Брюсселем. Це свідчить про більш реалістичний погляд на ситуацію в Європі, ніж в Угорщині, де колишній нерозлучний друг польського керівництва вирішив випробувати на міцність згуртованість ЄС. Але у Варшаві та Будапешті ніколи не було думки про Росію. Перш ніж гроші буде фактично переведено, Комісія має уважно стежити за перебігом законодавства у Варшаві. Урядовий табір, безумовно, не відмовився від своєї проблемної позиції щодо судової системи. Нічого б не вийшло, якби планований орган-наступник був лише реінкарнацією Дисциплінарної палати під іншою назвою. ЄС потрібна єдність щодо Путіна, але ще більше йому потрібна верховенство права.

«La Stampa» —  "Відкрити порти для зерна " — заголовок. 


 

«La Repubblica: "Сальвіні кидає виклик Драгі: "Я хочу в Москву"" — заголовок.

“Прем'єр закликає Зеленського розблокувати зерно. Київський розкол, українські православні перерізали зв'язки з Кирилом»

«Санкції: ЄС просить США допомоги у подоланні вето Орбана».

"Помилка на ім'я Путін".

"Два ворога наших цінностей".

Іспанія «La Vanguardia» —  «Міністр Альбарес прогнозує, що війна триватиме багато років і призведе до тривалої продовольчої кризи»

Міністр закордонних справ також  виступає за включення енергетичної політики до порядку денного НАТО

 

Швейцарія. «Tages-Anzeiger» — «Партизани всюди атакують російських окупантів»

Війна на Україні Російська армія просувається все далі на схід України та захопила важливий транспортний вузол Донецької області у місті Лиман. У Луганську також тривають запеклі бої. Становище української армії, зважаючи на все, відчайдушне. "Нам потрібне важке озброєння", - сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. "Якщо вас справді хвилює Україна - гармати, гармати та ще раз гармати". Водночас Україна також робить ставку на партизанську війну на окупованих територіях і в самій Росії. Повідомляється, що у південноукраїнському місті Мелітополі за три тижні було вбито 70 російських солдатів. Нещодавно було скоєно напад на призначеного Москвою мера міста Енергодара Запорізької області. Тим часом Москва повідомляє про більш ніж 1,4 млн. біженців з України. Ніхто не знає, скільки їх там добровільно. Багато хто говорить, що у них не було вибору.

Туреччина. «Daily Sabah» — «НАТО має боротися з усіма видами тероризму»

Стратегічна позиція альянсу має охоплювати боротьбу з усіма видами тероризму, заявив міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу на тлі заявок Швеції та Фінляндії на членство в НАТО, додавши, що Туреччина очікує, що дві країни зроблять конкретні кроки для вирішення проблем безпеки Анкари.

Японія. «Japan Times» —  «Нова зброя сіє побоювання щодо ескалації в Україні

У той час як Сполучені Штати та їхні союзники постачають Україні дедалі досконалішу зброю, Вашингтон веде переговори з Києвом про небезпеку ескалації, якщо вона завдасть удару глибоко всередині Росії, заявили американські та дипломатичні представники.

Закулісні дискусії, які мають дуже делікатний характер і про які раніше не повідомлялося, не ставлять явних географічних обмежень на використання зброї, поставленої українським силам. Але розмови були спрямовані на досягнення загального розуміння ризику ескалації, повідомили три офіційні представники США та дипломатичні джерела.

«Ми стурбовані ескалацією, але все ж таки не хочемо встановлювати географічні обмеження або занадто сильно зв'язувати їм руки тим, що ми їм даємо», — сказав один із трьох офіційних осіб США на умовах анонімності.

Адміністрація президента США Джо Байдена та союзники США все частіше готові надати Україні зброю більшої дальності, зокрема гаубиці M777, оскільки Київ бореться із силами вторгнення Росії з більшим успіхом, ніж передбачали представники американської розвідки. Заява Пентагону минулого тижня про те, що Данія поставить Україні протикорабельні ракети «Гарпун» ще більше розширить можливості Києва. Спочатку передбачивши, що Україна буде захоплена набагато більш численною російською армією, американські офіційні особи нещодавно висловили надію на те, що українські сили зможуть виграти війну і хочуть озброїти їх для цього.

Офіційні особи США кажуть, що адміністрація Байдена навіть розглядає можливість постачання Києву високомобільної артилерійської реактивної системи M142 (HIMARS), дальність дії якої, залежно від боєприпасів, може становити сотні кілометрів.

Але розвідка США також попередила про ризики, що зростають, особливо з урахуванням невідповідності між очевидними амбіціями президента Росії Володимира Путіна і діями його збройних сил.

 

Бермуди. «The Royal Gazette» — Український гуманітарний працівник: «Одне з найкращих моїх рішень»

Переїхавши в Україну для виконання гуманітарної діяльності, подає заявку на річний дозвіл на проживання, щоб продовжити свої зусилля в країні, що роздирається війною.

Джейсон Райнд, колишній солдат Королівського бермудського полку, спочатку 

планував залишитися на три місяці, працюючи з групою допомоги Task Force Yankee: Ukraine, що базується в США, займаючись транспортуванням і розподілом основних предметів медичного призначення. Організація щойно отримала статус благодійної, і пан Райнд був настільки вражений їхньою роботою, що вирішив подати заявку на продовження свого перебування.

"Ми все ще дуже маленька організація, але зростаюча організація", - сказав він. «Лише нещодавно ми отримали статус офіційної некомерційної/благодійної організації, яка допоможе тим з нас, хто хоче подати заявку на річний дозвіл на проживання — я планую подати заявку, щоб мати можливість залишитися понад три місяці.

«Загалом, мені тут подобається. Без сумніву, це одне з найкращих рішень, які я коли-небудь ухвалював».

 

США. «WSJ» — «Росія зміцнює свої позиції, США обіцяють нові озброєння»

 

«NYT» —  «Звірства росіян призвели до нових звинувачень у геноциді»

У звіті згадуються жорстокі напади на мирних жителів

Зростання кровопролиття і руйнування, які завдають російські війська на сході України, що перемежуються с застосуванням термобаричних вибухових речовин, що викликають величезні руйнівні ударні хвилі, призвели в п'ятницю до нових звинувачень у тому, що президент Росії Володимир Путін веде кампанію геноциду з метою знищення значної частини населення України. 

У новій доповіді вчених-міжнародників та експертів з прав людини йдеться, що масові вбивства, навмисні напади на притулки та шляхи евакуації, а також невиборчі обстріли житлових районів російськими військами створили «зразок геноциду» проти українців, порушуючи конвенції ООН. 

Доповідь, в якій попереджалося, що українцям загрожує «неминучий» ризик геноциду, була опублікована, коли російські війська захопили східне місто Лиман після інтенсивних артилерійських обстрілів, у тому числі з одного з найстрашніших видів зброї в звичайному арсеналі Росії, термобаричними бомбами. Ці вибухові речовини, також відомі як паливно-повітряні бомби, вивільняють вибухові хвилі екстремального тиску та високої температури, що підвищує ймовірність жертв серед цивільного населення.

«WP» —  «Росія-ізгой на шляху до дефіциту в радянському стилі»

Коли глобальні санкції діють, виробничі лінії зупиняються, а неякісні товари заповнюють нішу, що утворилося.

Уражена західними санкціями, Росія починає перетворюватися на уживану економіку, що залежить від поганих замінників, де дефіцит пробуджує спогади про споживчу пустоту, якою був Радянський Союз. Хоча Росія може знайти нових постачальників для деяких товарів та компонентів західного виробництва у дружніх країнах, таких як Китай та Індія.

Адже Росія все більше сповнена рішучості домогтися свого, повертаючись до політики імпортозаміщення, яка призвела до створення величезного, хоч і неконкурентоспроможного в глобальному масштабі, промислового комплексу та до падіння Берлінської стіни.

Москва вже зараз стикається із серйозними викликами.

Не маючи змоги отримати запасні частини від західних виробників літаків, наприклад, російський авіаційний сектор переживає кризу.

 

Читайте також:

Вінничанам радять купити FM-приймач на батарейках для екстрених ситуаціях

Біля острова Зміїний загинув Василь Ільчук. В Героя залишилась маленька донька

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up