Серіал про жорстокість, насилля та вбивства. Як «Гра в кальмара» впливає на дитячу психіку

Серіал про жорстокість, насилля та вбивства. Як «Гра в кальмара» впливає на дитячу психіку
  • Мережу заполонила інформація про серіал «Гра в кальмара». З'явилося сотні мемів, а в ТІК-ТОК активно знімають ролики за мотивами фільму. 
  • Навіть ті, хто не знав про серіал — дізнаються про нього, бо дзвін вже йде з усіх боків.
  • Сам серіал вкрай жорстокий, сповнений вбивств та моря крові. Чи безпечний він для дітей, розповідає психолог.

«Гра в кальмара» — серіал про нещадну гру на виживання з багатомільярдним призом. Проєкт б'є всі рекорди за переглядами, меми за його мотивами заполонили соцмережі.

За сюжетом 465 людей з власної волі беруть участь у «дитячій грі», яка виявилася насправді не дитячою. Тут йде гра на життя і до кінця може дійти лише один учасник.

Усі герої мають в житті багато проблем і боргів. Їм немає, що втрачати, а за величезний грошовий (понад 30 мільйонів євро) приз — вони готові померти.

Відео дня

Серіал наповнений сценами насилля, жорстокості та епізодами, як герої помирають, або їх вбивають.

«Гра в кальмара» сьогодні — найуспішніший проєкт на Netflix, який приніс компанії майже 900 мільйонів доларів, витративши на виробництво всього 21 мільйон.

«Гра в кальмара». Чи токсичний серіал для дітей/підлітків?

Український дитячий психолог Наталія Простун чула про серіал від своєї дитини, але не звернула на нього уваги. Згодом їй зателефонували з телебачення та запитали, як цей фільм впливає на дітей.

Наталія подивилася усі серії серіалу та зробила свої висновки. Про них вона детально написала на своїй фейсбук-сторінці.

«Ми подивилися фільм з сином, сім серій на одному диханні. Було пізно, три серії залишили на слідуючий день. Коли ми дивилися, ми міркували вголос, помічали деталі, шукали сенс, про що хотів сказати режисер. Обговорювали персонажі героїв. Підказки. І звичайно, про те, як цей нібито «токсичний» фільм вплине на дітей/підлітків. Загалом корисно і з цікавістю провели час», — каже Наталія.

Ділі психолог розписала по пунктах враження від серіалу:

  1.  Фільм мені дуже сподобався. Глибокий. Він про людину, про соціум, про політику, про людську полярність, про доброту і жорстокості, про «рівність», про взаємодію, про владу, про свободу вибору, про розпачі, про борги і грошах ... І коли я чую, що фільм токсичний, мені здається що фільм не дивилися, а лише глянули трейлер.
  2.  Фільм не можна дивитися дітям!!! Обмеження за віком 18+. Там є кров і сцени насильства. Підлітки дивляться, бо серіал нашумів в ТікТок, і чим більше дорослі говорять, що цей фільм «токсичний» і їм забороняють, тим більше хочеться підлітку подивитися, всупереч. Цікавість у дітей — це добре. Підлітки, з якими я спілкуюся, розчаровані у фільмі («нудний», «довгий», «одне і теж», «очікував кращого» ..), бо не можуть зрозуміти сенс, вони бачать тільки зміст. Навіть не всі дорослі «наздоганяють» сенс фільму.
  3.  Якщо ваш підліток подивився фільм і розповідає вам про свої враження — він запрошує вас допомогти йому зрозуміти глибше, він хоче обговорити свої переживання. Тоді подивіться фільм, поміркувати з ним, розкажіть про свої враження. Обговоріть героїв, деталі, сенс. Почитайте разом критику про фільм.
  4.  Якщо підліток хоче подивитися фільм, запропонуйте подивитися разом з ним. Якщо не з вами — він подивиться без вас. Коли будете разом дивитися, попередьте, що є сцени крові і вбивства. І це неприємне видовище. І що фільм — всього лише зйомки, придумана історія. Це не реальність! Щоб підліток відділив себе від того, що відбувається. І обов'язково при спільному перегляді, коментуйте вголос. Обурюється, припускайте, співчуває, говорите в голос свої висновки, запитуйте, що думає підліток, обговорюються. І щоб це було не награно)
  5.  Поцікавтеся, які висновки зробив ваш підліток, що його вразило, кому він співчував, на кого сердився, що зрозумів ..

Психолог зазначає, що найвразливіші діти до 14 років. Їм краще не дивитися жодної серії. Але хто ж дасть гарантії, що дитина не подивиться. Тому Наталія Проступ виділяє наступне:

  • Діти будуть грати в ці ігри, занадто багато ЗМІ роздмухують про цей фільм. У фільмі багато дитячих ігор, які ми грали в дитинстві. Вихід з гри так само «ти убитий». Пам'ятайте гру «Вибивало» з м'ячем, м'яч потрапив в учасника і ти «убитий». І ніякі дорослі не були спантеличені тим, що відбувається і не говорили, що ця гра «токсична».
  • Важливо дорослим не панікувати, чи не істерити, а спостерігати за дитячими іграми, якщо це школа. Втручатися, коли є нотки насильства. Замість слова «вбитий» запропонувати «вихід з гри». І не прив'язувати ці ігри з фільмом. Деякі ігри відображені у фільмі (червоний і зелений світло, канат) мають свою історію в не залежності від фільму. Забороняти - марно. Можна видозмінювати, пропонувати різні варіанти гри.
  • Багато фільмів мають сцени насильства, але не в усі фільми діти грають. У серіалі «Гра в кальмара» — задіяні дитячі ігри, і інтерес став підвищений. Діти грають. Люблять грати. Гра — це провідна діяльність дитини, в ній багато інтересу і задоволення. Тому діти зацікавлені фільмом.
  • У фільмі — задіяні сильні людські емоції. Дорослих вони розбурхують, а діти відіграють, відображаючи дорослу дійсність.

«Серіал про людство, про нас. Соціум — це теж велика гра, на жаль, часом жорстока і реальна. «Вбиваємо» ми один одного по різному: когось звільняємо з роботи, когось принижуємо, у когось крадемо, конкуруємо і витісняємо конкурента, женемося за грошима ... Досягаючи мети втрачаємо людяність, шукаємо статусу і влади коштом інших, — підсумовує Наталія Простун. — Тільки влада і гроші не приносять щастя. Коли всередині людини багато лайна — притупляється співчуття. І не від фільму ми хочемо захистити наших дітей, а від «людського лайна», щоб вони не заразилися. Тоді краще почати з себе, і ваша дитина буде в безпеці».

 

Читайте також:

У Бершадському районі зловили п'яного на «ВАЗ». Водій хотів відкупитися за 5 тисяч

Три протоколи отримав вінничанин, який порушив тишу на Келецькій

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Elena Havtyrko

    В роблоксі вже давно грають ці ігри
  • Андрей Залман

    Глупая мода на азиатский киноматограф
  • Наталья Горошко

    Это не фильм. Это уже реальность. Интересно, реальность "вплывае на дытячу психику"?!

keyboard_arrow_up