Чим завинили діти Ладижина перед міським головою? Нове у скандалі із закриттям центру «Спадщина»

Чим завинили діти Ладижина перед міським головою? Нове у скандалі із закриттям центру «Спадщина»
98 нагород у різноманітних конкурсах здобули вихованці ладижинської "Спадщини" у 2020-2021 навчальному році
  • Колектив єдиного в Ладижині навчально-виробничого центру «Спадщина» у протистоянні з міським головою знайшов вагому підтримку.
  • Хто став на бік педагогів і і дітей — приблизно 800 учнів після уроків відвідують заняття у «Спадщині»?

У Ладижині закривають єдиний у місті заклад позашкільної освіти —  міжшкільний навчально-виробничий центр з розвитку художніх промислів та ремесел «Спадщина». Після занять у школах сюди приходять приблизно 800 учнів. Тут вони реалізують свої здібності і таланти.

Уже 30 років  цей заклад працює у місті енергетиків. Весь цей час перебував у підпорядкуванні відділу освіти, отримував відповідні ліцензії Міносвіти, а тепер...

Восени минулого року депутати міськради своїм рішенням передали заклад у підпорядкування центру культури та дозвілля «Прометей». Влада називає це реорганізацією. Колектив «Спадщини» стверджує, що така реорганізація призведе до ліквідації закладу. Чому? Бо втрачається ліцензія Міносвіти на проведення занять. Крім того, скорочують штат працівників. Тим, кого залишать, зменшать платню. У колективі наводять конкретні факти з цифрами втрат у заробітках.

Відео дня

Несподівано колектив «Спадщини» знайшов підтримку в органах обласної влади. Її висловили обласна державна адміністрація, департамент гуманітарної політики ОДА, а також обласна профспілка працівників освіти і науки.

Про це 20minut.ua повідомила голова профспілки центу «Спадщина» Світла Зубрицька.

Це те само, що у Вінниці закрити Палац дітей та юнацтва

Редакції 20minut.ua  надали копії листів, отриманих колективом «Спадщини» від обласної влади і профспілки освітян.

Ось фрагмент відповіді ОДА: «Оскільки в Ладижинській територіальній громаді відсутні заклади позашкільної освіти, вважаємо за доцільне реорганізувати міжшкільний навчально-виробничий центр «Спадщина» у заклад позашкільної освіти». Лист підписала перший заступник голови ОДА Наталя Заболотна.

Аналогічна відповідь надійшла з департаменту гуманітарної політики ОДА, щоправда, з одним суттєвим доповненням. У ньому наголошується на необхідності зберегти педагогічний склад колективу «Спадщина» та матеріально-технічну базу.

В обох відповідях є однакове уточнення. Цитуємо дослівно: «Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування, з мотивів їхньої невідповідності  Конституції або Законів України  визнаються незаконними в судовому порядку».

Після отриманих відповідей з Вінниці колектив «Спадщини» знову (уже вкотре!) вкотре звернувся письмово до міського голови пана Коломейцева.

Копію листа, під яким є підписи 34 працівників, також передали редакції.

Автори листа називають протиправним приєднання центру «Спадщина» до закладу дозвілля і культури «Прометей». Насамперед тому, що позбавляють його статусу закладу освіти. Це призведе до втрати ліцензії на проведення занять. Таким чином заклад перетворять на звичайний клуб.

—Ви можете уявити ситуацію, що у Вінниці раптом закривають палац дітей та юнацтва? — кажуть співрозмовники з центру «Спадщина». — Ми опиняємося у ще гіршій ситуації. Бо у Вінниці є інші можливості для занять дітей у позаурочний час, а у нас в Ладижині це єдиний заклад.

Співрозмовники не розуміють, чим діти їхнього міста завинили перед міським головою і депутатами, які ухвалили таке рішення? Називають це конституційним порушенням прав дітей і їхніх батьків.

У сусідів по три  аналогічні заклади і ніхто їх не закриває

Голова профкому центру «Спадщина» Світлана Зубрицька звертає увагу на один з фрагментів їхнього листа до міського голови Ладижина.

У ньому наведено порівняльні дані аналогічних закладів у сусідніх з Ладижином містах.

Наприклад, у найближчому Гайсині нараховується три позашкільні заклади, які отримують ф фінансування з місцевого бюджету. Це «Будинок школярів та молоді», «Гайсинська міська станція юних техніків» та «Дитячий клуб ГРОТ». При цьому співрозмовниця уточнює, що кількість мешканців у Гайсині не набагато більша, ніж у Ладижині. Уточнює: у Гайсині нараховується 25883 осіб, а в Ладижині — 22589.

Ще один приклад місто Бершадь. Там також працює три заклади позашкільної освіти. І це у місті, де проживає 12,5 тисячі людей.

Втрати у зарплаті очевидні

—У міській раді нас запевняють, що не будемо мати втрат у зарплаті, а дехто отримуватиме навіть більше, — розповідають педагоги «Спадщини». — Але насправді це не так.

Співрозмовники пояснили, що всіх педагогічних працівників зрівняли у заробітку. Не взяли до уваги досвід, стаж роботи. Ті, з учителів, які мають стаж 20-30 років роботи, постраждають найбільше. У профкомі пояснюють, що така категорія працівників втрачає не тільки у зарплаті, а й також надбавках за стаж, та інші пільги.

У листі на адресу голови про зарплату на новому місці роботи сказано так: «Педагогічних працівників зрівняли у зарплаті, незалежно від їхнього досвіду, педагогічної освіти, стажу.. Запропонували посадовий оклад керівник гуртка 5265 гривень, бо в закладах культури не передбачено вищий тарифний розряд на відміну від закладів освіти».

Саме тому у колективі «Спадщини» працівники не пишуть заяви на звільнення, як того від них вимагають.

Тому педагогічний колектив відмовляється працювати у реорганізованому закладі. Про це сказано у листі на адресу міського голови Ладижина.

А що суд?

Депутат міськради Микола Римар, один з трьох який голосував проти передачі «Спадщини»  до іншої структури, звернувся з позовом до Вінницького адміністративного суду.

У розмові з 20minut.ua депутат повідомив, що позовну заяву прийняли до розгляду. Однак поки що не призначили дату її розгляду.

Як стверджує співрозмовник, він вимагатиме скасування рішення сесії міськради про реорганізацію «Спадщини» та збереження закладу у нинішньому статусі і підпорядкуванні освітянському відомству.

Наше рішення правильне

Міський голова Ладижина Валерій Коломейцев неодноразово повторював і продовжує це робити, що рішення про реорганізацію «Спадщини» правильне. Мовляв, так вважає не тільки він, як керівник громади, а й депутати, які голосували на сесії за реорганізацію 21 депутат був «за», три —«проти».

За його словами, міжшкільні навально-виробничі комбінати мають припинити існування. До таких, за його словами, належить «Спадщина». Щоб заклад не зник з карти міста, вирішили реорганізувати його та включити до складу новоствореного центру культури та дозвілля «Прометей».

—Керівники гуртків, які відвідують діти, будуть отримувати вищу заробітну плату від тієї, що мають нині, — стверджує голова міста. — Заклад працюватиме у тому самому приміщенні. Що стосується штатного розпису, буде скорочено певні посади з метою економії коштів, це посади бухгалтерів, завучів. 

—Ми не можемо дозволити собі утримувати у місті практично ще одну школу, яка не передбачена законом, — наголошує Валерій Коломейцев.

32 відзнаки на Всеукраїнських конкурсах

Міжкільний навчально-виробничий центр «Спадщина»  це барвистий, затишний, чудовий острівець дитинства. Тут квітують натхнення, творчість та успіх. Так гарно відгукуються про цей заклад у Ладижині не одне покоління містян.

Свої здібності і таланти вихованці закладу «Спадщина» щорічно демонструють на обласних і всеукраїнських конкурсах. Адміністрація закладу надала перелік перемог і список переможців.

За останніх п’ять років ладижинці 32 рази поверталися переможцями з всеукраїнських конкурсів. Зокрема, дев’ять разів перемагали у 2019 році.

Найбільше відзнак з обласних конкурсів привезли у 2020-2021 навчальному  році — 98! Загалом за п’ять років на обласних змаганнях перемагали аж 280 разів!

Є досягнення, що мають важливе значення для виробництва. Наприклад, Роман Кучерявий запропонував технологію розпилювання препаратів для обробітку сільськогосподарських, а також пристрій для їх внесення в ґрунт. Винахід забезпечує значну економію препаратів. Працював разом з братом Юрієм. Робтою керував вчитель Олександр Герасимов. Представив його на всеукраїнській виставці-конкурсі інноваційних проектів «Майбутнє України» і здобув перше місце, у нагороду отримав п’ять тисяч гривень.

Читайте також:

Ялинка зі 150 книг. Як вінничанка експериментує з новорічними красунями

Триває прийом документів для участі у конкурсі «Людина року 2021». Ще є трохи часу

Народні традиції Поділля на багату кутю: як святкували Різдво у давнину

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up