Що зробили у 2018-му та як зміниться місто в 2019 році? Звіт мера Вінниці

Що зробили у 2018-му та як зміниться місто в 2019 році? Звіт мера Вінниці
  • На сесії міськради, 21 грудня, міський голова Сергій Моргунов прозвітував за роботу влади у Вінниці за 2018 рік.
  • Очільник міста розповів про нові заводи, дороги та зміни в суспільному житті, які вдалося зробити цього року.
  • І розказав, що саме зміниться у Вінниці наступного року.

Про роботу виконавчих органів влади за 2018 рік та про плани мерії на 2019 рік звітував міський голова Сергій Моргунов. А на початку виступу зазначив, що Вінницю вчетверте визнали найкомфортнішим містом України, найкращим містом для введення бізнесу, де є високий рівень інвестиційної привабливості. Далі пряма мова очільника Вінниці.

Сильна громада-2018

— Цього року розроблений важливий документ: Концепція інтегрованого розвитку Вінниці до 2030 року. Це значить, що ми матимемо пріоритети розвитку на наступні десять років. І мені дуже приємно, що в цьому процесі були залучені всі — не тільки чиновники, а й активна громадськість.

Запрацював на повну цього року Ситуаційний центр, до якого підключені близько 600 камер. Працівниками центру виявлено 12 тисяч правопорушень і порушниками відшкодовано 800 тисяч гривень за завдані збитки.

Відео дня

У Прозорих офісах «Вишенька» та «Старе місто» встановлено 5 ID-установок, на яких будуть оформлювати ID-паспорти та закордонні паспорти. Це буде діяти вже у 2019 році.

Побудовано 2 чергу міської системи централізованого оповіщення населення про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації. В умовах гібридної війни, воєнного стану такі системи досить важливі в будь-якому місті. І ми запланували на наступний рік продовжити розбудову системи оповіщення.

Сильна громада-2019

— У наступному році продовжиться інтеграція Десни у міське середовище. А саме в аспектах освіти, медицини, розвиток транспорту, будівництво та ремонт доріг, тротуарів, утеплення будинків. Це довга програма, що триватиме не один рік.

У «Прозорих офісах» діятиме повноцінний call-центр. А на Кореї, П'ятничанах, Десні будуть діяти віддалені робочі місця «Прозорого офісу», куди можуть звертатися місцеві жителі.

З наступного року почнеться впровадження е-квитка у транспорті. У майже 600 одиниць транспорту поставлять валідатори, 550 пунктів почнуть продаж та видачу муніципальних карток, на 50 зупинках поставимо електронні табло з актуальним розкладом транспорту. До кінця 2019 року ми плануємо обладнати цією системою увесь муніципальний транспорт. А далі — продовжимо і у приватних перевізників.

Економіка-2018

— У цьому році на підприємствах міста було створено 2000 робочих місць. Ми затвердили план детального зонування Вінницького індустріального парку, де будуть розміщені передові виробничі заводи. Там вже діє 1 черга заводу UBC Group, де було створено 500 робочих місць. І 250 вакансій вже заповнено.

Запущено першу та другу черги заводу ДП «Електричні системи», яке виготовляє обладнання для Мерседесів. Підписано меморандум з австрійською компанією «HEAD» щодо намірів будівництва заводу, який вироблятиме спортивне спорядження, де буде до 1000 робочих місць.

Затверджено маркетингову стратегію Вінниці до 2020 року, що покращить наші позиції у туристичній галузі. Вінниця цього року очолила рейтинг Regional Doing Business, як місто де найлегше вести бізнес. Минулого року ми були в цьому рейтингу на шостому місці.

 

Економіка-2019

— У планах на 2019 рік ми хочемо втілити Вінницький інноваційно-технологічний парк. Технопарк  буде розташований в колишньому приміщенні заводу «Кристал». Це 6000 кв.м, де буде створено фактично до 1000 робочих місць. Це можливість для молодих людей реалізувати свій потенціал і розвивати його, створювати стартапи. Хочемо запровадити дитячу школу стартапів, багато цікавих і амбітних проектів.

Триватимуть роботи з розширення виробництва продукції на ДП «Електричні системи». Очікується запуск першої черги заводу ТОВ «НЕСС ЕСТЕЙТ» з виробництва сонячних панелей.

Надзвичайно масштабний і стратегічний для розвитку міста проект – початок робіт з реконструкції злітно-посадкової смуги аеродрому «Міжнародного аеропорту Вінниця».

Ми виготовили проектно-кошторисну документацію, зараз її будемо подавати на державну експертизу. Проводимо відповідні перемовини з державними організаціями, які можуть інвестувати в реалізацію цього проекту.

Попередньо Кабмін підтримав нас в цьому, і передбачив 500 мільйонів гривень для початку його реалізації. Це досить серйозний і амбітний проект. Його вартість, приблизно, по проектно-кошторисній документації – 1 млрд грн, сюди входить і смуга, і світло-сигнальна система, і відповідні супроводжуючі об’єкти підтримки роботи аеропорту.

 

Інфраструктура-2018

У 2018 році завершено 3 етап швейцарського проекту з енергоефективності (район Зулінського/Київська): реконструйовано газову котельню та виконано будівельні роботи по твердопаливній котельні.

Проведено будівництво, реконструкцію та ремонт 10 км доріг, 14 вулиць; 5,5 км 15 тротуарів. Також завершено роботи по реконструкції Київського мосту. Облаштовано 10,8 км велодоріжок, з них новозбудованих – 7,6 км, відкрито муніципальний велопрокат (15 станцій на 120 велосипедів).

Також у 2018 році модернізовано два трамваї «VinWay» з влаштуванням низькополої вставки, проведено капремонт 4 муніципальних автобусів. За програмою співфінансування з мешканцями приватного сектору виконано асфальтування 29 вулиць, збудовано 6,5 км мереж водовідведення та водопостачання. Збудовано 3 каналізаційно-насосних станцій (КНС) в мікрорайонах Старе місто, Тяжилів, Малі Хутори. Проведено капремонт конструктивних елементів 311 багатоповерхових будинків на умовах співфінансування з мешканцями.

 

Інфраструктура-2019

Щодо планів на 2019 рік, то буде реалізовуватись IV етап швейцарського проекту з енергоефективності: реконструкція системи гарячого водопостачання мікрорайонів Вишенька та Слов’янка з влаштуванням 142 індивідуальних теплових пунктів  (ІТП).

Також в разі отримання фінансової підтримки з Держфонду регіонального розвитку в наступному році проводитимуть реконструкцію ділянок трамвайних колій за технологією «оксамитового шляху» по вул. Соборній на ділянках: ЗШ №2 – Торговельно-економічний інститут, Головпоштамт – Центральний міст.

Розпочнеться пілотний проект по виготовленню тролейбусів на базі  КП «ВТК», продовжиться програма капітально-відновлювальних ремонтів автобусів. Буде реалізовуватись І етап впровадження «зеленої хвилі» (АСКДР) по вулицям Київська-Брацлавська-Лебединського-Немирівське шосе.

В 2019 році разом з Службою автомобільних доріг у Вінницькій області плануємо виконати реконструкцію в’їзду в місто з боку Луки-Мелешківської – вул. Д. Нечая від Тиврівського шосе до вулиці Московської. В 2020 році роботи продовжаться до вулиці Брацлавської.

Закладаємо кошти до бюджету і на придбання ще одного земснаряду та баржі для продовження очищення річки Південний Буг. Це досить масштабна робота, ми можемо реалізувати цю програму лише спільно з обласною адміністрацією. Вони теж в цьому році купили земснаряд, мають плани на закупівлю ще одного, для того щоб в акваторії Південного Бугу в межах Вінницької області проводити очистку. Я думаю, що через кілька років ми побачимо відчутне покращення якості питної води в річці Південний Буг.

 

Соціальне життя-2018

У 2018 році місто отримало статус кандидата ініціативи ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді». Відкрито дитсадок № 20 по вулиці Антонова (12 груп), придбано пароконвектомати для харчоблоків 12 дитсадків. Також завершено термомодернізацію будівель шкіл № 33,5, дитсадків № 4,17, реконструйовано покрівлі шкіл № 36, 8.

Збудовано повнорозмірне футбольне поле біля Палацу дітей та юнацтва.

Розпочато будівництво нової будівлі регіонального центру серцево-судинної патології (у співпраці зі Світовим банком). Дві амбулаторії сімейної медицини отримали нові приміщення (по вул. Тимофіївській та Шепеля). Наразі завершується термомодернізація акушерського корпусу Центру матері та дитини.

 

Соціальне життя-2019

Щодо планів на наступний рік, то серед них – завершення будівництва 2-х дитсадків (по вулиці Замостянській та Трамвайній), виконати І етап реконструкції ДНЗ №16 по вул. Зерова. Також – проведення термомодернізації будівель шести дитсадків та пологового будинку (в разі залучення кредитних ресурсів).

Плануємо завершити ІІ етап реалізації проекту «Якісна вода – здорові діти» — в усіх дитячих садочках. А також завершити програму по встановленню пароконвектоматів в дошкільних навчальних закладах – це обладнання буде закуплено для 10 садочків. Буде продовжено будівництво школи на Поділлі (за підтримки Держфонду регіонального розвитку), де вже завершені будівельні роботи, вставлені вікна, а далі триватимуть оздоблювальні роботи. У планах здати в експлуатацію школу на Поділлі у 2020 році.

Крім того, планується продовжити роботи по реконструкції спорткомплексу по вул. Янгеля та розпочати ремонтно-реставраційні роботи пам'ятки історії національного значення «Садиба письменника і громадського діяча М.М. Коцюбинського».

 

Просторовий розвиток-2018

Проведено І етап комплексної реконструкції вулиці Замостянської зі створенням зони відпочинку. Завершується реконструкція вхідної групи Центрального парку. Громадськості представлено Концепцію створення історико-туристичного центру на Замковій горі, яка схвалена архітектурно-містобудівною радою. Це цікавий проект, і я впевнений, що з часом ми його втілимо у життя.

Завершується будівництво ІІ пускового комплексу об’єкту програми «Муніципальне житло м. Вінниці» на вул. Запорожця, тривають роботи з будівництва наступного об'єкту програми на вул. Маяковського.

Вже розпочато процес впорядкування вивісок (І етап – вул. Соборна). Виконано ремонтно-реставраційні роботи будівлі по вул. Соборній, 50 та роботи з реконструкції головного фасаду будівлі по Соборній, 101.

Просторовий розвиток-2019

У планах на 2019 рік – повністю завершити реконструкцію Замостянської (за підтримки ДФРР). Провести благоустрій зони відпочинку навколо озера по вулиці Максимовича.

Наступного року західноєвропейські партнери міста будуть розробляти техніко-економічне обґрунтування проекту «Вінницька миля». Також буде завершено роботу над проектом по вантовому мосту через залізничні колії (вул. Янгеля – Ватутіна).

Реалізація цього проекту покращить транспортне сполучення між мікрорайонами Тяжилів і Замостя, розвантажить одну з магістралей міста і дасть більший поштовх до розвитку економічного потенціалу промислових зон, які знаходяться на території Тяжилова. Звичайно, тільки за кошти міського бюджету ми не зможемо реалізувати цей проект. Наше завдання на сьогоднішній день – виготовити проектно-кошторисну документацію. Коли ми повністю будемо готові з юридичної точки зору, будемо працювати із міжнародними фінансовими інституціями щодо фінансування і реалізації цього проекту.

Планується й завершення розробки проектно-кошторисної документації на реставраційні роботи пам'ятки архітектури «Будинок міської Думи» (Соборна, 67); виготовити ПКД на «Житловий будинок залізничників» (Замостянська, 27).

Буде продовжено процес впорядкування вивісок – це будуть вулиці Замостянська та Пирогова (від площі Гагаріна до Келецької). Ще одна будівля в історичному центрі міста змінить свій вигляд – заплановано реконструкцію будинку по вул. Соловйова,3.

У кінці свого виступу міський голова Сергій Моргунов сказав, що усі масштабні перетворення Вінниці стали можливі завдяки фінансовій децентралізації. Чиновник подякував за підтримку прем’єр-міністру Володимиру Гройсману, президенту України Петру Порошенку, нардепам від Вінниччини, депутатам міськради та всій громаді Вінниці.

— П’ять років тому ми навіть не могли подумати, що за 4 роки кожен п’ятий дитячий садочок буде утеплений, або кожна четверта школа. У нас немає тут політиканства, популізму, ми просто займаємось важливими справами, які хвилюють людей. І тут важлива в першу чергу зацікавленість всіх вінничан у тих чи інших проектах, в тому числі по програмі співфінансування. Я дякую малому і середньому бізнесу за те, що вони сумлінно сплачують податки. Головне – мати стратегічний план розвитку і впевнено працювати над його реалізацією, – підсумував Сергій Моргунов.

Усі 45 депутатів проголосували «За». Звіт міського голови схвалили на сесії міськради.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Мама

    Почему никто так и не среагировал на бардак в 17 садике? Утеплили-хорошо. А заведующую когда поменяете? А эту с липкой ручкой под горисполкомом поставьте, пусть за вход деньги берет.
  • Петров Пётр

    Туалеты организуйте , а то строите - строите, делаете - делаете ,а до этого все никак не доходит. Японцы вон в лифтах уже делают,а у нас  в общественных местах даже нет .
  • Адам Банан

    Таке враження що в Вінниці один район Вишенька іншим нічого не потрібно
  • Andrey Kolesnikov

    Це не мер. Це лєбєдь
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up