Бригада і сім батальйонів тероборони буде в області. Кого беруть на службу?

Бригада і сім батальйонів тероборони буде в області. Кого беруть на службу?
Охочі служити у батальйонах територіальної оборони мають звернутися у колишні військкомати за місцем проживання
  • У Вінниці і у кожному з шести районів області формують батальйони територіальної оборони — Вінницькому, Гайсинському, Жмеринському, Могилів-Подільському, Тульчинському і Хмільницькому.
  • Визначено місця їхньої дислокації.
  • Особовий склад набрано приблизно на половину. Охочих продовжують запрошувати на службу.
  • Кого беруть? Скільки платитимуть? Куди звертатися?

З 1 січня в Україні та на території області розпочато розгортання сил територіальної оборони. Така вимога закону  «Про основи національного спротиву». Його ще називають законом про територіальну оборону (ТрО).  В області буде бригада і сім батальйонів. 

Вакантними у батальйонах залишається ще приблизно половина місць. Це інформація  станом на кінець першої декади січня 2022 року.

Підрозділи територіальної оборони матимуть три складові: військову, військово-цивільну та цивільну. Простіше кажучи, буде служба як за  контрактом, так і у військовому резерві. Сформують також підрозділи добровольців в територіальних громадах (селах, селищах та містах). Розглядається питання про можливість використання ними зброї для виконання покладених завдань, зокрема мисливської, в першу чергу тим, у кого вона вже є.

Відео дня

Розібратися з подробицями нових формувань територіальної оборона RIA попросила заступника начальника відділу з питань оборонної роботи та правоохоронних органів облдержадміністрації Юрія Мельника та командира бригади територіальної оборони Вінницької області Юрія Парадюка.

Не пустити агресора на поріг

—Суть нового документа проста і зрозуміла — організувати надійний захист своєї території, якщо точніше, захистити свій населений пункт, свою домівку, свою сім’ю від можливої агресії, тобто не пустити ворога на поріг,  — говорить Юрій Мельник.

За його словами, підрозділи тероборони не планується направлятися на війну. Співрозмовник ще раз наголошує: їхнє безпосереднє завдання захищати територію, людей, які на ній проживають, важливі об’єкти критичної інфраструктури тощо.

—Загони тероборони уже формувалися у 2014 році, на початку бойових дій на Донбасі, — нагадую співрозмовнику.

—Тоді не було правових підстав для цього, — каже Юрій Мельник. — Тоді це були добровольці і вони свою справу зробили. Якби не вони, ворог був би не тільки на території Луганської та Донецької областей. Тепер законодавець  чітко окреслив роль і місце такої структури у захисті країни. Визначено також відповідальних за реалізацію положень цього важливого документа. На рівні районів — це голови райдержадміністрацій, а на рівні ОТГ — їхні керівники. Вони персонально відповідають за виконання вимог закону « Про основи національного спротиву». Про це було сказано під час наради в облдержадміністрації 22 грудня 2021 року, коли обговорювали питання формування підрозділів тероборони.

Ось зараз, під час нашої розмови, у мене на столі підготовлений текст листа про необхідність участі територіальних громад у частковому фінансуванні цих заходів. Ці листи адресовані керівникам районів і ОТГ.

Місце дислокації - територія кожного району

Як пояснив підполковник Юрій Парадюк, на території області формується бригада та сім батальйонів ТрО (в місті Вінниці та відповідно у кожному районі) . Бригада та батальйони входитимуть у структуру Збройних Сил України.

Штаб бригади буде розташовуватися в обласному центрі, штаби батальйонів на території районів, але не обов’язково в районних центрах. Місця дислокації батальйонів вже визначені. Презентували їх під час наради з головами райдержадміністрацій та керівниками ОТГ.

Переважно це місця, де ще у радянські часи розташовувалися військові частини. Є також й інші об’єкти державної та комунальної власності, які наразі не використовуються. Щоправда, нині значна частина приміщень потребує ремонту.

Про граничний вік, стать і зарплату

Батальйони територіальної оборони будуть схожі на мотопіхотні підрозділи. У їхньому розпорядженні буде колісна техніка і стрілецька зброя. Вони  допомагатимуть основним силам ЗСУ охороняти важливі об’єкти або кордон, чергувати на блокпостах, протидіяти диверсантам чи іншим незаконним групам агресора. Так пояснив підполковник Юрій Парадюк.  

Передбачено два види служби у баталььйонах: на постійній основі і в резерві. В обох випадках охочі укладатимуть контракт. Різниця в тому, що контрактники на постійній основі приходитимуть на службу в частину щоденно, а резервістів викликатимуть у випадку ускладнення ситуації у період загострення військової ситуації. Як каже підполковник, у час «Ч».

—Офіцери укладають контракт на п’ять років, сержанти, солдати   — на три роки, — уточнює підполковник Парадюк. — Службу будуть нести у батальйоні, а проживатимуть вдома.

—Який вік контрактників?

—Від 35 до 60 років для сержантів і солдатів,— каже Юрій Парадюк. — Для офіцерів вікова межа також 60 років. Стать не має значення. У нас уже є на службі жінки. Для тих, хто перебуватиме в резерві, також передбачено обмеження по віку до 60 років.

Щоб підписати контракт, необхідно звертатися у колишні військкомати за місцем проживання, нині це територіальні Центри комплектування та соціальної підтримки. Там з бажаючими служити проведуть співбесіду, далі їм запропонують вакантні спеціальності у штатному розписі. Ще одна співбесіда буде у командуванні батальйону. Нарешті заключний етап це проходження військово-лікарської комісії.

—Безперечно, кожного цікавить зарплата

—Вона така само, як у діючих військових частинах, — каже Юрій Парадюк. —У солдатів початкова зарплата 10-11 тисяч, а в офіцерів залежно від вислуги, звання і т.д. Заплатять також і резервістам. Але це буде разова платня за рік. Її отримають ті, хто пройшов усі передбачення навчання, заняття з підготовки тощо.

Дізнайтеся, чи є місце і пишіть рапорт про переведення

—Якщо офіцер нині служить в іншому регіоні, але має бажання перебратися на службу в рідну область у батальйон тер оборони, він може це зробити?

—Так. Комплектуємо підрозділи як з тих, хто нині в запасі, а також з тих, хто ще проходить службу. Для цього потрібно звернутися в частину, де бажає служити військовий, дізнатися, чи є там відповідна посада. Якщо так, йому дають лист на імя командира частини, де служить. У ньому підтверджується можливість переведення з однієї частини в іншу. Військовий пише рапорт на переведення. Уже маємо такі приклади переходу військових з одних частин до батальйонів тероборони у нашій області.

—Наскільки активно відгукуються бажаючі служити у підрозділах територіальної оборони?

—Насправді наші підрозділи вже були укомплектовані раніше, — говорить підполковник Парадюк. — Тепер ми розширюємо штатний розпис. Це робиться у зв’язку із прийняттям закону «Про національний спротив». Документом передбачено збільшення чисельності підрозділів тероборони.

Можу сказати, що кожен день до нас звертаються ті, хто має намір йти на службу.

Чи дадуть добровольцям зброю?

Ще одна категорія тих, хто прийде в територіальну оборону, це добровольчі загони, які будуть створюватися у селах, селищах, містах.

Рішення про їх формування прийматимуть територіальні громади за погодженням з командуванням місцевого батальйону і бригади.

—Їх формування поки що не розпочато, — говорить Юрій Парадюк. — Кабмін ще має напрацювати необхідні для цього документи, зокрема, положення, статут. Повторюю, що вони будуть створюватися за погодженням з командуванням місцевих батальйонів і так само підпорядковуватимуться їм.

—Чи будуть добровольцям надавати можливість на придбання зброї?

—З цього приводу точиться багато розмов, але поки що чинним законодавством це не передбачено, — уточнює співрозмовник. — Особиста мисливська зброя членів добровольчих формувань може бути застосована у разі необхідності, залежно від ситуації, що складатиметься у конкретній ситуації. На це має бути отримано дозвіл.

 За словами співрозмовника, у нього нема жодного сумніву, що вдасться укомплектувати усі підрозділи надійними кадрами. Важливу роль  відіграє патріотична складова. «Коли йдеться про захист своєї території, своєї сім’ї, своїх дітей, у більшості з нас, українців, з’являються додаткові сили і воля захищатися…»,  — зазначає Юрій Парадюк.

Коротко про комбрига

Підполковник Юрій Парадюк (43 роки), командир бригади територіальної оборони нашої області, кадровий військовий.

Родом з Чернівецької області. Закінчив Національну академію прикордонних військ у Хмельницькому. Розпочинав службу на посаді командира взводу. Командував ротою, батальйоном, був начальником штабу полку і заступником командира полку.

У 2014 році у складі дев’ятого батальйону територіальної оборони нашої області виконував завдання у зоні АТО. Служив тоді на посаді начальника штабу батальйону. У 2018 році призначений командиром бригади територіальної оборони області.

Читайте також:

Чим завинили діти Ладижина перед міським головою? Нове у скандалі із закриттям центру «Спадщина»

Водохреща в парку «Дружби народів». Вінничан запрошують на «Чай фест»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Андрей Шкель

    Если отвечает тер.оборона значит и спрос с нее, а не  мвс и подготовка тоже. И не только...Мины и взрывотехника для тер. обороны главное. а также NLAV ////
  • Андрей Шкель

    Правительство утвердило Порядок применения членами добровольческих формирований территориальных общин личного охотничьего оружия и зарядов к нему в ходе выполнения задач территориальной обороны.
  • Андрей Шкель

  • Андрей Шкель

    как Винничанам пройти подготовку к применению огнестрельного оружия, где находятьса стрелбища с инструкторами и кто после этого выдаст разрешение на приобретение огнестрельного оружия ВСУ или мвд ???

keyboard_arrow_up