Що зміниться з 1 лютого: субсидії, пільги та обмін ламп

Що зміниться з 1 лютого: субсидії, пільги та обмін ламп
Обмін ламп стартував з 30 січня. А от зміни в субсидіях, про які попереджають з 1 лютого, насправді не відбудуться
  • В «Укрпошті» починає повноцінно діяти безплатний обмін ламп розжарювання на LED.
  • Також у всеукраїнських ЗМІ нажахали людей важливими змінами у виплатах субсидій, яких насправді не буде.
  • І тарифи та пенсії — залишаються без змін. Принаймні, поки що.
     

Низка всеукраїнських ЗМІ (Суспільне, ТСН, Дзеркало тижня) повідомили, що з 1 лютого відбудуться важливі зміни у нарахуванні субсидій, з посиланням на заступницю керівника головного управління Пенсійного фонду в Житомирській області Світлану Антонюк.

Про «зміни» в субсидіях

Якщо людина отримувала субсидію безготівково, то раніше банки розподіляли ці кошти між надавачами комунальних послуг автоматично. І начебто, з 1 лютого це робити не будуть: людина самостійно має розподіляти гроші з субсидії на оплату комуналки.

«Якщо людина не відкрила рахунок у банку або не подала інформацію про те, куди потрібно переказувати ці виплати, гроші надходитимуть в Ощадбанк. Потрібно буде підійти в Ощадбанк і отримати ці гроші, а після цього відкрити особистий рахунок у цьому або в іншому банку — для подальшої можливості перерахування грошей», — цитують Світлану Антонюк.

Відео дня

При тому, офіційних повідомлень на сайті Пенсійного фонду України про цю зміну немає. 

Як виявилося, інформація виявилася перекрученою: ЗМІ переплутали субсидії із пільгами на оплату комунальних послуг, про які насправді й розповідала заступниця керівника житомирського Пенсійного фонду.

— У процесі виплат субсидій немає змін, — пояснила операторка колцентру управління Пенсійного фонду у Вінницькій області. — Зміни, з 1 лютого, зачеплять людей, які мають пільгу на оплату комунальних послуг.

Тобто, з 1 лютого банки не будуть автоматично перерозподіляти гроші не з субсидій, а саме з пільг на комуналку. Цим буде займатись саме отримувач пільги. 

— Якщо людина, що має пільгу, пенсійного віку, то нарахування коштів з пільги відбудеться на її банківський рахунок чи у відділення «Укрпошти», за яким ця людина отримує пенсію, — пояснила операторка колцентру. — Якщо ж людина не досягла пенсійного віку, то кошти з пільги, справді, спрямують до «Ощадбанку», і там людину мають повідомити чи згодна вона отримувати кошти з пільги на банківський рахунок в «Ощадбанку» й надалі.

Якщо ви отримуєте пільгу та маєте запитання, звертайтесь до вінницького управління Пенсійного фонду за цими номерами: 0-800-219-108 - для жителів Вінницької області, а для вінничан за номерами: (0432)50-88-81, 50-88-82, 50-88-83.

Про механізми обміну

Із 30 січня українці зможуть обміняти п’ять ламп розжарювання на стільки ж LED-ламп.

«Масова заміна старих ламп на енергоощадні дозволить знизити споживання електроенергії на 7-10% в моменти пікового навантаження на українську енергосистему», — повідомили в «Укрпошті» про причину запровадження програми.

Обмін ламп розжарювання на нові світлодіодні LED лампи буде проходити у відділеннях Укрпошти поетапно в усіх регіонах.

На першому етапі, через найбільший ефект економії, діодними лампочками будуть забезпечуватися обласні центри. Далі лампи з’являться у поштових відділеннях райцентрів. До кінця лютого лампи мають надійти й до найменших сіл.

Є два механізми обміну:

1) За допомогою «Дії». Реєструєтесь у «Дії», натискаєте на «Послуги» та обираєте послугу «Обмін лампочок». Вам потрібно вказати ваш номер телефону, відділення «Укрпошти», в якому хочете забрати лампочки, тип та кількість світлодіодних ламп, які бажаєте отримати (Наприклад: 3 типу Е14, 2 типу Е27). 

Застосунок «Дія» повідомить, коли можна буде забрати лампочки. Після цього у вас буде на це п’ять днів. Якщо протягом цього часу не заберете — попереднє замовлення анулюється.

2) Без реєстрації в «Дії». Якщо не маєте можливості замовити через Дію, просто завітайте на Укрпошту, щоб обміняти лампочки. Для цього треба з собою взяти паспорт, податковий номер та лампи. Якщо лампи будуть в наявності — їх одразу ж замінять.

Варто зауважити, до обміну підлягають тільки справні лампи розжарювання, які потім утилізують. Двічі обміняти по п’ять ламп не можна. 

А якщо отримали несправну діодну лампочку, то зможете її замінити протягом одного місяця в тому ж відділенні «Укрпошти», де її отримали. 

Більше відповідей на поширені запитання зможете знайти на сайті svitlo.diia.gov.ua.

Тарифи на комунальні послуги

В Україні заморозили тарифи на період воєнного часу. Наприкінці минулого року Нацкомісія держрегулювання комунальних послуг планувала підвищити тариф на водопостачання та водовідведення, однак цей же Регулятор скасував рішення ще до того, як воно встигло набути чинності. Тож тариф досі на рівні початку 2022 року.

Що стосується електроенергії, то підсумковий рахунок традиційно залежить від кількості спожитих кіловатів на місяць: якщо домогосподарство спожило менш як 250 кіловат-годин, тариф складатиме 1,44 грн за кВт, якщо понад 250 кВт-год — 1,64 гривні за кВт.

Пенсії та муніципальні доплати

Мінімальна пенсія не змінюється, та складатиме 2 тисячі 93 гривні. У березні Кабмін анонсував індексацію, через що виплати можуть зрости від 5% до 24%. Пенсіонери старші 70 років мають право на надбавку до виплат, а її розмір коливатиметься від 300 до майже 600 гривень на місяць.

Тоді як вінничани, що отримують пенсію, менше ніж 2300 гривень на місяць, можуть оформити щоквартальну допомогу з бюджету Вінниці у розмірі 500 гривень.

Важлива умова — претенденти на допомогу повинні мати прописку на території Вінницької міської громади. Адже кошти на цю фінансову підтримку будуть саме з бюджету Вінниці, а не області чи держави.

Замовити талон і отримати додаткові роз’яснення можна за такими номерами телефонів:

Про те, хто ще може претендувати на муніципальну допомогу, читайте в матеріалі: «Муніципальна допомога вінничанам: хто зможе отримати 500 гривень».

 

Читайте також:

Дідусь нічого не помічав пів року. Як вінничанин викрав з картки родича 45 тисяч гривень

«Суми набагато більші». Вінничани про те, які отримують платіжки за світло

У дворі багатоквартирного будинку не прибрані сніг та ожеледиця. Хто за це відповідальний?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Даніїл Олександрович Смирнов

    У людини немає коду, про це в паспорті є відмітка, на пошті відмовились замінити лампочки. Капець, як же нас намагаються всіх оцифрувати.
  • Олександр Онофрійчук

    Нафіга їхні лампочки якщо світла більше немає чим є!
  • Ноконечна Юля

    Непогано

keyboard_arrow_up