Щоб люди знали, хто «Щедрика» написав. У школі №2 знімають кіно про Леонтовича

Щоб люди знали, хто «Щедрика» написав. У школі №2 знімають кіно про Леонтовича
  • Документальний фільм про композитора Миколу Леонтовича знімають у школі №2, що на головній вулиці Вінниці.
  • Ідея фільму виникла через те, що про «Щедрик» знають всі, а про автора композиції — майже ніхто, розказав режисер фільму Василь Медяний.
  • Бюджет картини не розголошують. А його аудиторією можуть стати вінницькі школярі, яким вже демонструють кіно про міського голову Миколу Оводова.

У школі-гімназії №2 знімають документальне кіно про композитора, автора всесвітньовідомої мелодії «Щедрик» Миколу Леонтовича. У 1900-х цей заклад був єдиною жіночою гімназією на Поділлі зі суворою дисципліною: за спідницю, яка повністю не прикриває ноги, дівчат могли посадити у карцер.

— Перевіряю як дівчата себе поводять, як одягнуті. Так було і у мій час, коли я вчилася у школі, — казала народна артистка України Лідія Бєлозьорова, яка грає у кіно наглядачку.

Відео дня

У ті роки для консультацій та викладання до жіночої гімназії у Вінницю був запрошений Микола Леонтович. Його роль у фільмі виконує священик Назарій Давидовський.

— Родина Леонтовича — це була династія священиків. Він так само навчався у Кам’янець-Подільській духовній семінарії. Але любов до музики в нього переважила, — казав отець Назарій.

Режисер картини Василь Медяний пояснив, що фільм вирішили зняти, бо мелодію «Щедрик» співають по всьому світу, але мало хто знає, що автором є композитор Микола Леонтович. Інформацію про бюджет картини не розголошують — Медяний сказав, що знімають за власні гроші.

Як зазначали в сюжеті «UA:Вінниця», аудиторією нового фільму можуть стати вінницькі школярі. Їм на уроках історії рідного краю показують документальний фільм про життя міського голови Миколи Оводова, з яким пов'язують стрімкий розвиток Вінниці з 1899 до 1917 років.

Нагадаємо, два роки тому у Вінниці знімали фільм про очільника УНР Симона Петлюру.

Дивіться також нашу добірку: ТОП – 13 фільмів усіх часів, відзнятих у Вінниці

Фото в матеріалі: скріншоти з сюжету телеканалу UA:Вінниця

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 18:13 Ухилянт-екстримал: на надувному матраці чоловік плив до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up