Що за три роки знайшли археологи біля собору

Що за три роки знайшли археологи біля собору
Вже три роки у Вінниці тривають археологічні розкопки на території кафедрального Спасо-Преображенського собору. За цей час там знайшли фрагменти споруд, залишки підземного ходу, кілька поховань, монети та посуд. Археологи припускають, що у ХV-ХVІ ст. тут існувало місто.

Протягом 2013-2015 років у  Вінниці проходили археологічні дослідження. Археологи працювали на території «Домініканського монастиря» (Спасо-Преображенський кафедральний собор) та частково розпочали дослідження на Замковій горі. 

У 2013 році у траншеї № було знайдено  частину цегляного муру та підземний хід. Також  знайшли  керамічні вироби 17-18 століття, кілька фрагментів 16 століття. Серед посуду - в основному фрагменти дрібних тарілок.

Відео дня

Цікавою знахідкою був кахель з рельєфним зображенням грифона та рослинним орнаментом. 

А ще виявили череп людини, археологи  припустили, що це був чоловік 30-40 років. Знайдено також сланцеву пластину ХVII ст. з борговим записом польською мовою та фрагмент кістяного двобічного гребінця, зробленого з рогу корови. 

На траншеї №2 розкопали залишки підземних споруд, багато фрагментів керамічного столового кухонного посуду і три поховання 17-18 століття.

5 серпня 2013 року у День археолога за допомогою металошукача знайшли бронзовий двосвічник. На траншеї №3 виявлено продовження цегляного муру траншеї №1.

У 2014 році на траншеї №1 було знайдено торгову свинцеву пломбу із зображенням веж замку і надписом «секрет», товарну пломбу із заповненням та керамічні вироби.

На траншеї №2 знайдено споруди ХVІ−ХVІІ ст., кілька поховань, відбитки мискових кахлів та два горщики.


У 2015 здебільшого усі артефакти було знайдено під час розкопок траншеї №2. Там знайшли залишки цегляних споруд, поховання та фрагменти керамічних кахлів.

У результаті трьохрічних розкопок, на території внутрішнього подвір'я колишнього Домініканського монастиря виявлено різночасові архітектурно-археологічні об'єкти. Знайдення залишків підземного ходу й підземних споруд та монет початку дозволяють зробити припущення про існування на цій території міста у ХV-ХVІ ст.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Гриб Анна

    це вінниця, друже!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up