«Сильні духом. Мами» Відкрили фотовиставку, присвячену мамам загиблих воїнів

«Сильні духом. Мами» Відкрили фотовиставку, присвячену мамам загиблих воїнів
  • Портрети 12 матерів воїнів та історії їхніх загиблих синів у війні на Донбасі представили на виставці у Києві.
  • Серед учасниць проекту є три жінки з нашої області.
  • А головна мета фотопроекту — терапія для матерів, які втратили своїх дітей у неоголошеній війні на Донбасі.

До 20 травня у Музеї історії Києва триватиме фотовиставка «Сильні духом. Мами». З фотографій 12 матерів розповідають історії своїх синів, які вони втратили у зоні АТО/ООС. І серед учасниць проекту є Алла Муравська з Хмільника, Інна Наумова з Козятина та Вікторія Костюк з Вінниці.

«Починається АТО. Не вагаючись, він приймає рішення їхати в зону бойових дій. Перша ротація — Слов’янськ, друга — Іловайськ. Дізналися про те, що він воював тільки тоді, коли його вже не стало, — сказала мати бійця Вадима Наумова козятинчанка Інна. — Завдяки цьому проекту я хочу розказати про свою дитину. Не про себе. Тому що зараз залишилося тільки одне, пам’ять».

Відео дня

Вадим Наумов у 2014 році пропав безвісти під час нападу бойовиків на блокпост Нацгвардії. Його упізнавали за тестом ДНК. Похований 1 вересня 2017-го. На його честь названий один з провулків у місті Козятин.

Нині Інна Наумова очолює сектор по роботі та соціальній підтримці воїнів АТО та членів їх сімей Козятинської міськради.

«Цей проект — живильна крапля для усіх мам, які втратили своїх синів на війні. Дійсно, неймовірна та титанічна праця багатьох людей, яким небайдужа наша доля та доля наших Синів-Героїв. Дякую усім!», — написала у фейсбуку про участь в проекті хмільничанка Алла Муравська.

Її син, Сергій Муравський, загинув у липні 2014-го в бою за Луганський аеропорт. Сама жінка зараз допомагає впоратися з горем іншим матерям, чиї діти загинули на війні. Вона є членом координаційної ради ГО «Спілка учасників АТО та їхніх сімей Хмільника та Хмільницького району»

Вінничанка Вікторія Костюк також стала учасницею фотопроекту «Сильні духом. Мами». Її син — Євген Костюк «Шльоцик» пішов на війну добровольцем, у 2014 році та не попрощався з батьками.

«Дорогая мама. Я клянусь тобі, що я прийду живим з зони АТО. Я йду туди стояти за рідну землю. Я хочу, щоб ти і моя сестра ходили на незалежній Україні. Я тобі клянусь, що прийду через три місяці. Не переживай за мене, я прийду і ми побачимося з тобою», — такого листа залишив Євген для матері.

Він загинув у травні 2016 року. Підірвався на «розтяжці» під час виконання бойового завдання поблизу шахти «Путилівська», в районі міста Донецьк. На Старому місті на його честь побудують сквер.

«Той сум та біль – вони завжди з нами. Але ми знайшли сили. У тому то й посил самої виставки: ми знайшли сили підфарбувати губи, зафарбувати сивину і взяти участь в цій фотосесії. Тому що, я скажу чесно, не всі погоджувалися. Не всі», — сказала керівник проекту Наталя Дубчак. Сама втратила сина Олександра Єрощенка у боях під Дебальцевим.

«Наш проект якраз мав на меті реабілітацію арт-терапією. Мами хоч на короткий час змогли відчути увагу, повагу. Вони через себе змогли привернути увагу до своїх синів», — підсумувала Дубчак.

Виставка діятиме до 20 травня. Усі охочі можуть її відвідати МВЦ «Музей історії Києва», який знаходиться на вулиці Богдана Хмельницького, 7

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сепар Торонтуй

    Это сюр....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up