Зі знімального майданчика фільму «Замах на Петлюру»: Ми намагаємося піднімати українське кіно на новий рівень

Зі знімального майданчика фільму «Замах на Петлюру»: Ми намагаємося піднімати українське кіно на новий рівень
  • З третього червня Вінниця є місцем зйомок історичної драми з робочою назвою «Замах на Петлюру»
  •  Картина розповідатиме про життя військового та політичного діяча Симона Петлюри у Вінниці


Режисувати стрічку взявся Валерій Шалига, за плечима якого роботи над кінокартинами «Повернення Мухтара-3», «Полювання на Вервольфа», «За законами військового часу» тощо. Сюжет фільму висвітлюватиме життя відомого українського діяча минулого сторіччя Симона Петлюри. Вінницькі локації також не є випадковістю, адже події, які ми згодом побачимо на екранах, мають місце не тільки у сценарії, але й документально засвідчені. Наприклад вулиця на честь Петлюри, на якій 18 червня велися зйомки, є місцем де справді зупинявся на жив військовий діяч.


Нагадаємо, що у минулому році Валерій Шалига також знімав у Вінниці кіно – «Тримай біля серця». Це соціальна драма про події на Сході країни. Прем’єра стрічки запланована на вересень цього року.

 
Стосовно акторського складу, то багатьох подробиць кіношники не розкривають, проте відомо, що головного героя зіграє киянин, а роль польського військового діяча Йозефа Пілсудського виконає вінничанин, ім'я якого, наразі, тримається в таємниці.

 

Відео дня

Засновник продакшн студії, яка займається зйомкою фільму, Віталій Матвієнко, розповів, що стрічка матиме дві сюжетні лінії: замах на Петлюру та історія кохання на основі подій того часу.

 – Ми намагаємося піднімати українське кіно на новий рівень, щоб довести, що у нас можна робити якісні кінокартини. – говорить Віталій Матвієнко. – Є вислів, що актори можуть підняти культуру, тому що через великі екрани вони можуть зробити це значно швидше ніж інші. У нас є техніка, фахівці, талановиті молоді актори, просто потрібен час і люди зрозуміють, що українське кіно може існувати.

 


 

Ким був Петлюра

– Існує три лінії слів: мазепинці, петлюрівці та бандерівці – це фактично три спотворені долі людей, які безпосередньо мали стосунок до історії України. Але з точки зору Російської Федерації чи СРСР, вони відіграли у ній негативну роль. Тобто це тавро, яким позначали неугодних позиціям тієї влади, – розповідає очільник «Центру історії Вінниці» Олександр Федоришен. – Не можу сказати, що Петлюра був суперечливою людиною, адже він один з найпотужніших персон Перших Визвольних змагань. Та радянська влада повісила на нього клеймо погромщика. Себто до цих пір Петлюра асоціюється зі словом – антисеміт. Так, під час подій Української революції та Громадянської війни за отаманськими формуваннями справді водилися неприємні моменти, але в більшій мірі регулярні частини українського війська не брали участь у погромах. Навіть якщо згадати, де Петлюра квартирував у Вінниці? У садибі Боруха Львовича на Єрусалимці! Тобто він навпаки хотів показати, що влада УНР – не є владою антисемітів.





















 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Задунайский Торонтуй

    Кстати, ничего общего с Винницей 100 лет назад. Начать с первой свитлыны, с сидящими под забором бандитами: фрагмента здания позади них не было, его пристроили где-то в году 68-м. Тогда же и забор поставили, до того был другой, намного интереснее.
  • З.А.Глядач

    Вам ще не набридло рекламувати цю "хвільму"?
  • Задунайский Торонтуй

    Про мародерство и еврейские погромы не забудьте. Это единственное чем прославились петлюровцы в Виннице.
  • Olvol

    Любит выпивать этот шалыга очень даже.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна")
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up